Bakan Akdağ: Muayenehane devri bitti!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Sağlık Bakanlığı, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlara muayenehane yasağı getirmeye hazırlanıyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi’nin yürütmesini durdurduğu Tam Gün Kanunu’na alternatif hazırlanan yeni yasanın ayrıntılarını NTV’de anlattı. Akdağ, Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışından doktor getirmek için düğmeye bastığını da açıkladı.
Tam Gün Yasası’na alternatif olarak hazırlanan yeni çalışmaya göre, kamu ve üniversitede görevli doktorların muayenehanede çalışması tamamen yasaklanacak.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Akşamdan sonra muayenehane açma işinde sanki bir açık kapı var gibi görünüyor. Ama o açık kapıyı kapamak için de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Kamu hastanelerinde tam gün çalışmayı yüzde 92'ye varan oranda uygulayan bakanlık, üniversite hastanelerinde aynı oranı yakalamış değil. Bu konuda da formül geliştiren Sağlık Bakanlığı, "ortak kullanım modeli" ile mali sıkıntı içindeki üniversite hastanelerini bünyesine alıyor. Böylece doktorların tam gün çalışmasını garantiliyor.
YABANCI DOKTOR UYGULAMASI DA YOLDA

“Bir şekilde üniversite hastanelerini ayakta tutacağız. Ama üniversite hastanelerinin verimsiz çalıştığı da bir gerçek. Bu gerçek bir uzmanlık işi, bu uzmanlık da Sağlık Bakanlığı’nda var. Bu uzmanlığı neden bir araya getirmeyelim…” diyen Akdağ, yargıdan döndüğü için rafa kalkan yabancı hekim uygulamasının da ayrı bir kanunla yeniden gündeme geleceğini belirtti ve şunları söyledi:
“Elbette iyi yetişmiş hekimleri getireceğiz. Türkçe bilmeyeni de getirmeyiz. Türkiye'de doktor sayısını hem öğrenci yetiştirerek hem de yurtdışından doktor getirerek artırmamız elzemdir. Bunun milli değerleri ve milliyetçiliği zedeleyen bir yönü yok.”

NTV
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Bakan Akdağ: Muayenehane devri bitti!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hekimevinde sağlık muhabirleriyle bir araya geldiği basın toplantısında, soruları yanıtladı.
CHP'nin Tam Gün Yasasının iptalini istediği anımsatılıp, ''Sağlıkta insan kaynağının artırılması için muhalefete yaptığı çağrının karşılık bulacağına inanıp inanmadığı?'' sorusu üzerine Akdağ, ''İnanıyorum. Muhalefet ülkenin yararına olan bir işte niçin destek vermesin? CHP Tam Gün Yasasını Anayasa Mahkemesine götürmekle büyük hata etmiştir. Bana göre bu hatalarını daha sonra anladılar. Zaten mahcubiyetlerinden sizin de fark etmeniz lazım'' diye konuştu.
Referandum öncesi CHP'ye bu konuda yönelttiği sorulara ilişkin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''ayaküstü mahcup bir açıklaması dışında'' hiç bir ses çıkmadığını ifade eden Akdağ, ''Çünkü halkın yararına bir iş yapıyoruz, adında halk olan bir parti bunu Anayasa Mahkemesine götürüyor. Birtakım lobilerin etkisiyle hukuki mesnedi de bilinmeksizin önüne geçilmeye çalışılıyor'' şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesinin hala iptal gerekçesini yazmadığına işaret eden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu gerekçenin bir an önce yazılması lazım, çünkü biz bu gerekçeye göre yeni düzenlemeler yapacağız, gerekirse yeni kanuni düzenlemeler yapacağız. Vatandaşımızın anasını, babasını, dedesini, nenesini, kız kardeşini sırtında muayenehanelere çıkarma dönemi artık bitmiştir. Buna tahammül edemeyiz. Anayasasında 'sosyal devlet' yazılı bir ülkede böyle bir düzen kabul edilemez. Bu düzen değişmiştir, değişecektir.''
Sağlık Bakanlığının hastanelerinde uzman hekimlerin yüzde 92'sinin tam gün çalıştığını belirten Akdağ, şubattan itibaren üniversite hastanelerinde özel muayene ve ameliyat ücreti alınamayacağını hatırlattı. ''Bu sistemi tarihin çöplüğüne göndermek zorundayız'' ifadesini kullanan Akdağ, bunun hem doktorlara hem de sisteme haksızlık olduğunu söyledi.
Geri kalan yüzde 8'lik kısmı da önemli bulduklarını, bunların içinde kadın doğumcuların bulunduğunu bildiren Akdağ, şunları kaydetti:
''Annelerimizin, hamilelerin, ciddi kadın hastalığı olanların muayenehanelere taşınmasına razı değiliz. Bu hususta da bize hamileler, kadınlar destek vermelidir. Bütün kadın örgütlerine de sesleniyorum; bugüne kadar hiç bir destek görmedik. Enterasandır, yani vatandaşın, kadınların hukukunu korumak sadece Sağlık Bakanlığının, hükümetin işi değil ki. Bir çok konuda seslerini yükseltiyorlar, bu konuda da cesurca yükseltmeliler. Bu ülkede yaşayan bir kadın, hastalığını tedavi ettirmek için muayenehaneye gitmeye mecbur mudur? Biz nelerle karşılaştık? Hastanedeki bir ultrason cihazını 'çalıştıramıyorum' diyen bir kişi muayenehanede ultrason çalıştırıyorsa bunu kabul eder misiniz? Onun için bu hususta biz kararlıyız. CHP bu kanunu Anayasa Mahkemesine götürmekle hata etmiştir. Hem siyasi, hem de vicdani olarak hata yaptılar. Bundan da dönsünler. Onun için destek verilmesi gereken yerde aynı hataları tekrarlamayacaklarını ümit ediyorum doğrusu.''
-''ŞU KARTI AL DA MUAYENEHANEME GEL DEDE DÖNEMİ BİTTİ''-
''Anayasa Mahkemesi kararına rağmen muayenehanelerin kapatılması konusundaki yasal engeli nasıl aşacaksınız?'' sorusuna karşılık da Akdağ, bu konuda Anayasa Mahkemesinin gerekçesini beklediklerini yineledi.
Anayasa Mahkemesinin gerekçe yazmadan bir karar açıklamasının Anayasaya aykırı olduğunu, bu yanlışın uzun bir süredir tekrarlandığını, sadece Tam Gün Yasasında değil, başka yasalarda da bu yanlışın yapıldığını ifade eden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ama madem bu yanlış yapılıyor, bu yanlış uzun süre devam etmesin de gerekçe açıklansın. Yürütmeyi durdurma verdiğine göre mahkeme, zaten herhalde kafasında bir takım gerekçeler vardır. O zaman bu açıklansın, biz de yolumuzu, ne yapacağımızı bilelim. Çünkü bu 73 milyon vatandaşı ilgilendiren bir şey. Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi net biçimde 'devlette ya da üniversite hastanelerinde çalışanların muayenehaneleri olabilir, bunlar serbest çalışabilir' hükmünü yazarsa, bunu yazdığını varsayalım, elbette bunu hukukçularımızla konuşacağız. Sonuçta böyle bir durum olsa bile şunu vurguluyorum, bunun anlamı, (Ben devletin ya da üniversitenin hastanesinde aynı zamanda bir özel hastanede çalışıyorum ya da muayenehanem var, hastayı buradan alır, oraya götürür ya da muayenehaneye gelirsen sana hizmet veririm şeklinde bir uygulama yaparım' demek değildir. Başka kanunlar da, uygulamalar da var ve bunlar hem etik hem de kanunu açıdan bu şekilde gerçekleştirilemez. Sonuçta 'kamuda çalışan bir hekimin muayenehanesi açık olacak' diye bir karar çıksa bile biz bu ilişkiyi koparmaya kararlıyız. Devlette çalışırken muayenehaneniz olabilir veya özel hastanede çalışıyor olabilirsiniz, ama hastanızla orası arasındaki ilişkiye asla müsaade etmeyeceğiz, bu şartlar altında açacaksanız açın. Bu işi çok sıkı takip edeceğiz yani. 'Şu kartı al da muayenehaneme gel' deme dönemi bizim kafamızda bitmiştir.''
AA
 
K

Kaçak

Guest
Sağlık konusunda Türkiye gercekten bir devrim yaşadı ...
Eskisiyle kıyaslanamaz bir sağlık sistemimiz var eyvallah ...
Fakat eğitim konusunda aynı performansı sergiledigi söylenemez ...
Eğitim konusunda da aynı devrimi bekliyoruz , sabırsızlanıyoruz ...
 
Üst