Bahçeli Ani Antik Kentinde Cuma Namazı Kılınması İçin Valiliğe Başvurdu

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Bahçeli Ani Antik Kentinde Cuma Namazı Kılınması İçin Valiliğe Başvurdu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim'deki Ani antik kentinde cuma namazı kılabilmesi için valiliğe resmi başvuruda bulunuldu.

Bahçeli, 1 Ekim'de yapacağı Kars ziyaretinde Cuma namazını, tarihi Ani şehri içerisinde bulunan ve Sultan Alparslan'ın 946 yıl önce 1064 yılında Anadolu topraklarına girdiği ve ilk cuma namazını kıldığı Fethiye Camii'nde (Katedral Kilisesi) kılacak.

Ziyareti Azerbaycan'dan 10 televizyon kuruluşu takip edecek.

Fethiye Camii'ndeki cuma namazı için Kars Valiliği, İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve İl Müftülüğü'ne izin için dilekçe ile başvurulurken, namaz nedeni ile su sıkıntısı çekilen harabelere ibriklerle su taşınacak.


Konu ile ilgili açıklamada bulunan MHP İl Başkanı Oktay Aktaş, Bahçeli'nin Kars'a çok önem verdiğini dile getirdi.

Namazın Ebu Manuçer Camisi'nde kılınmasını planladıklarını dile getiren Aktaş, "Ama genel başkanımız özellikle 16 Ağustos 1064'te Sultan Alpaslan'ın Anadolu'ya ilk giriş noktası olan ve Ani Harabeleri'nde bulunan Fethiye Camii'nde (Katedral Kilisesi) kılmak istedi.

Çünkü burada Sultan Alpaslan Ani Harabeleri'ne girdiğinde haçı indirmişti." dedi.

Bahçeli'nin Türkiye'de siyasi atmosferin sürekli olarak değiştiği ve yeni birTürkiyekavramının ortaya atıldığı bir ortamda Kars'a gelmesi ve burada namaz kılmasının Türkiye'ye ve Dünya'ya önemli bir mesaj olacağının altını çizen Aktaş, "Bu ana topraklarımız ne yazık ki başka düşüncenin toprakları olarak algılanıyor.


Uluslararası güçler bile burasını böyle görüyor. Tarihi misyonu olan bu bölge ilk fethin noktası olduğu için namaza katılım da fazla olacak.

Genel merkezden 50 kişi ve 40 il başkanı da Kars'a gelecek. Bu cuma namazını hepimiz çok önemsiyoruz. 946 yıl sonra ikinci defa burada cuma namazı kılınacak. Ziyaretleri 10 Azeri basın kuruluşu da takip edecek." diye konuştu.

Ani Harabeleri'nde cuma namazı için imam, hutbe ve gerekli şartların da oluşturulacağını belirten Aktaş, imam olarak MHP Belediye Meclis Üyesi emekli din görevlisi Ferit Yenice'nin görevlendirildiğini ifade etti.


Müezzinin kim olacağı konusunda henüz bir karara varılmadığını söyleyen Aktaş, Katedral'a ses sistemi kurulacağını, yerlerin temizlenerek halıfleks döşeneceğini, hutbe yapılacağı da vurgulayarak, tespit edilen 21 eksikliğin gününden önce giderileceğini kaydetti.

Ani Harabeleri'nde cuma namazı şartlarının oluşturulduğuna da dikkat çeken Aktaş, olası bir aksaklık ve izin verilmemesi durumunda bile 1 Ekim günü kesinlikle cuma namazının kılınacağının altını çizdi.


Namaza gelenlerin su sıkıntısı çekmemesi için 5 adet su tankerinin yanında 50 adet su ibriğinin de hazır bulundurulacağını belirten Aktaş, bulgurlu etli pilavı ve ayran da dağıtılacağını ifade etti.

Aktaş, ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Kars'tanseçimstartını vereceğini de hatırlatarak, "Buradan başlayan seçim startıyla 2011 yılına kadar 81 il ve 920 ilçeye ulaşılacak. Hem burada kılınacak cuma namazı ve seçim startıyla Türkiye'de oluşturulmak istenen alt kimlik imajı kırılacak." şeklinde konuştu.

CİHAN

 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Bahçeli misillemeye mi hazırlanıyor?

Bahçeli, Ani harabelerinde Cuma için izin istedi. Kiliseden bozma cami için istenilen bu izin yeni bir tartışmayı alevlendirdi!

Amaç Akdamar’a yanıt vermek mi?

Kars İl Başkanı Oktay Aktaş "Burada namaz kılması Türkiye’ye ve dünyaya mesajdır" açıklaması yaparken, Bahçeli'nin Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Türkiye topraklarına ayak bastığı yere yapacağı ziyarette önemli mesajlar vereceği belirtildi.

Bahçeli’nin, Ermenistan sınırına sıfır noktasındaki harabelerde namaz kılmasının amacı 'Akdamar'daki ayine misilleme mi?' sorusu, MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş'a soruldu.

Dağdaş, 'nasıl bir mesaj verilmeye çalışılıyor?' sorusu karşısında şunları söyledi:

"
Sayın Bahçeli’nin namaz sonrası yapacağı açıklamaların içeriğini bilmiyorum. Konjoktürle örtüştürüldüğünde anlamlı bir ziyaret olduğunu söyleyebilirim. Ziyaretin siyaset devşirmek adına değil Türkiye’yle ilgili kaygılarını ortaya koymak için planlandığını düşünüyorum.

"OKYANUS ÖTESİNE..."

...
Gerçekte var olan çatışma alanlarını kavrayamamış siyasi elite, Türkiye üzerindeki hesabını kitabını dışarıdan, okyanus ötesinde yapmak isteyen herkese anlamlı bir mesaj olacaktır.

Akdamar kilisesinin ayine açılışının, Türkiye’de özgürlükler, kardeşlik ve demokrasi lafını çok fazla ifade eden insanlar adına anlamlı olması söz konusu olabilir. Hoş bir davranış olarak önümüze çıkıyor olabilir. Aynı zamanda,
Sultan Alparslan’ın bu topraklara girdiğinde namaz kıldığı caminin en azından hatırlanması gerektiğini düşünüyorum.

Akdamar kilisesi bir anlam taşıyabilir ve bu normaldir. İçeriğini göremediğimiz açılım iddiası, Türk kelimesinin bu coğrafyadan silinmesiyle ve sahipsiz bırakılmasıyla ilgili bir sıkıntı var. Belki bu manada da ziyaret ve mesajlar önemli bir anlam taşıyacaktır.

BAKAN GÜNAY’A SORULDU

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, harabelerde bir etkinlik yapmak için bakanlıktan izin gerekip gerekmediği soruldu.

Günay, ''Bireysel olarak namaz kılacaksa her yerde bir temiz mekan bulup namaz kılabilir. Bir toplu gösteri yapmaya kalkarsa Anayasa, Siyasi Partiler Yasası bir siyasi partinin din istismarı ile yola çıkmasını galiba engelliyor. Ama bireysel olarak bir hakkını kullanmasına saygı duyarım'' yanıtını verdi.


interhaber
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
cesareti varsa
ayasofyaya bekleriz.
siyasi şov yapmasın.
ayasofya daha önemli açılsın orası artık
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
cesareti varsa
ayasofyaya bekleriz.
siyasi şov yapmasın.
ayasofya daha önemli açılsın orası artık

Ayasofya çok meydanda, provokasyonlar tenhada yapılır. Bu kiliseden bozma, Ermeni sınırına yakın cami müsait gibi.

Pkk lı yoldaşlar güneydoğudan, Ermeni yoldaşlar doğudan istenilen kargaşayı yaratırlarsa, bunalımdaki mhp için iyi bir moral olur. Kaç zamandır cenaze başında gösteri yapamadılar, çöküntü içindeler. Gitsin bakalım belki iyi gelir, artık kılacağı namazdanmı, oluşturulacak ortamdanamı belki moral bulur.

En son Türkeşin mezarına gidip suladı ve mezarın yerini değiştirecekler dedi. Yani onların morali cenaze ile düzeliyor.
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Güçleri Yetiyorsa Ayasofya'da Namaz Kılsınlar

Mhp'lilerin Ani Harabeleri'nde Cuma namazı kılacaklarını açıklamalarına yönelik konuşan Bozdağ, “Türkiye hoşgörü ülkesidir. Herkesin inancına saygılıyız. Yeryüzü mescittir. Her yerde namaz kılabilirsiniz.

Sayın Bahçeli orada da namaz kılabilir. Allah kabul etsin diyorum ama eder mi bilmem. Çünkü Cuma namazının şartları vardır. Orada Cuma kılınırsa kabul olur mu bilmem. Biz burada namaz kılmak istiyoruz ama Hükümet izin vermiyor havasına girerlerse o yanlış olur.

Ani Harabeleri'nde bir yasak yok. O zaman git Ayasofya'da kıl niye oraya gidiyorsun? Burada istismar var.

Orası mabetti müze oldu. Sınır geldi. Öbür taraflarda sınır yok, müze de olmadı. Cuma namazı olur mu? Bunu daDiyanetİşleri Başkanı'na sormaları lazım. Her yerde kılınmaz ama danışmanları kılacakmış. Bunu bu işi bilenlere sorsunlar” dedi.

samanyoluhaber
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
ben orda cenaze namazı kılacaklarını duydum
 
Üst