Baharatlar ve Faydaları...

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
baharatlar2_450.jpg


Eski çağlarda buzdolabı olmadığı için yiyecekler çabuk bozuluyordu. Bozulan yiyeceklerin tadını gizlemek için bolca baharat kullanılıyordu. Günümüzde ise baharatlar daha çok yiyeceklerin lezzetini artırmak için kullanılıyor. Dünyada en çok baharat kullanan ülke Hindistan'dır, ülkemizde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde baharat kullanımı çok yaygındır.

Baharatlar her ne kadar yiyeceklerin lezzetini artırmak veya yiyecekler üzerinde mikrop oluşumunu önlemek için kullanılsa da son yıllarda bazı araştırmalarla da sağlığa olumlu etkileri olduğu gösterildi.

İşte Baharatların faydaları:

• Hiç kalorileri yoktur, kilo kontrolünde güvenle kullanılabilirler
• Metabolizmayı hızlandırırlar
• İştahı keserler
• Tatlı ihtiyacını azaltırlar
• Barsak çalışmalarını hızlandırırlar
• Kan yağlarını azaltırlar
• Sindirim istemini düzenler


Türk Mutfagının Olmazsa Olmazları:

Ülkemizde en çok kullanılan baharatlar kırmızıbiber, karabiber, kekik, tarçın, hardal, karanfil ve kimyondur.

Kırmızı Biber:
Kırmızı biberin içindeki kapsaisin isimli maddenin, metabolizmayı hızlandıracağı ve kilo vermeyi kolaylaştıracağı biliniyor. Ayrıca kırmızı biberin boşaltım sistemine iyi geldiği ve bağırsak hareketlerini de artırarak kabızlığa karşı iyi bir çözüm olabileceği düşünülüyor, ancak aktif hemoroid sorunu olanların dikkatli olmasında fayda var.


Karabiber
uzun yıllardır ülkemizde çok tüketilen baharatların başında gelir. Karabiberin grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini artırdığı biliniyor. Özellikle çorbaların içine bolca eklendiğinde vücutta rahatlama yapıyor. Boğaz ağrısında nane ile birlikte çay olarak içildiğinde boğazdaki lokal mikroplara tesir ediyor ve boğaz ağrısına gargara etkisi yapıyor.


Kekik:
Çok güzel kokusu olan, et yemeklerinin vazgeçilmezi kekik için pek çok şey söylenebilir. Mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Bununla birlikte özellikle kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Ege bölgesinde kekik suyu olarak daha çok üretilen kekiğin, yemeklerde sonra bir kahve fincanı olarak tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırdığı biliniyor.


baharatlar3_450.jpg


Tarçın:
Tatlıların baş tacı olan tarçın aynı zamanda vücudun şeker ihtiyacını azaltır. Özellikle şeker hastalarında veya insülin direnci olanlarda meyvelerin üzerine bir tatlı kaşığı olarak eklendiğinde metabolizma üzerine olumlu etki yapar. Ağız kokusuna birebir olan karanfille birlikte rulo tarçın olarak kaynatılıp içildiğinde şeker isteğini köreltir.

Karanfili
sade olarak çiğnemekte ağız mukozasındaki yaraları iyileştirir ve ağız sağlığına katkıda bulunur.


Kimyon
deyince bir çoğumuzun aklına kurubaklagiller gelir. Aslında haksız da sayılmayız çünkü kimyon kurubaklagillerin sindirimi sırasında ortaya çıkan gazları yok etmede birebirdir. Her tür kurubaklagil yemeğine çok yakışır. Emziren annelerde tane kimyon, ısırgan ve anason çay olarak demlenip içildiğinde hem süt salgılanmasını artırır hem de bebekte de gaz oluşumunu önler, bebeğin daha rahat uyumasını sağlar.


Biberiye:
Biberiyenin içeriğinde bulunan bileşenler vücut iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olarak birçok kronik hastalığın riskini azaltır. Kalp sağlığı için de faydalı olan biberiye aynı zamanda baş ağrılarının dindirilmesine ve konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.

Biberiyeyi etinizi veya domates sosunuzu marine ederken kullanabileceğiniz gibi, kek veya tahıllı ekmeklere de katabilirsiniz. Baş ağrısı için ise bir çay kaşığı kuru biberiyeyi ayırın ve içmeden önce sıcak suyun içinde beş dakika boyunca demleyin.

Zerdeçal:
Yapılan araştırmalar zerdeçalın beyin sağlığı ve yaşlanmaya bağlı bilişsel sağlık üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda iltihap gidericidir, karaciğeri kuvvetlendirir, kansere karşı korur ve kalp hastalıklarını önler.


Nane:
Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici ve rahatlık verici bir özelliği de vardır. Soğuk algınlıklarına ve öksürüğe iyi gelir. Diş ağrısını dindirir ve kötü ağız kokusunu azaltır.

Naneyi yemeklerinize lezzet katmak amacıyla kullanabileceğiniz gibi çayını da yapabilirsiniz. Beş adet yaprağı beş dakika boyunca demleyin, süzün ve yemek sonrasında için. Boğaz ağrınızı hafifletmek istiyorsanız da süzülmüş sıvıyı soğumaya bırakın ve gargara yapın.

baharatlar1_450.jpg


Zencefil:
Zencefilin faydaları saymakla bitmez; soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür, bulantı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ağrılarına iyi gelir ve eklem ağrılarını azaltır.

Zencefilin sert ve şekerli tadını tamamlamak için onu taze meyve dilimleri üzerine serperek veya soğuk yoğurt, dondurma gibi yiyeceklerle karıştırarak kullanabilirsiniz. Sağlıkta en fazla verimi almak için zencefili bal ile karıştırarak; buharda pişirilmiş havuç veya ızgara somon filelere ekleyebilirsiniz.

Baharatları azar azar satın alın

Baharatları satın alırken ambalajlı ve az satın almak en doğrusudur. Açıkta ve nemli ortamda tutulan baharatlar küflenebilir ve tazeliğini kaybeder. Satın alınan baharatlar ya cam bir saklama kabında ya da nem geçirmez buzdolabı naylon poşetlerinde saklanabilir. Mutfağın en serin yerinde karanlıkta ve ocaktan uzakta tutmakta fayda var. Mümkünse buzdolabı kapağında saklamak en doğrusudur.
 

fas

Ordinaryus
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
2,581
Tepkime puanı
320
Puanları
0
eyvallahhhh abiiii
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Eski çağlarda buzdolabı olmadığı için yiyecekler çabuk bozuluyordu. Bozulan yiyeceklerin tadını gizlemek için bolca baharat kullanılıyordu. Günümüzde ise baharatlar daha çok yiyeceklerin lezzetini artırmak için kullanılıyor.

Eski çağlarda yiyeceklerin bozulmaması için kullanılan baharat nedeni ile savaşlar olurdu...

Tarihe meraklı iseniz ''Baharat Savaşlarını'' mutlaka duymuşsunuzdur...

Şimdiki gibi buzdolabı ve konserveler yoktu...

Selam ve dua ile...
 

abdullah birisi

Kıdemli Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
10,357
Tepkime puanı
517
Puanları
0
Konum
istanbul
Eski çağlarda yiyeceklerin bozulmaması için kullanılan baharat nedeni ile savaşlar olurdu...

Tarihe meraklı iseniz ''Baharat Savaşlarını'' mutlaka duymuşsunuzdur...

Şimdiki gibi buzdolabı ve konserveler yoktu...

Selam ve dua ile...

abicim bel ağrısı için baharatın varmı.. hamdolsun 5 gündür belim ağrıyor yahu..:)
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Sırt ağrısına baharatın fayda edeceğini ilk defa sizden duyuyorum...

JFXiX5f.gif
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
abicim bel ağrısı için baharatın varmı.. hamdolsun 5 gündür belim ağrıyor yahu..:)

Bel agrisi icin benim bildigim tek bir tane faydali bitki var o da "Adem Otu Bitkisi Kökudur". Ama dikkatli kullanmak gerekiyor zehir etkisi var. Bu kök bildigin kök, bicakla kaziyorsun kremsi bir hal aliyor sonra beline suruyorsun. Cok yakiyor ama 2 saat sonra fişşek gibi oluyorsun.

Nerden mi biliyorum? Bak bomba gibiyim.

Ha ben anlamam bitkiden mitkiden okur uflerim diyorsan o baska.
 

deren

semure
Katılım
11 Haz 2012
Mesajlar
2,393
Tepkime puanı
262
Puanları
0
abicim bel ağrısı için baharatın varmı.. hamdolsun 5 gündür belim ağrıyor yahu..:)

Alabalık yağı(oleum de la truıte):Romatizma ve bel ağrılarına iyigelir.Bel fıtığı ve kas ağrılarına kullanılması önerilir.Hacamatta iyi geliyor.
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Hacamat evet. Bu yaz kardesime hacamat yaptiracagim bakalim fayda verecek mi cok merak ediyorum.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
baharat4_50.jpg


Baharatlar her ne kadar yiyeceklerin lezzetini artırmak veya yiyecekler üzerinde mikrop oluşumunu önlemek için kullanılsa da, son yıllarda bazı araştırmalarda sağlığa olumlu faydaları olduğu da ortaya koyuldu.


Dr. Ayça Kaya,
metabolizmayı hızlandıran, sindirim sistemini düzenleyen, iştah kesen, kan yağlarını azaltan ve barsak çalışmalarını hızlandıran baharatlar ile yapabileceğiniz sağlığa faydalı mucize tarifler veriyor.


Canınız tatlı istediğinde:
Bir elmayı, tarçın ile tatlandırın. Tarçın, insülin seviyesini düzenler. Şeker ihtyacını azaltır.


Tok kalmak için:
Bir ara öğünde,1 avuç haşlanmış nohut üzerine kimyon ekleyin. Kimyon tokluk süresini uzatır.


Metabolizmayı hızlandırmak için:
Ayrana kekik suyu ekleyin. Kekik kan yağlarını azaltır, metabolizmanın hızlanmasını sağlar.


Şişkinliği azaltmak:
Ananasın üzerine karanfil ekleyin. Ananasın içindeki bromelin enzimi, metabolizmayı çalıştırır. Vucud ödeme azaltır. Karanfil ile birleştiğinde adet dönemi şişkinliğini ve tatlı ihtiyacını azaltır.


Tansiyonu dengelemek için:
İnce kıyılmış yarım bağ maydanoz üzerine limonu sarımsaklı sos eklendiğinde tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.


Üst solunum yolları enfeksiyonu, boğaz ağrısı, geniz akıntısı için:
Taze naneyi kurutumuş zencefil ile kaynatıp, içine karabiber ekleyin.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Sayın @serkans..

Hala bekliyoruz.

Selam ve dua ile...
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113


Baharatlar yalnızca yemeklerimize tat katmakla kalmıyor. Aynı zamanda sağlığımız adına da birçok faydası bulunuyor. Elbette dozunda tüketmek büyük bir önem taşıyor. Son yapılan araştırmalar ise bazı baharatların göbek eritme özelliği olduğunu söylüyor. Ne dersiniz, gelecek yaza süper formda girmek için kullanılabilirler mi?

Kilo vermek bayanlar için en önemli uğraşlardan birisi iken, özellikle bel ve karın bölgesinde toplanan yağ kitlelerini eritmek ayrı bir uğraş gerektiriyor. Zayıf bile olsa ayva göbeği dediğimiz karın bölgesi bazılarımızı rahatsız etmeyi başarıyor. Birazdan sizlerle paylaşacağım baharatlar ise göbek eritmek için kullanabilir.

Belinizi inceltecek, karın bölgenizdeki yağlardan kurtulmanızı sağlayacak muhteşem baharatlar sizlerle;

Zencefil



Kış aylarının vazgeçilmez baharatlarından olan ve hemen her yerde faydaları ile ilgili bir şeyler okuyabileceğiniz zencefil, göbeğinizi eritmenize da fayda ediyor. Aromatik bir baharat olan zencefil, mide rahatsızlıkları için birebir. Antioksidan özelliği da güçlü olan bu baharat, acı biberde de bulunan kapsaikin içeriyor. Bu bileşiğin, metabolizmayı hızlandırdığı ve bunun sonucunda kalori yaktırdığı biliniyor. Aynı zamanda zencefil tokluk hissi de yaratıyor.


Maydanoz



Salatalardan eksik edilmemesi gereken bir bitki de maydanoz. Birçok uzman maydanozda bulunan antioksidanların karaciğer metabolizmasını geliştirdiğini söylüyor. Vücudun en büyük organı olan karaciğer, midenin hemen sağında yer alıyor ve vücutta besinlerin depolanması ile birlikte sindirim, metabolizma için çok büyük bir öneme sahip. Tıkanmış, hasarlı veya yağlanmış bir karaciğer, metabolizmanın yavaş çalışmasına neden oluyor ve bu da kilo demek!


Sarımsak



Ölümden başka her derde deva diyebileceğimiz sarımsak, anti enflamatuar ve doğal bir antibiyotik. Aynı zamanda yağ yakıcı özelliği da var. Son yıllarda meşhur olan sarımsak çaylarını hatırlarsınız. Araştırmacılar, 7 hafta boyunca % 2 ya da % 5 sarımsak ile desteklenmiş yüksek yağlı diyetlerle beslenen farelerde vücut ağırlığının düştüğünü tespit etmişler.


Biberiye



British Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir makalede, biberiyede bulunan karnosik asidin, açlık kan şekeri seviyesini düşürerek, kilo alımına sınır koyduğundan bahsediliyor. Açlık kan şekeri 8 – 12 saat yiyeceksiz kalındığı zaman ölçülen bir şeker değeridir. Bir başka çalışmaya göre de, polifenol ve flavonoid bileşikleri içeren biberiye, tip 2 diyabetle ilgili enzimlerin engellenmesine de yardımcı oluyor.


Zerdeçal



Zerdeçala bulunan kurkuminden gelen pigment, doğrudan vücudun iltihabına karşı hareket eden bir fitokimsayaldır. Enflamasyonu kontrol altına almak, vücudun metabolizmasını uyarıcı bir horman olan leptini kabul edebilirliğini geliştiriyor.


Pul Biber



Bibere acı tadını veren kapsaikin maddesi, zencefilde olduğu gibi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre küçük dozlarda her yemeğe atılan pul biber, negatif enerji dengesi artmış yağ oksidasyonunu arttırarak vücudu daha fazla yağ yakmaya teşvik ediyor.


Kırmızıbiber



Acı yemek, kalori yakılmasının yanı sıra iştahınızı da frenlemeye yardımcı oluyor. Perdeu Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, normalde kırmızıbiber sevmeyen katılımcıların beslenmesine 6 hafta boyunca kırmızı biber dahil edildiği zaman, açlık seviyelerinde bir düşüş yaşadıkları gözlemlenmiş. Tıpkı, zerdeçalda olduğu gibi bu baharat da, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve soğuk algınlığı ve bakterilerle mücadele ediyor.


Hardal Tohumu



Hardal bitkisinden elde edilen bu keskin baharat, tam bir metabolizma güçlendirme özelliğine sahip. Yapılan bir çalışmaya göre, hardal bitkisinde bulunan homobrasinolit bileşeni, kas hücrelerini uyararak vücudun dayanıklılığını ve kas kütlesini arttırıyor. Uykuyu düzene sokan melatonin hormonu içeriyor. Bu hormon ‘bej yağlar’ olarak adlandırılan, kalori yakan ve kilo kontrolünü sağlayan yağ hücreleri grubunu uyarıyor.


Karabiber



Araştırmacılara göre karabibere güçlü tadını veren pipeline maddesinde yağ yakıcı özellik var. Yapılan çalışmalar sonucunda pipeline, yeni yağ hücrelerinin biçimlenmesini önlüyor ve bunu yaparken başka yollarla yağın kontrol altına alınmasını sağlayan metabolik zincir reaksiyonu başlatıyor.


Tarçın



Tarçın, hücrelerdeki glikozun hareketine yardım ederek yağ depolama hormonu olan insülini engelliyor. Aynı zamanda tarçının iştah kesme özelliği de var.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Bu üstte son mesajda eklediğim baharatlar GÖBEK ERİTEN BAHARATLAR olarak geçiyor.

Bilginize...
 

ömerusta

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2012
Mesajlar
6,913
Tepkime puanı
239
Puanları
0
şimdi kilo sorunuyla baş edemiyorsunuz ama gördüğünüz lezzetleri yiyorsunuz hemi?
bel ağrısına balık yağı nane limon kekik kayıp masaj yapınız şifa olur inşaALLAH c.c. damdan düşen beli ağrıyan benim kardeşim
 
Üst