Bacak Kramplarında Bitkisel Yöntemler

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Bacak krampları bacaklardaki kas gruplarının istemsiz olarak kasılarak kişiye acı vermesi olarak tanımlanabilir. Oldukça rahatsız edici bir acıya neden olan kramplar bir yaş kriteri olmamasına rağmen genellikle gençlerde görülür. Kasılma birkaç saniyeden bir iki dakikaya kadar devam edebilir.

Kramplar özellikle geceleri bacaklarda gerçekleşiyorsa çok şiddetli olmakta ve kişinin acı ile kıvranmasına neden olmaktadır. Huzursuz bacak sendromunda yaşanan kasılmalarla gece krampları birbiri ile karıştırılmamalıdır. Hamilelikte gerçekleşen kramplar ise çoğunlukla ek gerginlik ve stres nedenli gerçekleşen kramplardandır.

Kramplar hafif seğirme ile başlayan ve dayanılması güç ağrı patlaması ile devam eden ani rahatsızlıklardır. Şiddetli bacak ağrısı, kaslarda hassasiyet, gerginlik, kas yorgunluğu, ağır idman,vücudun susuz kalması, fazla kilolu olmak, hormonal dengesizlik, kan dolaşımının zayıflaması, sinir bozukluğu ve bacağın uyuşması en bilinen nedenleridir.


Aşırı alkol tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği de soruna doğrudan katkı sağlamaktadır. Gün boyunca gerektiği gibi çalışmayan bacaklar gece rahatlama sırasında seğirme ve ağrımaya başlar. Gece yaşanan bacak krampları addison ve parkinson hastalıklarının da belirtisi olabilir.

Başlayan bir bacak krampınının acısını hafifletmek için vücudun eğilimini dinleyerek kasın gerildiği şekli alın. Sıkışan kasa hafifçe masaj yapmaya başlayın. Yürüyecek duruma gelince sıcak bir banyo alın, gerilen kası rahatlatmak için soğuk kompres uygulayın. Sıcak bir havlu ya da ısıtılmış bir nesne koyarak işlemi tamamlayın.

Bacak krampları yaşayan bir kişinin beslenmesinde dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle elektrolit ve sıvı kaybı nedeni ile oluşan krampların engellenmesi için bol su, meyve suları, soda içilmelidir. Sıvı ihtiyacı kahve ve alkolle giderilmemelidir. Bol miktarda taze sebze ve meyve yenilmelidir. Kalsiyum, potasyum ve magnezyumdan zengin beslenilmelidir. Muz, kuzu eti, balık, hurma, üzüm, kayısı, kuru üzüm, baklagiller, lahana ve brokoli, portakal, domates ve greyfurt, patates ve mısır tüketilmesi önerilen besinlerdir.

Gece kramplarına yakalanmamak için günlük yaşamda uygun ayakkabılar kullanılmalı, bisiklere binmek gibi bacakları rahatlatacak sporlar yapılmalıdır. Kramp başladığında engellemek için yapılacak birşey yoktur. Derin nefes alarak acıyı azaltmaya yoğunlaşmalı ve krampın bitmesi beklenmelidir. Akşamları yatmadan önce bir nemlendirici kullanarak bacaklara masaj yapılması, yatmadan önce ılık duş alınması yardımcı olmaktadır. Akşam saatlerinde krampları tetikleyecek ağır işler/ egzersizler yapılmamalıdır. Egzersiz yapılacağı zaman esneme ve ısınma hareketleri ihmal edilmemelidir. Akşamları ayakları tuzlu suda bekleterek dinlendirmekte fayda sağlamaktadır.

Bacak kramplarında kullanılan bitkisel yöntemler şöyledir:

* Her sabah aç karnına bir bardak kabak (sebze olan su kabağı) suyu içilmelidir. İçine yarım tatlı kaşığı toz tarçın eklenebilir.

* Her akşam bir bardak rooibos çatı içilmelidir.

* Zerdeçal tozu su ile macun yapılarak kasılan bölgeye sıvanarak bir bez ile sarıldığında acı ve gerginliği giderecektir.

* Ağrı ve acıyı çabuk gidermek için bir tatlı kaşığı toz hardal ya da bir yemek kaşığı hardal sosu yenilmelidir.

* Yatağa bir kalıp zeytinyağı sabunu koymak çok uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Sabun bulunduğu sürece kramplar durmaktadır.

* Her gece yatılmadan önce 2 yemek kaşığı sirke içilmelidir.

* Her gün 1 yemek kaşığı turşu suyu içildiğinde kramplar kesilmektedir.
 
Üst