Avrupa’ya Gözdağı

ukubat

Profesör
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
1,942
Tepkime puanı
103
Puanları
0
Konum
istanbul,fatih
Web sitesi
www.ismailaga.org.tr
avrupaya-gozdagi.jpeg



Mohaç muharebesi sonucunda, Osmanlı Devleti’nin himayesi altına giren Macar krallığı topraklarını ele geçiren Avusturya Hükümdari Ferdinand’ın düşmanca tutumu sebebiyle, Osmanlı Devleti ile aralarında rekabet başladı. Kanuni Sultan Süleyman, Macar topraklarının, Ferdinand’ın eline geçmesine izin veremezdi. Bu sebeple ordusunu toplayarak, Ferdinand’a yola çıktığı haberini yollattı.
Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı Ordusu, kaybedilen Budin şehrini yeniden ele geçirdi. Macar topraklarında kaybolan devlet nizamı yeniden sağlandıktan sonra, Avusturya’nın Viyana şehri üzerine yüründü. 120 bin kişiye yaklaşan bu büyük ordu bütün Avrupa’da korku ve panik havası oluşturdu.
Evlerin Çatısı Söküldü
Hristiyan dünyası kendi içindeki bütün iç savaş ve mezhep çekişmelerini bir kenara bıraktı. Bütün Avrupa milletlerinden binlerce asker Viyana’ya doğru gelerek, Osmanlı’ya karşı direniş için birleşti. Viyana içerisinde bir nevi haçlı savunma ordusu teşekkül etmişti. Avusturya Hükümdarı Ferdinand ise yerine tecrübeli asker Kont Salm’ı bırakarak, şehirden kaçtı.
Kont Salm, Osmanlı kuşatması gelmeden birçok savunma tedbiri aldı. Kaledeki sivil halk boşaltılarak yaklaşık 2 aylık erzak stoklandı. Osmanlı humbaracılarının ateşli bombardımanına karşı, evlerin ahşap çatıları söküldü. Ayrıca güllelerin tahribatını azaltmak adına yollardaki kaldırımlar kaldırıldı. Tuna sahilleri, olası bir çıkarmaya karşı kazıklarla doldurulmuş ve kalenin iç tarafına ikinci bir istihdam inşa edilmişti.
Kışın Gelişi ve İstanbul’a Dönüş
27 Eylül günü başlayan Viyana muhasarası, Osmanlı ordusunun 17 gün boyunca, Viyana surlarını dövmesi ile devam etti. Tahrip olan surlara rağmen, fetih ele geçmiyordu. Osmanlı Top atışları sonucu kale komutanı Kont Salm öldü. Buna rağmen, kış aylarının zorlukları ve uzayan kuşatmanın askerin moralini bozması sonucu ilerleme sağlanamadı. Alman ordularının kuşatmaya 150 km uzaktaki Linz şehrinde toplanmaya başlaması haberinin, padişaha ulaşması sebebiyle, kuşatmayı kaldırma karar alındı.
Kuşatma kalktıktan sonra, Kanuni Sultan Süleyman, düşman devlete bağlı olan, Avusturya, Güney Almanya (Bavyera), Moravya, Bohemya, Yukarı Macaristan (şimdiki Slovakya), Silezya ve Slovenya gibi topraklara, akıncı beyleri yollayarak saldırılar düzenletti. Bu saldırılar sonucu düşman topraklarında büyük yıkım gerçekleşti.
Kuşatmanın sonuca ulaşmamasının sebepleri arasında, kış koşulları ve askerlerin memnuniyetsizliği dışında, Kanuni’nin asıl maksadının, Avusturya ve diğer Avrupalı devletlere gözdağı vermek isteğidir. Zaten Osmanlı ordusu sefere çıkarken, yanında ağır kuşatma teçhizatı getirmemişti.
16 Ekim’de Viyana önlerinden hareket eden ordu-yu hümâyûn, ele geçirdiği ganimet ve esirlerle, 25 Ekim’de Budin’e, 16 Aralık’ta da İstanbul’a döndü.
 
Üst