Aşure Ekmeği

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0

524-1-257x300.jpg


Malzemeler:

(4 küçük somun)

3¼ bardak beyaz un
1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
4 çorba kaşığı şeker
1 bardak süt, oda sıcaklığında
3 çorba kaşığı gül suyu
3 dolu çorba kaşığı elma sosu, yoksa sıvıyağ
½ bardak çekirdeksiz kuru üzüm
8 adet kuru kayısı
6 adet kuru incir

Üzeri için:
1 yumurta akı
1 çorba kaşığı file badem
1 çorba kaşığı susam

Yapılışı:

Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın.
Oda sıcaklığındaki sütü, gül suyunu, yumurtayı, elma sosunu (veya sıvıyağı) ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun.
Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın.
Oda sıcaklığındaki sütü, gül suyunu, yumurtayı, elma sosunu (veya sıvıyağı) ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun.
Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Hamuru evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.
Kuru meyveleri ayrı kaplara alıp üstlerine yarımşar bardak sıcak su ilave ederek 30 dakika bekletin.
Kağıt havlu ile kurulayın.
Kayısı ve incirleri küçük küp şeklinde doğrayın.
Üzümleri, kayısıları ve incirleri hamura ilave ederek malzemelerin iyice karışması icin 2-3 dakika daha yoğurun.
Hazırladığınız hamuru 4 eşit parçaya ayırıp mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler haline getirin.
İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarmaları için bekletin.
Ekmeklerin üzerine fırçayla yumurta akını sürüp file badem ve susamla süsleyin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun…
usta yemek tairfleri​
 
Üst