Asrın buluşu (!) ERKE (Vay be)

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
2006
Asrın buluşu (!) ERKE ortaya çıktı !

209239.jpg
“Asrın buluşu” olarak nitelendirilen Erke Dönergeci’nin ilginç tasarımı ortaya çıktı.



08 Temmuz 2008 14:25Üst düzey emekli komutanların katıldığı gösterişli bir tören ve reklam kampanyasıyla tanıtılan, ancak geçen 1.5 yıl içerisinde bir daha haber alınamayan “asrın buluşu Erke Dönergeci” çalışmaları sessiz ama derinden devam ediyor. TPE’den (Türk Patent Enstitüsü) patent aldığı ortaya çıkan Erke Dönergeci, şimdi de uluslararası patentin peşinde..

Erke Dönergeci için 10 Ekim 2006 tarihinde yapılan patent başvurusu sonuçlandı. TPE’nin, Erke Dönergeci’ne verdiği patent 21 Mayıs 2008 tarihli ve 2008/5 sayılı TPE Resmi Patent Bülteni’nde yayımlandı. Erke Araştırmaları Mühendislik AŞ., buluşun uluslararası patentine sahip olmak amacıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu İsviçre merkezli WIPO’ya (World Intellectual Property Organisation - Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı) başvurdu. Erke buluşu WIPO’nun 17 Nisan 2008 tarihli bülteninde de “Gyroscopic apparatus” (Denge çarkı cihazı) başlığı ve PCT/IB2006/054206 uluslararası başvuru numarasıyla yayımlandı.

ERKE NASIL ÇALIŞIYOR?

Sır gibi saklanan Erke Dönergeci, patent belgesinde şöyle tanımlandı:

209207.jpg
“Bu buluş, erke üreten bir kuvvet makinesi ve bu makinenin çalışma yöntemi ile ilgilidir. Daha da özellikle bu buluş ilk hareket verildikten ve güç elde edildikten sonra hareketin devamı ve erke üretilmesi için sistemin dışından erke girişi gerekmeksizin çalıştırılabilen ve verimi 1’den büyük olan bir kuvvet makinesi ve bunun çalışma yöntemi ile ilgilidir. Halihazırda erke üreten sistemlerde, örneğin pistonlu buhar makinesi, buhar türbini, gaz türbini, su türbini, rüzgar türbini, benzin motoru, dizel motoru, elektrik motoru, nükleer santral, esas çalışma prensibi mevcut erkenin başka bir yapıdaki er***e dönüştürülmesidir. Bu sistemlerin erke üretebilmesi için sisteme dışarıdan devamlı erke uygulanması gerekmektedir. Ayrıca, dönüşüm kayıplarından dolayı bu sistemlerin verimi de 1’den büyük olamaz.”

Erke Dönergeci’nde ise yükten dolayı gelen direnç makinenin bünyesinde elde edilen güç ile karşılanır. Erke üretme yöntemi ile çalışan makinelerde bir ilk hareket tertibatı vardır. Makine kendi kendine çalışmaya devam edecek hale gelinceye kadar bu tertibat vasıtasıyla makineye güç verilir. Makine çalışmaya başlayınca çıkışta sisteme verilen güçten daha fazla bir güç elde edilir.

DÖNDÜRMEK YETERLİ

Dönergec'in çalışması için kendi ekseni etrafında döndürülmesinin yeterli olduğu ve ayrıca bir enerji kullanımına gerek olmadığı da anlatılıyor:

“İvmelendirme hareketinin devamlılığının sağlanabilmesi için dönergecin kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketinin ve uygulanan momentin devamlılık arz etmesi gerekmektedir. İvmelendirme hareketinin gerçekleşmesi için dönergecin kendi eksenindeki dönüş hareketine verilmesi gereken erke miktarı dönergecin kendi eksenindeki dönüş hareketine karşı olan dirençleri yenecek kadardır. İvmelendirme hareketi neticesinde maddenin atalet özelliğinden dolayı maddesel noktaların içinde kuvvetler meydana gelir. Bu kuvvetlerin bütünü iç etki kuvvet alanını meydana getirir. Erke Dönergeci’nde herhangi bir yakıt kullanılarak güç üretilmediği için çevreye zarar verilmemektedir.”

209208.jpg

Erke buluşunun temel özelliği, “ilk hareketi verdikten sonra sürekli enerji üretme yeteneğine sahip olması” olarak gösteriliyor. Diğer her türlü makineye enerji üretebilmesi için sürekli olarak dışarıdan enerji verilmesi gerekiyor. Erke Dönergeci ise ilk hareket verildikten ve güç elde edildikten sonra hareketin devamını sistemin dışından başka bir erke girişi gerekmeden kendisi sağlıyor.

KOD ADI F16B

TPE’nin hazırladığı Patent belgelerinde Erke Dönergeci ”F16B 1/00“ tasnif koduyla anılıyor. Buluşun sahibi ”Mustafa Naci Öztürk“. Patent Başvurusunu yapan firmanın adı ”ERKE Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş.“ Buluş başlığı, ”Erke üreten bir kuvvet makinesi ve bunun çalışma yöntemi “. Başvuru Numarası 2006/05622. Evrak Numarası ”2006-G-171054”​
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Erke'nin Yolu Ergenekon'la Kesişti


'Sınırsız enerji' sloganıyla 'yüzyılın buluşu' olarak tanıtılan 'Erke Dönengeç'in yolu Ergenekon'la kesişti. Binbaşı Öztürk'ün ajandasından 'ilişki'nin notları çıktı.
Ergenekon davası her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Parti başkanlarından gazetecilere kadar birçok ünlünün tutuklandığı operasyonda gelinen son nokta Erke... "Sınırsız enerji" ve "çağın buluşu" sloganlarıyla emekli paşaların da katıldığı bir toplantıyla halka tanıtılan Erke, operasyon kapsamında tutuklanan emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk'ün notlarından çıktı.

'GELECEĞİMİZ; GİZEM VE PARTİ'
İstanbul'da el bombalarıyla yakalanan Öztürk'ün bilgisayarında "Erke Paşa'yla yemek" başlıklı bir yazı ele geçirildi. Yazının içeriğinde "Geleceğimiz bir motor, bilim, gizem ve parti... Sivil hareket yapın geleyim" ibareleri bulundu. Binbaşı Öztürk, "Niye yazdım hatırlamıyorum" dedi.

***​

Ergenekon'a sınırsız güç

Ergenekon'a 'çağın buluşu' Erke de karıştı. Soruşturmada tutuklanan binbaşının notlarında, Erke ile ilgili bilgilerin yer aldığı iddia edildi.

Parti başkanlarından gazetecilere kadar birçok ünlü ismin tutuklanması ile devam eden Ergenekon operasyonuna, sonunda Erke de bulaştı.

'GİZLİ TÜRK'
İddiaya göre, Ümraniye'deki bir gecekonduda el bombaları ile yakalanan emekli binbaşı Zekeriya Öztürk'ün notlarında, emekli generallerin katıldığı bir toplantı ile tanıtılan ve çağın buluşu olarak gösterilen "Erke Dönergeci" yle ilgili ibareler bulundu. Öztürk'ün defterlerinden birinde yer alan "İçimizdeki gizli Türk" başlıklı notta çok sayıda emekli albayın isminin geçmesi dikkat çekti. Gizemli defterin "Erke Paşa'yla Yemek, 24 Kasım 2006" başlıklı bölümünde, "Erke lideri ol. Turan'a lider ol dedim. Erke Dış Ticaret, Erke Çelik İnşaat ve Beton Mamulleri Sanayi Tic. Ltd. Geleceğimiz bir motor, bir gizem, bir bilim, bir parti. Sivil harekat yapın geleyim" yazdığı görüldü.

YAZDIĞINI KABUL ETTİ
Notu yazdığını kabul eden Öztürk, yemeğe Erke hakkında bilgi almak için gittiğini söyledi. Notlar arasındaki "Öldürüldü" şemasında Mehmet Urhan, Askar Simitko, Behçet Cantürk, Tarık Ümit, Yusuf Ekinci, Savaş Buldan, Hacı Karay, Tevfik Ağansoy, Adnan Yıldırım, Medet Serhat, Cem Ersever, Neval Boz, Mustafa Deniz'in isimlerinin bulunduğu da öne sürüldü. İddiaya göre Öztürk'e ait belgeler içinde, Stratejik Araştırma Merkezi antetli kağıt üzerinde Başbakan Erdoğan, Mehmet Ağar, Ümit Özdağ ve Celalettin Cerrah'ın isimlerinin yazılı olduğu bir şema bulunduğu da belirtildi.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Generallerin ERKE'si STOP Etti

Emekli generallerin 5 yıl önce tanıttığı 'yüzyılın projesi Erke'nin enerjisi açığa çıkmadan macerası bitti. Erke'nin patent başvurusu iptal edildi.
22 Ekim 2010


Emekli generallerin 5 yıl önce tanıttığı 'yüzyılın projesi Erke'nin enerjisi açığa çıkmadan macerası bitti. Erke'nin patent başvurusu iptal edildi. Ancak şirket patenti Avrupa'dan alacağını açıkladı
.
Emekli generallerin 5 yıl önce büyük bir sükseyle 'enerji tüketmeden enerji üreten yüzyılın projesi' olarak tanıttığı Erke Dönergeci'nin Türkiye mecarası sessiz sedasız sona erdi. Erke Araştırmalar Şirketi, Erke Dönergeci için 5 yıl önce yaptığı patent başvurusunu geri çekti. Türk Patent Ensitüsü (TPE) de, şirketin talebini 19 Ekim'de kabul etti. Böylece, yüzyılın buluşu olarak nitelendirilen Erke Dönergeci macerası bitmiş oldu. Ancak patent başvuru iptalini Star'dan öğrenen şirket yetkilileri, Avrupa'da patent başvurusu yaptıklarını söylediler.

KOMUTANLAR TANITTI
Bütün herkesin merak ettiği ancak kesintisiz enerjiyi nasıl üreteceği sır olarak saklanan Erke Dönergeci ile ilgili süreç 2006'da başladı. Erke Araştırmalar Şirketi, üst düzey komutanların da katıldığı bir basın toplantısı ile buluşu kamuoyuna tanıttı. Tanıtım toplantısına, aralarında eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri eski komutanı Muhittin Fisunoğlu'nun da bulunduğu paşalar katılırken, buluşla ilgili sunumu da şirket danışmanı sıfatı ile emekli Tümgeneral Çetin Uğural yapmıştı. Buluşla ilgili de, yoğun bir reklam kampanyası düzenlenmişti. Toplantıda emekli generallerin bulunması nedeniyle şirketin adı 'General Motor' olarak espri konusu olmuştu. Toplantıda buluşun ayrıntıları konusunda bir bilgi verilmezken, buluşun enerji tüketmeden elektrik üreteceği iddia edilmişti. Şirket, aynı yıl buluş için TPE'de patent başvurusunda bulundu. Şirketin, patent konusunda yaptığı başvuru TPE tarafından Kasım 2006 yılında kabul edildi. Bu işleminin ardından patentle ilgili inceleme başlatıldı. 2008 yılında ise başvurunun ilanı yapıldı. Bu ilan kamuoyunda Erke Dönergeci'nin patent aldığı şeklinde yansıdı. Ancak, söz konusu ilanın mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılan yayın olduğu sonradan ortaya çıktı. Türk Patent Enstitüsü şirketin talebi üzerine, 2009'dan itibaren buluşla ilgili yurt dışından da inceleme yapmaya başladı. İncelemeye ilişkin süreçler 2010'da da devam etti. Bu incelemeler sürerken şirketten ilginç bir talep geldi. Şirket, 28 Nisan 2009 tarihinde yaptığı başvuru ile patent başvurusunu geri çekmek istediğini bildirdi. TPE de yaptığı değerlendirmenin ardından talebi onayladı.

Patenti Avrupa'dan alacağız
Konuyla ilgili olarak Star'a yazılı açıklama yapan Erke Araştırmalar Şirketi, TPE'deki patent başvurularını geri çektiklerini bildirdiler. Atilla Demiral tarafından yapılan açıklamada, Avrupa ülkelerinde de patent başvurusunda bulunulduğu hatırlatılarak, birçok Avrupa ülkesinde patent alındığı öne sürüldü. Açıklamada “Buluşumuz için uluslararası başvurumuz sonrasında TR 2009 02698 B sayısı İncelemeli Patent Belgesi alındığından patent başvurumuzu sürdürmenin gereği kalmadı” denildi
 
K

Kaçak

Guest
Neymiş bu Erkekden bozma Erke anlamadım ...
Merakda etmiyor degilim hani ...
Bana göre imkan dışı görülen bu hadisenin altında ne yatıyor onu merak ediyorum ...
Erke ...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
basın toplantısıyla duyrulmuştu herkes merakla bekliyordu
ve şey bulduk demişlerdi evet "şey"
o dönemin siyasi ortamını,toplantıda ön koltuktaki oturanları,aktarılan kaynaklara bakınca "şey" ortaya çıkıyor
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
TÜRKİYE yeni bir buluşla çalkalanıyor. Olumlu ve olumsuz yazılar çıkıyor. Ben bu konudan anlayan biri değilim. Gazetelerde günler boyu tam sayfa yayınlanan Erke ilanlarını, sonrasında yapılan tanıtım toplantısının haberlerini izledim.

İşin sunumunu yapan emekli tümgeneral Çetin Uğural’ı eskiden beri tanıyorum. Uğural bundan yaklaşık 20 gün önce bana gazeteye gelip olayı anlatmış, kendi yapacakları açıklamaya kadar hiçbir şey yazmamamı rica etmişti. Sonra bildiğimiz olaylar gelişti.

Dün Uğural Paşa’yı aradım ve bazı sorular sordum. Bu konuşmayı özetliyorum:

- Paşam sizin ekip ne keşfetti tam olarak?

- Herhangi bir yakıt gerektirmeyen bir motor. O kadar ki, hava ve su bile gerektirmiyor. Bunu karada, havada, denizde, istediğiniz amaçla kullanacaksınız. Uçaklarda, motorlu araçlarda veya elektrik üretmek için...

- Hiç yakıt olmadan nasıl çalışacak? Bilim adamları da olmaz böyle bir şey diyor.

- Haklılar çünkü günümüzün bilim literatüründe bu buluşun ifadesi yok. Size örnek vereyim. Yerçekimi kuralı bilinmeden insanlar havada mı yaşıyordu? Yerde niçin yaşadıklarının bilimsel açıklaması bu kural bulununca yapılmış oldu. Elbette çok kritik bir buluştur. Kimsenin inanmasını da beklemiyoruz. Üretim başlayınca gözleriyle görüp inanırlar.

- Nasıl çalışacak bu yakıtsız aygıt?

- Başlangıçta yakıt olmayan basit bir şey konuluyor içine ve çalışmaya başlıyor.

- O nedir?

- Onu şimdi söyleyemem. İşin püf noktalarından biridir.

- Bu keşfin tam adı nedir? Motor mu?

- Tam adı kuvvet makinesi. Markası Erke Dönergeci.

- Üretip denediniz mi?

- Elbette ürettik ve her şeyini denedik. Prototipi yapıldı. 2007 yılında seri üretim başlayacak. Bugün dünyada nerede motor kullanılıyorsa, oralarda kullanılacak ve dünya değişecek.

- Nerelerde kullanılmayacak?

- Nerede motor varsa orada kullanılacak.

- Bunun çalıştığını ve gerçekten söylediğiniz gibi olduğunu kimler gördü?

- Elbette görenler oldu ama onu şimdi açıklamaya gerek yok.

- Büyüklüğü nedir?

- Amaca göre değişir. Uçakta kullanacaksanız daha büyük, deniz motorunda daha küçük.

- Kim üretecek, belli oldu mu?

- O aşamaya gelindiğinde yerli ve yabancı firmalarla anlaşma yapılacak.

- Patent başvurusu yapmadığınız da söyleniyor.

- 10 Ekim günü Ankara’da yapıldı efendim. Hatta İngiltere’den patent uzmanları geldi ve görünce şaşırdılar. Yurtdışı patenti için 1.5 milyon dolar harcadık. Bu çalışmaları doğal olarak büyük bir gizlilik içinde sürdürüyoruz çünkü sırların çalınıp taklit edilmesi en büyük tehlike. Taklit olursa, yasalar uyarınca mahkemesi en az iki yıl sürüyor ve buluşunuz elden kayıp gidiyor. O yüzden bazı şeyleri çok gizli tutuyoruz. Sanayi casusluğu günümüzde en büyük tehlikelerden biridir. Düşünün ki, devlet korsan kitapla bile başa çıkamıyor. O zaman biz kendimizi nasıl koruyacağız? O yüzden bazı şeyleri açıklamıyoruz ama herkes bilsin ki olay tümüyle doğrudur.

- Patent başvurunuzda kullandığınız belgelerde herhalde bütün ayrıntılar olsa gerek. Onlar nerede?

- Doğrudur. Onlar çok yakın tanıdığımız ve güvendiğimiz bir noterin özel kasasında korunuyor.

- Tam sayfa gazete ilanlarının bedeli de epeyce tutmuş olmalı. Kim karşılıyor bu parayı, sponsorlar mı var?

- Bir milyon doları geçti. Sponsor yok. Tamamı Erke’nin öz sermayesinden karşılanıyor.

- Tevfik Diker bu keşfin eskiye ait bir şey olduğunu söylüyor.

- Hiç ilgisi yok. Tamamen ekibimizin orijinal buluşudur.

Sevgili okuyucularım, bugün hiçbirimizin bilmediği ve anlamadığı teknik bir konuya değindim.

Üzerinde yorum yapacak konumda elbette değilim.

Ancak Uğural Paşa’nın anlattıkları gerçekleşir ve böyle bir üretim ülkemizde Türk mühendisleri tarafından -yerli ve yabancı korsanlara kaptırılmadan- gerçekleşirse hem Türkiye zıplar, hem de dünya değişir.

Bekleyelim, görelim.

emin çölaşan


Genelkurmay'dan 'kuvvet makinesi' ürettiğini iddia eden Erke şirketiyle ilgimiz yok açıklaması geldi.

Genelkurmay Başkanlığı, 'kuvvet makinesi' ürettiğini iddia eden Erke şirketiyle TSK'nın bilgisi ve ilgisinin bulunmadığını açıkladı. Erke'nin danışmanı Uğural, "TSK'nın bilgisi var" demişti


Genelkurmay Başkanlığı, 'petrol, su, gaz kullanmadan enerji üreten kuvvet makinesi' yaptıklarını açıklayan Erke A.Ş.'nin danışmanı emekli Tümgeneral Çetin Uğural'ın, projeden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de (TSK) haberinin olduğu yönündeki iddiasını yalanladı.

Erke'nin tartışma yaratan icadıyla ilgili olarak Genelkurmay'dan dün yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"23 Kasım 2006'da bazı basın yayın organlarında, bir şirket tarafından icat edildiği belirtilen bir cihaz hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bilgisi olduğuna dair haberler yer almıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin konu hakkında ne bilgisi ne de ilgisi bulunmaktadır."

Salı günü eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da dahil 10 emekli paşanın katılımıyla 'kuvvet makinesi' icat ettiğini açıklayan Erke'nin danışmanı emekli Tümgeneral Çetin Uğural, projeden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberinin olduğunu iddia etmişti. Uğural, buluşu gizlilik ve emniyet açısından açıklamadıklarını söylemişti.


Bursalı usta da sahiplendi

Bu arada Denizlili fırıncı Fahri Akan'dan sonra Bursalı oto elektrik ustası Ferhat Özpınar da 'kuvvet makinesi'ni sahiplendi. Özpınar, 1992'de gerçekleştirdiği 'elektrik enerjisinden elektrik üretme ve üreme sistemi' adını verdiği buluşun patentine de sahip olduğunu öne sürdü. Özpınar, yasal haklarını kullanacağını söyledi.


Patente başvurmuş

'Yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi' için Erke'nin patent başvurusu yaptığı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından doğrulandı. Projeyi çok sayıda kişinin sahiplendiği dikkati çekerken, bu durum patent yönünden sorun oluşturmuyor. Farklı kişilerin, 'farklı tekniklerle' aynı ürünü ortaya çıkarmaları halinde, ürünlerine patent almaları mümkün. TPE Başkanı Yusuf Balcı, buluş başvuruları 'yayına çıkana kadar' herhangi bir açıklama yapamayacaklarını söyledi. Balcı, patent başvurularının benzerlerinin bulunup bulunmadığını incelediklerini söyledi.


Diker: Paşalar açıklasın

Eski Manisa Milletvekili Tevfik Diker, Erke şirketinin yakıtsız çalıştığı iddia edilen yeni makinesinin 'Emişli Memiş' ismi verilen makine olup olmadığı konusunda, emekli generaller Özdemir Kandemir ile Çetin Uğural'a açıklama yapma çağrısında bulundu.

1985'te gördüğü Emişli Memiş makinesiyle ilgili bilgi veren Diker, "Bu konunun bazı odaklar tarafından TSK'yı yıpratmak için kullanıldığını görüyoruz. Her iki paşanın da kamuoyuna açıklama yapmalarını bir vatan borcu olarak bekliyorum" dedi.

MİLLİYET


Erke'nin 'Türk Şeyi' tanıtım toplantısına katılan Emekli Orgeneral Kemal Yavuz, "ben de anladım" derken, eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş mevzuyu anladığını söyledi...
Bir süredir "Bilimsel Düşüncenin Gücü" sloganıyla yayınlanan reklamlarıyla merak uyandıran ve önceki gün düzenlenen basın toplantısında da net bir açıklama yapmayan Erke Araştırma ve Mühendislik Şirketi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Erke Araştırma ve Mühendislik Şirketi yetkilileri, patent başvurusunun sonucunu beklediklerini ve şimdilik daha fazla açıklama yapamayacaklarını belirtirken, toplantıya katılan davetlilerden farklı değerlendirmeler geliyor.

Toplantıya bir arkadaşının, bilimsel bir açıklamanın yapılacağı şeklindeki daveti üzerine katıldığını söyleyen emekli Orgeneral Kemal Yavuz, ancak toplantıda böyle bir açıklama yapılmadığını belirtti.

Yavuz, "Açıklanan şeylere benim de aklım ermedi. Gerçi onlar da icad edilen makinenin, mevcut bilgilerle açıklanamayacağını söylüyorlar. Eğer gerçekten böyle bir buluş varsa çok önemli bir gelişme. Dünya politikalarını değiştirir. Böyle birşey yokta, bizi konu mankeni olarak davet ettilerse çok ayıp" dedi.

Yakın bir arkadaşının icad edilen numune makinenin çalıştığını gördüğünü söylediğini belirten Kemal Yavuz, iddianın doğru olması halinde dünya politikalarını kökten değiştireceğini vurguladı. Yavuz, Erke firmasının herhangi bir çıkar için böyle birşey yapmayacağını tahmin ettiğini söyledi.

Öte yandan, yaratılan sansasyonla, asıl siyasi bir oluşumun reklamının yapıldığı yolundaki yorumların da yersiz olduğu belirtildi. Toplantıya katılan tanınmış kişileri yakınen tanıdığını vurgulayan emekli Orgeneral Kemal Yavuz, bu kişilerin fikren bir araya gelmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

Toplantıya ilk daveti alan ve buluşla ilgili ön bilgiyi alarak katılan tek kişi olduğunu söyleyen eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş ise, buluşa inandığını söyledi. Savaş, "Ben konuyla ilgili bütün soruları sordum ve kuşkularımı giderdim" dedi.

Erke şirketi Dönergeç adını verdiği buluşuna patent almak için Türk Patent Enstitüsü'ne ekim ayında ön başvurusunu yaptı. Başvurunun şekil şartları açısından herhangi bir sorununun olmadığı öğrenildi. Buluşa ilişkin gerçek başvuru süreci ise Erke'nin TPE'den araştırma raporu talep etmesi ile başlayacak. Bu nedenle patent çevreleri, şirketin onay süreci henüz tamamlanmadığı için buluşun içeriğini açıklayamadığını düşünüyor.
 
Üst