Arefe günü ve fazileti

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
AREFE GÜNÜ VE FAZİLETİ

Bismillah.Elhamdülillah.Allahu Tealaya sonsuz hamdlar.Peygamberi Hazreti Muhammed Mustafa’ya Sallallahu aleyhi vessellem salatu selamlar.Ehli beyt ile Ashabına selamdan sonra ,kavuştuğumuz Zilhicce ayı ile alakalı hadisleri nakletmeye Allahın izniyle devam edeceğim.

Bilindiği üzere bu şevval,zilkade,zilhicce ayları, hac aylarıdır.Mekke-i Mükerreme Şehri, özellikle Kabenin çevresi o kadar kalabalıkki, iğne atsan yere düşmez.İnşaAllah bizlere de sizlere de gitmek, gidenlere de tekrardan gitmek nasip olur.Amin.

Hac ibadeti islamın beş esasından sadece biri.Hicretin dokuzuncu yılı farz kılınmış.Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem hayatı boyunca bir kere hacca gitmiş ve bir de hutbe okumuştur.Bu hutbeye daha sonraları veda hutbesi denildi...

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vesselem bir hadislerinde şöyle buyurmuştur."Affedilmesi, ancak arafat dağında vakfeye durmaktan başka bir şey ile mümkün olmayan nice günahlar vardır." Arafat dağında vakfeye duran tüm müminlerin dualarını Allah kabul ediyor ve tüm günahları orada dökülüyor.Bir insan hacca gidip geldikten sonra kendine çeki düzen vermeli ve hacdan evvelki kötü davranışlarını terk etmelidir...

Arefe günü Kurban Bayramından bir gün evvelki güne denir.Bu günde oruçlu olmak çok faziletlidir.Daha evvelki makalelerde bu konuyla alakalı bazı hadisleri nakletmiştim.Yeri geldiğinde tekrardan arefe ile alakalı hadisleri nakledeceğim.

Arefe günü; kurban edilecek hayvanlar satın alınır.Eş ve dostları sevindirmek için hediyeler alınır.Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem buyurmuştur ki; "Şeytan arefe günü daha çok küçülmüş daha fazla iyilikten uzaklaşmış ,daha ziyade hakir ,zelil ve daha çok kinli ve öfkeli bir hal alır.Bunun sebebi Allahın bugünde rahmetinin inmesinden başka bir şey değildir."

Arefe günü hacılar,belli bir vakitlerini ihramlı olarak Arafat dağında ,Arafat vakfesi ile ifa etmektedirler.(Lebbeyk ,allahumme lebbeyk) nidalarıyla ,yüce Allahı zikreden,saçı, başı dağılan, toprağa toza bulanan hacılar.Gözyaşları ile dualar ederek Arafatta toplanırlar. Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki:" Allahın arefe günü müminlerin günahlarını bağışlayacağını umarım."

Arefe gününün bir başka önemi ise; Maide suresinin 3. ayeti olan "Bugün dininizi ikmal ettim" ayeti kerimesinin Arefe günü nazil olmasıdır.Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki; " Arefe gününe hürmet ediniz ! Çünkü arefe Allahu tealanın kıymet verdiği gündür" Bir başka hadislerinde ise "Arefe günü oruç tutanların iki senelik günahları af olur.Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır." Mademki bizler günahkar kullarız, O zaman Arefe gününün orucunu tutalım ki, Rabbim bizleri de affetsin.

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vesselem buyuruyor ki; " Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları af olur,duası kabul olur." Başka bir hadiste de " Arefe gecesi ibadet edenler cehennemden azad olur".İnşaAllah yüce mevlam bu amelleri yapmayı nasip eyler bizlere.

Arafat vakfesi hac ibadetinin en önemli rüknudur.Bu konuda peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem buyurmuştur ki;"Hac,arafattan ibarettir."Arafat vakfesinin sahih olması için ihramlı olmak ve arefe günü zeval vaktinden bayramın birinci günü tan yerinin ağırmasına kadar arafatta bulunmak şarttır.

Arefe günü hacılar öğle ile ikindi namazını bir ezan ve iki gamet ile öğle vaktinde cemi taktim ile kılarlar.Vakfeye abdestli olarak Cebeli Rahme denilen tepenin yakınında yapmaya çalışılmalı.Daha sonra müzdelife vakfesi için Arefe günü, güneş battıktan sonra mina ile arafat arasında bulunan müzdelifiye gelirler.Burada da akşam namazını ve yatsı namazını, yatsı vaktinde cemi tahir ile kılarlar.Müzdelife vakfesinin sahih olması için ihramlı olmak, arafat vakfesi yapmış olmak,arefe gününü bayram gününe bağlayan gece tan yerinin ağırmasından güneşin doğmasına kadar olan süre içinde müzdelife vakfesini yapmış olmak şarttır.

Arefe günü sabah namazından ,kurban bayramı dördüncü güne kadar her farz namazın ardından (Allahumme entesselam)dan evvel teşrik tekbirleri okunur.(Allahu ekber ,Allahu ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber,Allahu ekber velillahil hamd.)



10 Aralık 2007
30 Zilkade 1428
Pazartesi
Alper...
 
Üst