Antalya’nın İlk Camisi Olan Korkut Camii Restore Ediliyor

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,997
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113


Kayıtlara göre Antalya'nın ilk camisi olan, 1890 yılında çıkan yangından itibaren ibadet yeri olarak kullanılmayan 8 asırlık Korkut Camii (Kesik Minare) aslına uygun olarak restore edilerek yeniden ibadete açılacak.

Kaleiçi Hesapçı Sokak'ta bulunan ve milattan sonra 6. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edilen yapı, Bizanslılar döneminde bazilikaya (Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadethane olarak kullanılan yapı) çevrildi. Selçukluların Antalya'yı fethinden sonra yapıya Camii Cedid (Yeni Cami) adı verildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 2. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un Teke Sancak beyliğine atanması sonrasında tamir ettirilen cami, ''Korkut Camii''￾ adını aldı. Şehzade Korkut, camiye bir de minare ekletti.

Cami, 1890'da çıkan yangında büyük hasar gördü. Minaresinin ahşap külahının yanması üzerine cami, halk arasında ''Kesik Minare''￾ olarak anılmaya başladı.

1974 yılında kısmı restorasyon yapılan ve yıkılmaya yüz tutan bazı alanların çökmesi engellen yapının çevresi ise aynı dönemde demir parmaklıklarla çevrildi.

Camiyi projelendirerek en kısa sürede Antalyalıların hizmetine sunacaklarını kaydeden Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, ''8 asırlık cami 120 yıldır atıl vaziyette duruyordu. Aslına uygun bir şekilde orta nefin cami olarak yapılmasını, etrafındaki diğer dinlere ait müştemilatın da aslı korunarak açık hava müzesi olarak ziyarete açılmasını sağlayacağız. Yani burada bütün devrin özelliklerini görebileceğiz. Bazilika, kilise ve tapınak olduğu dönemdeki izler görülecek. Biz burayı onararak yapının tamamen yok olmasını da önlemiş olacağız.''￾ dedi.

23.06.2016
Anadolu Ajansı

Not: Hükümetten Allah razı olsun. Gerek yurt içinde gerek balkanlarda gerekse eski SCCB ülkelerinde ve Afrika'daki İslam eselerini ihya etmek için büyük çapa büyük gayret var.

Merak ediyor ve takip etmek istiyorsanız TİKA'nın yurt dışında yaptığı faaliyetlere bakabilirsiniz.

Allah yardımcıları olsun.

Selam ve dua ile...

 
Üst