Soru Anne ve Babadan habersiz kıyılan imam nikahı geçerli midir?

Akif

Yeni
Katılım
29 Haz 2006
Mesajlar
84
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Affınıza sığınarak bu sorunun cevabına birlikte bakalım istiyorum. 5 sene önce yakın bir arkadaşımın ricasını kırmayarak sevdiği kızın ve kendisinin anne ve babasının haberi olmadan nikahlarını kıymak durumunda kaldım. Her ne kadar amacım dini konuda çok fazla hassas olmayan bu iki arkadaşın -ki ikisi de 30 yaş üstü, çalışan ve bir türlü ailelerinden evlilik için onay alamayan kişilerdi- günaha girmesini engellemek olsa da daha sonraları bu konu kafamı epey kurcaladı.

Bu sorunun cevabına geçmeden evvel bu yazıyı okuyan ve bu uygulamaya meyledecek kardeşlerimize şu tavsiyede de bulunalım. Daha çok günaha düşmemek için meyledilen bu davranış ilerisi için çok ciddi sorunlara yol açabileceğinden her ne kadar batıdan alınma olsa da kadının hakkını ve hukukunu korumak için kesinlikle resmi nikah kıyılmalıdır. Osmanlı zamanında nikahlar din adamınca kıyıldığı halde kesinlikle kayıt altına alınmaya çalışılırdı. Bir diğer husus da anne ve babadan gizli girilen bir izdivacın gerek ailevi gerek psikolojik olarak çok ciddi sonuçları olacaktır. Daha çok ailesinden uzakta okul okuyanların tevessül ettiği bu kolaycılığın sonucu büyük oranda ayrılıkla bitiyor ve çoğu zaman erkek boşanmayı ikrar etmediği için kadın nikahlı olduğu halde bazen başkaları ile evlenmek zorunda kalabiliyor. bu yol çok çok tehlikelidir ve kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Şimdi bu konu ile ilgili ilmi bilgilere birlikte bakalım:
Hanefi mezhebinde bu tür nikah yapılmasının nikahın sıhhatine engeli yok. Yani kız velisinden habersiz, kendi iradesi ile kendi dengi bir erkekle şahitler huzurunda evlenebilir. Durum Şafi mezhebinde farklı, evlenmesi için kızın velisinden izinli olması gerekir. Hanefi mezhebinde, kızın evleneceği dengi değil ise veli o zaman müdahale edebilir, buna hakkı vardır. bkz: NİKÂH - TDV İslâm Ansiklopedisi

Diğer üç mezhebe göre ise erkeğin değil ama kızın velisinin izni aranmaktadır. Ülkemizde Hanefi mezhebi ile birlikte en yaygın mezhep şafii mezhebi olduğu için biz şafii fıkhında nikaha bakalım:

Şafii mezhebinde nikahın şartları:
3- Veli. Bunun Müslüman olması, hac veya umre için ihramda bulunmaması gerekir. Ayrıca velinin; akıllı, baliğ, erkek ve “adil” olması yani fasık olmaması da şarttır. Fasık olan veli tevbe ettiği zaman, anında kızını evlendirebilir.Kadından veli olmaz yani kadın; ne kendini ne de başka bir kadını evlendiremez. Velisiz nikah olmaz. Birinci derecedeki veli babadır. O yoksa veya velilik şartlarına sahip değilse, velilik, ondan sonraki yakınlara geçer. Babadan sonraki veliler sırayla şunlardır:

Babanın babası (dede).
Ana-baba bir kardeş.
Baba bir kardeş.
Ana-baba bir kardeşin oğlu.
Baba bir kardeşin oğlu.
Ana-baba bir amca.
Baba bir amca.
Ana-baba bir amcanın oğlu
Baba bir amcanın oğlu.

Bkz. Şafii’de nikah ve talak - Dinimiz İslam

Meselenin hasılı bu yol nefsin heva ve heveslerine bir bahane için uygulanacaksa şartlar uyuyor gibi görünse de yine de sorunlu bir yoldur zira ameller niyetlere göredir. En sevimli olanı bizi büyüten ve bugünlere getiren aileyi yok saymadan, aileyi zor durumda bırakmadan onların rızası ve katılımı ile nikahlanmaktır.
 
Üst