Amerikan gazetesi: Türkiye yükselen süper güç

maksut ibrahim

Kıdemli Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
5,889
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Amerikan gazetesi: Türkiye yükselen süper güç

New York Times: ABD çaresiz, Türkiye yükselen süper güç!

19.01.2011 - 16:39

amerikan_gazetesi_turkiye_yukselen_super_guc_1.jpg

amerikan_gazetesi_turkiye_yukselen_super_guc.jpg

New York Times'ta yer alan bir makaleye göre, ABD Lübnan'daki krizi Tunus ve Irak'taki gibi çaresizce izledi, Türkiye'nin neredeyse ilgisiz olduğu önceki krizlerin aksine yeni çabası ülkenin bölgesel süper güç olarak yükselmesinin sinyallerini veriyor.
Amerikan The New York Times gazetesi, Lübnan'daki barış görüşmelerini değerlendiren bir analize yer verdi.
Suudi Arabistan ve ABD etkisiz

Anthony Shadid imzalı "Lübnan, Ortadoğu'da Nüfuz Sahiplerinin Değiştiğini Gösteriyor" başlıklı makalede, Lübnan'da son yılların en büyük krizinin yaşandığı ve bu krizin çözümünde Suudi Arabistan ve ABD'nin etkisiz kaldığı belirtildi.
Ortadoğu'da uzun yıllardır etkin olan Suudi Arabistan ve Mısır'ın etkisinin azaldığını vurgulayan Shadid, şöyle yazdı:
"Türkiye, İran ve Katar gibi ülkeler yükselen güçler olarak ortaya çıktı, ABD ise Tunus ve Irak'taki bazı örnekler gibi Lübnan'daki krizi de çaresizce izledi. Arap dünyasında, Arap-İsrail sorunundan Lübnan sorununa kadar bir dizi anlaşmazlıkta, Türkiye en dinamik, iddialı ve bağımsız dış politikaya sahip ülke. Bu politikanın başarısı, Amerika'nın uzun zamandır Ortadoğu'da sürdürdüğü, düşmanlarını yalıtmak ve dışlamak çabası üzerine kurulu politikasına yönelik de örtük bir eleştiri."
Türkiye artık vazgeçilmez bir ülke

Beyrut'ta önde gelen köşe yazarlarından Sarkis Naoum'un "Türkiye, bence aksi ispatlanana kadar bölgenin yeniden düzenlenmesinde vazgeçilmez bir ülke" sözlerine yer veren New York Times yazarı, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin ve diğerlerinin, 'galip de yok mağlup da yok' formülüne dayalı çok karmaşık bir siyasi manzarada, Lübnan krizine yaptıkları müdahaleler, şu ana kadar daha çok sembolik boyutta kaldı. Ancak, Türkiye'nin neredeyse ilgisiz olduğu önceki krizlerin aksine, yeni çabası ülkenin bölgesel süper güç olarak yükselmesinin sinyallerini veriyor."
Başbakan'ın sözlerine yer verdi

Shadid makalesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, pazartesi günü Katar ve Suriye liderleriyle görüşmek için Suriye'ye hareketinden önce "Bölgemiz, Lübnan'ın yeni bir belirsizlik ortamına girmesiyle başa çıkamaz. Bu krizi aşmak için neler yapabileceğimizi ve diğer ülkelerin neler yapması gerektiğini istişare edeceğiz" dediğini aktardı.
Şam'daki zirvenin ardından Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanlarının salı günü Beyrut'u ziyaret ettiğini aktaran Shahid, yetkililerin anlaşmazlığın bütün taraflarıyla görüştüklerini hatırlattı. Shadid, "Ziyaretin kendisi, bazı yetkililerin tanımladığı gibi 'tutarsız Suudi politikası ile odaksız ABD politikasının' bıraktığı boşluğu dolduracak daha yoğun bölgesel bir çabanın işareti olarak görülüyor" diye yazdı.
'ABD'nin rolü girişken değil'

Hariri'nin dış politika danışmanlarından Muhammed Çettah'ın, "Lübnan'da ABD'nin rolünü girişken olarak adlandıramam. Merkezi konumda olduğunu da söyleyemem. Bölgesel aktörler çok daha fazla görünür konumda" sözlerine atıfta bulunan Shadid, şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'nin uyuşmazlığa müdahalesi, bölgede ABD'nin istekleriyle her zaman uyuşmayan bazı inisiyatiflerin izinden gitti. 2008'in mayıs ayında Türkiye'nin arabuluculuğunda Suriye ve İsrail arasında dolaylı görüşmeler yapılacağının açıklanması, ABD'li diplomatları şaşırttı.
'İki taraf da Türkiye'nin varlığından memnundu'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, salı günü Lübnan'a gittiğinde nadir rastlanacak koşullarla karşılaştı. İki taraf da Türkiye'nin varlığından memnundu. Hariri'nin dış politika danışmanı Çettah, Türkiye'nin 'bölgedeki diğer ülkelerle kıyaslandığında en iyi pozisyonda bulunduğunu' söyledi." (ntvmsnbc)


http://www.ensonhaber.com/amerikan-gazetesi-turkiye-yukselen-super-guc-2011-01-19.html
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
''Cambaza bak'' uyutmasıyla, sırtımızı okşayanların ,(bizimkiler de dahil), şu bilgiler karşısında suratları kızarıyormu acaba?




dot_gri_ok.jpg
WİKİLEAKS'TA BOMBA İNCİRLİK BELGELERİ
185986.jpg
Wikileaks, Türkiye'nin CIA'in işkence uçaklarına İncerlik'te uçması için izin verdiğini açıkladı

Dünyayı sarsan Wikileaks belgeleri açıklanmaya devam ediyor. Yeni yayınlanan belgeler de ise Türkiye gündemine bomba gibi düşen bir haber vardı. Bu belegeler, Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'nın çeşitli ülkelerde yakaladığı El Kaide zanlılarını Guantanamo'ya götüren uçaklarının Türkiye'de de aktarma yaptığı kanıtlandı. Türkiye daha önce iddiaları reddetmişti.

Amerikan istihbaratının El Kaide zanlılarını gizli işkence hapishanelerine götürürken Türkiye'ye uğradığı iddiaları ilk kez doğrulandı. Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'nın terörle savaş kapsamında başlattığı "Operation Fundamental Justice" kapsamında Afganistan ve diğer ülkelerden, çoğunlukla yasal olmayan yollarla toplanan zanlılar hayalet uçaklarla Guantanamo Üssü'ne ya da işkence görmelerine izin verilen diğer ülkelere gönderiliyordu. Bu kapsamda en az 1245 ayrı uçuşta 3 bin zanlı yer değişirdi.


Avrupa Birliği kendi üye ülkelerinin de bu operasyonlarda kullanıldığını öğrendiğinde 2006 yılında geniş kapsamlı iki yarı rapor hazırladı. Bu raporlarda Türkiye dahil 14 ülkenin zanlıları taşıyan CIA uçaklarına bir şekilde izin verdiği öne sürülüyordu. O zaman Türkiye'nin kesin bir dille inkar ettiği bu iddialar şimdi Wikileaks'in yayınladığı yeni bir belgeyle kanıtlandı.

TÜM AYRINTILAR BELGELERDE VAR

Alman "Die Welt" gazetesinde yayınlanan ve ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson'ın bugün ABD Hava Kuvvetleri Komutanı olan Norton A. Schwartz'a 8 Haziran 2006'da gönderdiği raporda, Türkiye'nin söz konusu uçuşlara izin verdiği detaylarıyla anlatılıyor. Norton A. Schwartz'ın Türkiye seyahati öncesinde gönderilen raporda "Türk Silahlı Kuvvetleri bize İncirlik'i, 2002 yılından itibaren 'Fundamental Justice' operasyonu çerçevesinde tutuklu nakillerinde yakıt ikmali için kullanmamıza izin veriyordu. CIa İncirlik Üssü'ne 24 iniş yaptı. Ancak Türkiye bu izni 2006 yılının Şubat ayında kaldırdı" ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca "ABD Genelkurmay Başkanlığının, yeniden böyle bir izin alabilmek için neler yapılması gerektiğini düşündüğünün, ancak bu konunun Schwartz'ın Ankara ziyareti sırasında ele alınmasının uygun görülmediği" kaydedildi. Schwartz 14 Haziran 2006'da Türkiye'ye geldi.

İLK İZİN 2002'DE VERİLMİŞ

Dönemin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, 15 Haziran 2006'da "Sizce CIA uçakları bilginiz dışında İncirlik'e inmiş olabilir mi" sorusunu yönelttiğinde "İncirlik Türk Hava Yolları'nın ana üslerinden biri. Orada olup biten her şeyi biliyoruz" yanıtını vermişti. Die Welt gazetesi Tan'ın yanıtını hatırlattıktan sonra CIA uçaklarının "Türk hükümetinin bilgisi olmadan geçtiğini düşünmek mümkün değil" yorumunu yaptı. Gazete ayrıca "Bu belgeler Türkiye'de politik dinamit etkisi yapabilir.

ABD'nin müslümanlara karşı gaddarca davranışlarını çok sert eleştiren İslamcı AKP hükümeti aslında CIA'ya müslüman tutukluları işkence hapishanelerine götürmesinde yardımcı mı oldu?" dedi. Ancak Dİe Welt, belgeye göre ilk iznin 2002 yılında verildiğini. 3 Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen AKP'nin bu izni vermemiş olabileceğini hatırlattı. "Yine de dört yılboyunca bu uygulamayı tolere etti" dedi. Dönemin Uluştarma Bakanı Binali Yıldırım bir uçağın Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yakıt ikmali yaptığını doğrulamıştı.

DİYARBAKIR VE ANTALYA'YA İNMİŞ

İngiliz gazeteci Stephen Grey'in "Ghost Plane" (Hayalet Uçak) isimli kitabı CIA'nın bu uçuşlarıyla ilgili referans eserlerden biri haline geldi. Stephen Grey CIA 'nın işkence altında sorgulamak için gözaltına alıp gizli hapishanelere taşıdığı zanlıları yalnızca İncirlik'e değil Antalya ve Diyarbakır'a da getirdiğini iddia etmişti.

Grey, Premier Executive Transport Services adlı paravan bir CIA şirketine ait N379P/N8068V kuyruk numaralı Gulfstream V işkence uçağının 2001-2005 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı ile Antalya Havaalanı'nın da seferlerde ikmal noktası olarak kullanıldığını ortaya koydu. CIA uçakları İncirlik ve Antalya'yı bir, Atatürk Havalimanı'nı üç ve Diyarbakır'ı da dört kez kullandı. Avrupa Birliği'nin 2006 yılında yayınladığı raporlarda bir CIA uçağının 18 Temmuz 2002 'de İncirlik'e, 25 Kasım 2002'de de Diyarbakır'a indiği iddia edilmişti. Die Welt'in dün yayınladığı belgelere göre uçaklar yalnızca İncirlik'e 24 iniş yaptı.

Hatırasını 5 dolara satıyorlar

ABD'nin zanlıları transfer ettiği operasyonun adı "Operation Fundamental Justice" (Temel Adalet Operasyonu). İnternette incirlikcoin.com isimli gayriresmi bir sitede bu operasyona ait hatıra madalyonların tanesi 5 dolara satılıyor. Operasyonun isminin yer aldığı madalyonda "Demek uçaklarımızda uçmak istedin" ve "Adaleti eve getiriyoruz" sloganları da yer alıyor.

3 bin kişiyi taşıdılar

ABD'nin 2001'den itibaren yasadışı yollardan en az 3 bin kişiyi 1245 ayrı uçuşla kendi üslerine taşıdığı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği'nin 2006 ve 2007'de yayınladığı raporlara göre bu uçuşlarda Türkiye dahil 14 ülke durak olarak kullanıldı. Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya dahil 10 ülke konuyla ilgili kendi içinde soruşturma açtı.

Dört yıl süren hapis ve işkence

CIA'nın yasadışı zanlı transferlerinin en ünlü örneği Hasan Mustafa Usame Nasr'ın hikayesi. İmam Nasr, 2003'te İtalya'nın Milano kentinde CIA tarafından kaçırıldı. Önce Aviano Hava Üssü'ne oradan da Mısır'a götürüldü. Sonradan anlattığına göre burada işkence gördü. Mısır mahkemelerinin tutukluluğunun yasa dışı olduğuna karar verdiği Nasr 2007'de serbest kalabildi. Daha sonra İtalya'da açılan davada yargıç, 23 Amerikalı ve 2 İtalyan casusu adam kaçırmaktan suçlu buldu. Olaya karışan Amerikalı diplomatlar ise dokunulmazlıkları sayesinde ceza almadı. İtalyan askeri istihbaratının o dönemdeki başkanı General Nicolo Pollari ve yardımcısı ise istifa etmek zorunda kaldı.
 

maksut ibrahim

Kıdemli Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
5,889
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Kücükler yavas yavas büyük olur.

Büyüklerde yavas yavas ölür.
 

bakış

Kıdemli Üye
Katılım
22 Kas 2009
Mesajlar
4,717
Tepkime puanı
251
Puanları
0
Konum
İstanbul-Pendik
Yani gerçekten bu haberlere inanan akpartili varmı aramızda.Maksut inanmış yapıştırmış,başka inanan varmı?
 
K

Kaçak

Guest
N. Erbakan haberlerinden ne bir dirhem fazla ne bir dirhem eksik inaniyorum bu haberlerede ...
Hani mesela neydi N. Erbakan ulul emir yok cihad emiri seçilmişti ya ...
Aynı kefede bir haber ...
 

Serare

Profesör
Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
813
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Yaş
14
Yani gerçekten bu haberlere inanan akpartili varmı aramızda.Maksut inanmış yapıştırmış,başka inanan varmı?
Ben varım.
Tarafsız biri olarak hem de.

Bu haberlerin nesi inanılmaz asıl ben onu anlamıyorum. Erdoğan ve hükümeti insan üstü bir güçle çalışıyor, hak etmiyor değil bunu.

Sevgiler.
 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
ABD gazetelerinin yazdığı bizi ilgilendirmez
Türkiye'nin ortadoğuya eskisi gibi ilgisiz olmadığıda bir gerçek.
burada önemli olan ülkemizin abd'nin piyonu gibi hareket etmeden kendi çıkarları ve islam kardeşliği doğrultusunda hareket etmesidir.
bizler yükselen bir ülke olmak istiyorsak kendi dış politikalarımızı geliştirmek,BOP porojesinin bir piyonu olmamak zorundayız.
 
Katılım
19 Ocak 2011
Mesajlar
440
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
35
Türkiye büyük bir rol üstlenmiştir inşaAllah, bu, Fransız ateist masonlar, abd lobilerindeki ateist masonlar tarafından dikkatle takip edilen bir husus ayrıca CIA bu konuda geniş kapsamlı bir araştırma yapmakta, şu an onların büyük oyunlarından bir tanesi dönüyor ortada, bu oyunda abd'yi bizlere büyük göstermek, kardeşlerimiz Allah'ın izniyle dedikçe birileri abd'nin izniyle diyecekse Allah onların üzerinden bereketi keser yapmayın kardeşler, Allah'ın Hadî ismi tecelli ettikçe insanların buna kanaati daha çok gelecektir, Allah'ın vaadi haktır!

"Allah, içinizden iman edenlere ve salih amellerde bulunanlara va'detmiştir: Hiç şüphesiz onlardan öncekileri nasıl 'güç ve iktidar sahibi' kıldıysa, onları da yeryüzünde 'güç ve iktidar sahibi' kılacak, kendileri için seçip beğendiği dinlerini kendilerine yerleşik kılıp sağlamlaştıracak ve onları korkularından sonra güvenliğe çevirecektir. Onlar, yalnızca Bana ibadet ederler ve Bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Kim bundan sonra inkar ederse, işte onlar fasıktır."(Nur Suresi 55)
 

mahmud enes

Doçent
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
708
Tepkime puanı
42
Puanları
0
Ey Müslüman Türk genci ALlah rızası için uyan ve uyanık ol. bu tür haberlere aldanma ve kanma. Asla gayri müslimler müslümanlardan razı olmazlar sen onlardan razı olmazsan veya dediklerini yapmazsan ki bu konuda ki ayeti de hatırlatalım; BAKARA 2/120. Kendi dinlerine uymadıkça, Yahudi ve Hıristiyanlar senden asla hoşnud olmayacaklardır. De ki: "Doğru yol, ancak Allah’ın yoludur". Sana gelen ilimden sonra onların heveslerine uyarsan, and olsun ki, Allah’tan sana ne bir dost ve ne de bir yardımcı olur.

bir müslüman ne kadar garip ne kadar ta tek başına kalsa asla haktan Allahın ipinden ayrılmamalı ki böyle olursa Allah onun yardımcısı olur. ister yerli ister yabancı kafirler olsun Allah nurunu tamamlayacaktır ne mutlu o nura erenlere.....
 

maksut ibrahim

Kıdemli Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
5,889
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Yani gerçekten bu haberlere inanan akpartili varmı aramızda.Maksut inanmış yapıştırmış,başka inanan varmı?

Tayyip Erdogan siir okudugu icin Hapishaneye

girmisti. Ozamanlari, Tayyip Erdogan bu

Saatten sonra Muhtar bile olamaz diyenler

olmustu.

Allah bize bugünleride gösterdi.

Allah bize nasip ederse yarinlarida gösterecek.

Ama sizin eski düsünceniz hala daha

yenilenmemis. 85 yasinda bir insanin hala

daha Basbakan olacagina inaniyorsunuz.
 

bakış

Kıdemli Üye
Katılım
22 Kas 2009
Mesajlar
4,717
Tepkime puanı
251
Puanları
0
Konum
İstanbul-Pendik
Sn maksut ibrahim,muhtar olamayacak adam başbakan oldu ama nasıl oldu.Onuda sen düşün artık.
Ona muhtar olamazsın diyenler daha sonra başbakan olabilirsin dediler.Acaba ne istediler erdoğandan ne aldılar.

Sana gaz verenlere inanma maksut.sana gaz verenler,daha sonra ateşde verirler,patlatırlar seni.Demedi deme.
 
Katılım
19 Ocak 2011
Mesajlar
440
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
35
İnanıp tevekkül etmek gazla çalışmaksa tamam yalnız ben sıkılmam Allah'ın vaadini vurgulamaya kardeşlerim..
Ayeti okuyun benim yazdıklarımı değil cevap onlarda...

"Allah, içinizden iman edenlere ve salih amellerde bulunanlara va'detmiştir: Hiç şüphesiz onlardan öncekileri nasıl 'güç ve iktidar sahibi' kıldıysa, onları da yeryüzünde 'güç ve iktidar sahibi' kılacak, kendileri için seçip beğendiği dinlerini kendilerine yerleşik kılıp sağlamlaştıracak ve onları korkularından sonra güvenliğe çevirecektir. Onlar, yalnızca Bana ibadet ederler ve Bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Kim bundan sonra inkar ederse, işte onlar fasıktır."(Nur Suresi 55)
 

maksut ibrahim

Kıdemli Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
5,889
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Sn maksut ibrahim,muhtar olamayacak adam başbakan oldu ama nasıl oldu.Onuda sen düşün artık.
Ona muhtar olamazsın diyenler daha sonra başbakan olabilirsin dediler.Acaba ne istediler erdoğandan ne aldılar.

Sana gaz verenlere inanma maksut.sana gaz verenler,daha sonra ateşde verirler,patlatırlar seni.Demedi deme.

Sen sana gaz verenlere bak.

Erbakan nasil Basbakan olduysa

Erdoganda ayni sekilde Basbakan oldu.

Hadi yatta rüya görmeye devam et.
 
Üst