Amerika'daki Eyalet Sistemini İnceliyorlarmış : Kürt Federasyonumu Gündemde ?

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Amerika'daki Eyalet Sistemini İnceliyorlarmış : Kürt Federasyonumu Gündemde ?

Yeniçağ Yazarı Savaş Süzal'dan şok bir iddia...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in ABD ziyaretini yazan Süzal, ABD ve Türkiye'deki Adalet Bakanlığı arasında yürütülen gizli temasları kaleme aldı.

Süzal, "Türk basınında AKP iktidarına bu soruyu soracak yürekli kişi kalmadığı için yorumu sizlere bırakıyorum" yorumunu yaptığı yazısında işte şu iddiaları kaleme aldı:

Bizim gazete dışında Adalet Bakanı’nın ABD macerası anlaşılan Türk basınının ilgisini nedense pek çekmedi.

Oysa daha önce ABD ve Türk Adalet Bakanlıkları arasındaki yürütülen gizli temasların ürünleri, Türk siyasi ve adli sistemine geri dönülmesi, Meclis’te soruşturma açılması gibi oldukça zor anlar yaratmıştı. Hatta son anayasanın da Ankara’daki Amerikalı hukukçulardan kaynaklandığı ileri sürülmüştü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte ABD’ye Bakanlıktan kalabalık bir yönetici kadrosu da geldi. Bunlar arasında Bakanlık Müsteşarı, genel müdürler ve daire başkanları bulunuyordu. Bakan Türk Hava Yolları’nın Washington’a yeni başlayan tarifeli seferi ile gelmiş ve ertesi gün aynı sefer ile Türkiye’ye dönmüştü.

ABD Adalet Bakanlığını aradık. Basın bölümü bu konuda resmi bir açıklama yapmak istemedi. Bizi geçiştirdi.

Oysa Amerikalı yetkililer bu ara WikiLeaks nedeniyle gerçek görüş ve duygularının ortaya çıkmasından oldukça mahcup oldukları için Türkiye konusunda bir şeyler söyleyecekleri bahaneleri kaçırmak istemiyorlar.

O zaman neden bu konuyu gizlemeye gerek gördüler. Belki duyulduğu zaman Türk halkının göstereceği tepkiden kaynaklanıyor bu durum. Peki, Türk yetkilileri izlemekle görevli AKP’nin resmi yayın organı haline gelen basın yayın organları neden ilgilenmezler bu konuyla. Buyurun siz çözün.

Ancak bu heyette yer alan Bakan gittikten sonra ABD içinde eyaletleri gezen Bakanlık yetkilileri bilin bakalım hangi eyaletleri dolaşıyor.

Amerika’da kemikleşen, bir türlü Amerikan toplumu içinde erimeyen Latin azınlıkların çokça bulunduğu eyaletleri ziyaret ediyorlar. Bize konuşan bir bakanlık yetkilisi ima yoluyla bu Türk yetkililerin Amerikan eyalet ve federal sistemini incelediklerini ifade etti.
AMERİKA'DAKİ EYALET SİSTEMİNİ İNCELİYORLAR

Biliyorsunuz, ABD 50 kadar eyaletin birleşmesi ile ortaya çıkan bir devlet. Zaten bizimde tercüme ettiğimiz ülke adı, Amerika Birleşik Devletleri. Bu 50 eyaletin kendi meclisleri, kendi yerel yasaları, kendi polis kuvvetleri ve kendi vergi sistemleri bulunuyor.
KÜRTLERİN FEDERASYONU GİZLİ GİZLİ YÜRÜTÜLÜYOR

Sizler her ne kadar hâlâ sazan gibi Beşiktaş-Bursa maçı öncesi olaylara takılıyor olsanız da biraz hatırlatma yapayım. Bugünlerde Türkiye’de gizli gizli yürütülen Kürtlerin federasyon olayı konusu var.

Hatırlayın; federe bölgenin polis güçleri, yasaları ara sıra patlak verip duruyor. Tayyip Bey ve yandaşları bu ara konuyu seçim öncesi patlatıp oylarını yükseltmek istiyorlar. Bir de PKK’lı teröristlerin dağdan inme meselesi var. Türk basınında AKP iktidarına bu soruyu soracak yürekli kişi kalmadığı için yorumu sizlere bırakıyorum.

İktidar, kör, sağır ve dilsizi oynuyor!

Yeniçağ , terör sarmalıyla üniter yapının yıkılarak yerine eyalet sisteminin getirilmek istendiğini yıllardır manşetlerine taşıyor, ancak ülkenin sorumlu mevkilerinde oturanlar menfaatleri için kör, sağır ve dilsizi oynuyor...

gazete5
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Eyalet sistemi olsun ne sakıncası varki? hatta bazı eyaletlerden bazılarına geçiş bilem olmasın :)
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Eyalet sistemine geçince

Eyalet sistemi mevut hantallığı önler . Bölgesel gelişmenin ve yatırımların önü açılır.

Yeni iş alanları oluşacağından göçü durdurma, yavaşlatma gibi avantaj sağlar. Türkiye’nin daha hızlı kalkınmasını sağlar. Parçalanma söz konusu olmaz.

Polisler suçluyu arabayla takip ederken: -eyvah Yozgat il sınırını geçtiler, Yozgat polisine haber verin çabuk, bizim yetki alanımızın dışında orası derler.

Türkiye'de hâlihazırda bulunan polis ve jandarma ikilisine ek olarak lanet olası federaller de hayatımıza girer. hele hele şerif ve adamları sorunsalına hiç girmiyorum bile..

Abi ben karşı eyaletin taksicisiyim geyikleri başlar.

Bazı eyaletlerde koyu dindarlar yoğunlaşır ya da bazı eyaletlerde Türkçe konuşulmaz bile.

Diğer taraftan atılacak her adım için Ankara beklenmemiş olursa işlerin daha kolay yürümesi muhtemel olacaktır.

Sekizinci eyalet olabilmek için başvurular başlayacaktır. ve hatta secim öncesi vaatlerde ilgili secim bölgesinin sekizinci eyalet olacağı söylenip oy istenecektir.

Yerli filmlerde "lanet olası federalleri bu işe kim karıştırdı" replikleri geçecer.

Maliye teorisine göre, bireyler veya firmalar gibi küçük atomise devletçikler olursa kamu daha iyi hizmet verebilir, kaynak dağılımı etkinleşebilir. bu da liberal bakışlı teorik boyutu.

Merkezi yönetimin, özellikle eğitim alanında, pek başarılı olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, özellikle eğitim açısından müspet değişimler sağlaması, ihtimal dâhilindedir.

Türkiye Osmanlı’nın (hoşlansanız da, hoşlanmasanız da) devamıdır ve eyalet sistemine uygundur.

Eyalet sistemi ülkeyi boler diyenler, devlete hic mi güvenmiyorlar, merak konusudur. illa Almanya veya Amerika tarzı eyalet sistemi gerekmez. Musul Kerkük’ün bize bağlanması daha kolay olur.
 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
Eyalet sistemi olsun ne sakıncası varki? hatta bazı eyaletlerden bazılarına geçiş bilem olmasın :)

oldu olacak devletçikler oluşturun bölünmede hayır görüyorsanız
lahavle vela kuvvete .......
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Türkiye'yi Eyalet Sistemi Mahveder.

Osmanlı eyalet sistemini nasıl idare etmişti?

Sonuçta Abd nin eyalet sistemide osmanlınınkinin değişik bir versiyonu.

Osmanlıdaki sistem incelenip günümüze uyarlanabiir.

Davutoğlu yeni osmanlıdan bahsederken bunu kastediyor olabilirmi?

Ortadoğuyuda içine alacak bir topluluk belki hayal gibi ama neden olmasın?

Suriye kuzey ırak istikrara kavuşur böylece. Belki ilerde filistin neden olmasın.
 
Üst