'Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz' ayetini nasıl anlamalıyız?

kilicarslan

Kıdemli Üye
Kurani anlamada bir kac tane dikkat edilmesi gereken husus var. Bunlardan birisi Ayetleri BÜTÜNCÜL olarak ele almaktir

Parcaci yaklasimla kurani yanlis anlamak kacinilmazdir. Bir hususa dair birden cok ayet cogu zaman karsimiza gelir.
Eger konuyla ilgili bir tek ayeti alirsaniz bu sefer, ALLAHín insana hicbir özgür irade vermedigi kanisina kapilirsiniz ki bu dogru degildir.
Oysa insan yaptiklarindan sorumludur.

Mugalata

Kıdemli Üye
kuran'da bu ifade mecaz veya örtük değil, açık bir gerçeği ifade ediyor olmalı bence. gerçekten de insanlara has bir duygu olan dileme hissi açıklanmaya muhtaç bir konudur.

hayvanlar dileyemez. peki insanların dileyebilme yeteneği nasıl açıklanabilir? geleceğe dâir plan, projeksiyon, kurgu yapma gibi özellikler insan aklına mahsus. ona verilmiş bir yetenek.

insanla çok yakın akraba durumundaki şempanzeler, goriller, orangutanlar ve uzak akraba olan bâzı canlılar alet kullanabilir, o aletlerle kısa vadeli planlar yapabilir, avını bu şekilde avlayabilir. ama dilek daha ileri bir adım. amaçlamak bir duygu değil, düşünce eylemi. duygularımızın gücü ve işlevi henüz tam olarak bilince çıkmış değil. enerjiden oluşan evreni duygularımızla biçimlendirip yönlendirebiliyoruz.

bunlar aklıma gelenler. kuran'daki ayeti bu kapsamda değerlendirmeyi akledebildim şu an.

lafons7275

Kıdemli Üye
insanla çok yakın akraba durumundaki şempanzeler, goriller, orangutanlar
.

Sen kendini onlarla akraba hissedebilirsin, kendini onlara yakın görebilirsin ama bunu bütün insanlar için kullanırsan yalan söylemiş olur ve abdullahbirisi tarafından ceza alırsın.

Mugalata

Kıdemli Üye
Sen kendini onlarla akraba hissedebilirsin, kendini onlara yakın görebilirsin ama bunu bütün insanlar için kullanırsan yalan söylemiş olur ve abdullahbirisi tarafından ceza alırsın.

milyonlarca yıl önceki atalarımızdan söz ediyorum. senle benim milyonlarca yıl önceki ortak atalarımız, o canlılarla yakın akrabaydı. "bir damla sudan/pıhtıdan" yaratılan bütün canlılar akraba aslında.

adams77

Kanalizasyoncu
milyonlarca yıl önceki atalarımızdan söz ediyorum. senle benim milyonlarca yıl önceki ortak atalarımız, o canlılarla yakın akrabaydı. "bir damla sudan/pıhtıdan" yaratılan bütün canlılar akraba aslında.

lafons ile akrabamısınız ?

lafons7275

Kıdemli Üye

Ortak ata değil, ortak ilah.

Hepimizi Allah yarattı. İşte tek ortak noktamız.

Mugalata

Kıdemli Üye
Ortak ata değil, ortak ilah.

Hepimizi Allah yarattı. İşte tek ortak noktamız.

aynı sudan, aynı bir damla pıhtıdan, aynı tek ruhdan, aynı nefesden yarattıysa, o halde?..

aynı dna'ya sahipsek, aynı kromozomlara sahipsek, aynı şekilde üreyip çoğalıyor, besleniyor, aynı iki temel dürtüyle (korunma ve ihtiyaçları giderme) var oluyorsak, o halde?..

annemizin karnında embiyo hâlindeyken bile diğer canlılarla ortak evrimsel geçmişimizi hızlandırılmış bir film gibi tekrar yaşıyor ve biçimleniyorsak, o halde?..

kaybolan evrimsel geçmişimize ait izleri (kuyruk sokumu, 20'lik dişler, köpek dişleri, sürüngenlerde kaybolan ayakların bedenin içindeki kalıntıları, vb) hâlâ bedenimizde taşıyorsak, o halde?..

eski devirlere ait bulunan kemiklerde ve iskeletlerde bu evrim apaçık biçimde gözlenebiliyor ve tespit edilebiliyorken, o halde?..

o halde neden bu ayak direme, neden bu inkar, neden bu inkarda ısrar?

el cevap: adem ile havva kıssası yüzünden. oysa bu apaçık belli ki, simgesel bir anlama sahip. yoksa kuran'ın indiği devirlerde bile iki kişiden çoğalma olamayacağı biliniyordu. herhalde toplumlar kendi geçmişlerini ensest ilişkiye dayandıracak kadar zavallı değildi. adem ile havva sadece birer simgeydi. tıpkı habil ile kabil gibi...

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Gayet basit. Vahdet-i Vücut. Bütün ayetler buna işaret ediyor, sizler ise bunu inkar yolunu seçiyorsunuz.

Sik, Kur'an sırf göze ve kulağa mı hitab ediyor sanıyorsunuz? Kalbe hitap yok mu?

O kadar yüzeysel olmayalım inşallah..

lafons7275

Kıdemli Üye

Mugalata

Kıdemli Üye
Bunların hepsinin izahı var.

bunların var olması kadar, mesela 20'lik dişlerin artık pek çok kişide görülmemesi dikkati çekiyor. mesela bende çıkmadı. çünki artık küçülmüş çenelerde o dişlere yer kalmaması gibi bir sorun var. eskiden çeneler büyük, beyinler küçüktü. çiğ eti yemek için daha büyük çeneye ve daha kesici dişlere ihtiyaç vardı. ateş bulununca eti yemek de kolaylaştı. çeneler küçülmeye başladıkça, beyne daha çok yer açıldı. insan kafası bu duruma uygun değişim geçirdi. küçük kafalı, koca çeneli adam tipleri kaybolup yerine günümüz insan tipine bıraktı.

lafons7275

Kıdemli Üye
mesela 20'lik dişlerin artık pek çok kişide görülmemesi dikkati çekiyor.

haaaa bak eğer bu bilgin doğruysa incelemeye değer görürüm.

Ama böyle birşey yoksa ve sen varmış gibi gösteriyorsan gerçeğin üzerini örttüğün için kafir olmuşsundur.

Şimdi senin idda ettiğin bilgi (20'lik dişlerin artık pek çok kişide görülmemesi) hakkında buraya link ver bakalım da sen gerçekten doğru konuşan bir mümin misin yoksa gerçeğin üzerini örten kafir mi?

Mugalata

Kıdemli Üye
haaaa bak eğer bu bilgin doğruysa incelemeye değer görürüm.

Ama böyle birşey yoksa ve sen varmış gibi gösteriyorsan gerçeğin üzerini örttüğün için kafir olmuşsundur.

Şimdi senin idda ettiğin bilgi (20'lik dişlerin artık pek çok kişide görülmemesi) hakkında buraya link ver bakalım da sen gerçekten doğru konuşan bir mümin misin yoksa gerçeğin üzerini örten kafir mi?

:)

bende çıkmadığını söyledim mesela. ben 50 küsur yaşındayım. bundan sonra çıkmaz herhalde. :)

istersen anket açalım. forumdaki üyelerin kaç tanesinin 20'lik dişi çıkmamış, görelim. ne dersin? aç bir anket istersen.

lafons7275

Kıdemli Üye
:)

bende çıkmadığını söyledim mesela. ben 50 küsur yaşındayım. bundan sonra çıkmaz herhalde. :)

istersen anket açalım. forumdaki üyelerin kaç tanesinin 20'lik dişi çıkmamış, görelim. ne dersin? aç bir anket istersen.

Mesele anlaşıldı. Bundan sonrası geyik muhabeti...