Âlime değilim, âşıkım!

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0


Âlime değilim, âşıkım!
12 Şubat 2011 - 09:56:33

Ümit Meriç Hocamıza, hayatındaki en büyük keşfinin ne olduğunu sorduk...


Hayatımın en büyük keşfi O’na Aşık olmamdır..

Ülkemizin çok değerli Sosyologlarından Ümit Meriç Hocamıza, hayatındaki en büyük keşfinin ne olduğunu sorduk. Bakın bizlerle neler paylaştı…

Hayatımın en büyük keşfi ‘Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselam’a âşık olmamdır.” Ömrümün hakikaten en büyük keşfi budur.

Ben gördüğünüz bir âlime den çok âşık biriyim

bütün esmaların başında aşk var.Hay ve Kayyum esmasında aşkı görmek mümkün.. Hay esmasıyla Kayyum esması birbirini tamamlıyor. Yani biri tohum, diğeri bir çiçektir. Yani o tohumdan zuhur eden bir çiçek.

Cenab-ı Hakkı tarif edecek olursak her halde Aşk kelimesi en güzel ifade olur. Bir kul olarak bizim idrakimize
clip_image003.jpg
yansıyan şekliyle böyle tarif edebiliriz. Çünkü Cenab-ı Hak, Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselamı aşkla, aşk duyarak yarattı. Âşık olduğu için yarattı. Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselam yoktu. Hz. Allah’ın aşkıyla Hz. Muhammed aleyhisselatu vesselam var oldu ve Hz. Allah, Hz. Muhammed’in aşkı yüzüsuyu hürmetine bütün kâinatı var etti.

Hani astroloji ve astronomi uzmanların veya big-bang dedikleri sıfırdan başlayan o büyük patlama olayı; bir manada zamansız zamanların zamana inkılap etmesi, mekansız zamanların mekana inkılap etmesidir. Yani zamansızlıktan ve mekansızlıktan, zamanlılar ve mekanlılar dünyasına, kainata; yani kainat içinde var olan bilcümle kevniyata, bütün galaksilere, yıldızlara ve hepsinin şeref makamında bulunan dünyamıza gelene kadar bütün mevcudatın hak edilmesi, işte O aşkın yüzü suyu hürmetinedir. Allah’ın aşkınadır. Ve Allah aşk’ıkavramı bunun için çok ehemmiyetlidir.

Bizler nasıl fark edebileceğiz bu aşkı? Bizde âşık olabilir miyiz?

Elbette herkes bu aşka düşebilir. Allah’ı aşk ile çok özleştiriyorum. Allah’ın aşkını çok hissediyorum. Kainatta, varlıkta, bütün esmalarda ve bilhassa Hay ve Kayyum esmasında..Hay esmasını biraz geri çekelim; Hay esması olmazsa ne olur? Big-ban helezonunu tersine çevirmemiz gerekir. Yani filmi başına getirmek gerekir. Dolayısıyla sıfıra icra etmemiz gerekir. Kainatı, kevniyatı, mahlukatı, her bir şeyi o, olmazlık noktasından sıfır noktasına getirmemiz gerekir.

Hay esması aşkın zuhurunun sırrıdır

Yani Hay esması aşkın zuhurunun sırrıdır. Cenabı Hakkın Hay esmasının âşık olan yarattığı Resule, sevgiliye, bizimde sevgili olmamızı dilediğimiz, sevgili olduğunu hissettiğimiz Hz. Peygamber aleyhiselatu vesselama karşı duyduğu aşkın ilk tezahürü, Hay esmasıyla oldu. Kâinat yokluktan varlığa Hay esmasıyla geçti. Tabi Hay esması, kâinatta her daim tecelli emektedir ve tecelli ediyordur. Kainatın mayası aşk ve tüm insanlık için o aşka düşmeyi diliyorum…


Hocamızın duasına amin diyoruz.

Kainatın mayasından nasiplenmek ve bu manada kalplerimizin aşk ile aydınlanmasını duasıyla…


Sinay Avşar
 
Üst