Alevilik ders kitaplarına giriyor

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu aleviliğin seneye ders kitaplarında yer alacağını söyledi


Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu “Alevilik din kültürü dersi kitaplarında 2011-2012 eğitim öğretim yılında yer alacak” açıklamasını yaptı. Alevilik 4. sınıftan itibaren ‘İslam’da tasavvufu akımlar’ bölümünde okutulacak.
Mersin’de bir okulda kız ve erkek öğrencilere getirildiği iddia edilen 45 santim yasağıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu “Doğruluk payı yok gerçekliği olmayan bir olay” dedi.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Çubukçu, Kürtçe eğitimden, Aleviliğin müfredata ne zaman gireceğine kadar eğitim gündemine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
TÖRENLERE YENİ DÜZENLEME GELİYOR
Çubukçu, resmi tören ve bayram kutlamaları için çocukların fiziksel yapılarına, yaş durumlarına göre yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi.
KÜRTÇE EĞİTİM GÜNDEMDE DEĞİL
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, anadilde eğitim ve seçmeli Kürtçe eğitimi tartışmalarına “Kürtçe eğitim gündemimizde yok” diye yanıt verdi.
DİN EĞİTİMİNİN SEÇMELİ OLMASI GÜNDEMDE YOK
Alevilik ile ilgili açıklamalarda bulunan Çubukçu, “Alevi Çalıştayları sonunda alınan kararlar doğrultusunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Alevilik bölümü Talim Terbiye Kurulu’ndan geçti. Gelecek eğitim-öğretim döneminde müfredatta düzenlenen haliyle yer alacak. Alevilik, 4. sınıftan itibaren İslam’da tasavvufi akımlar bölümünde okutulacak. Ancak din dersinin ikiye bölünerek din eğitiminin seçmeli olması konusu gündemimizde yok” dedi.
DERS SAATİ KISA İSE BAŞARI DAHA YÜKSEK
Ders saatlerine de değinen Çuçukçu, Türkiye’nin, dünyanın en uzun ders saatlerine sahip ülkelerden biri olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:
“Ders saati en kısa ülkelerde, başarı daha yüksek. Ben derslerin uzun, ders aralığının kısa olmasını doğru bulmuyorum. Öğrenmeyi zorlaştırıyor. Biz okulların, çocukların yaşam alanına dönüştürecek, mutlu olacakları, hastayken özleyecekleri mekanlar olmasını hedefliyoruz. Ben bu nesilden çok umutluyum.
TÜRKİYE’NİN ORTALAMA EĞİTİM DÜZEYİ 6. SINIF
Türkiye’de okuma alışkanlığı binde 4. Yani her bin kişiden sadece 4′ü kitap okuyor. Ancak pilot bir okulda 4. sınıfta yapılan çalışmada okuma oranları yüzde 25′e çıktı. Bu oran AB ortalamasıdır. Yüzde yüz okullaşmış, en az 8 yıl eğitim almış bir nesil geliyor. Türkiye’nin şu an eğitim yaşı 6. sınıf düzeyinde. Biz geldiğimizde bu oran 4′tü. 8 yıl önce genel nüfusun erkeklerde yüzde 4.1′i kadınlarda 2.6’sı yükseköğretim görürken yeni açılan üniversiteler ve YÖK’ün yeniden yapılandırılmasıyla bugün bu oran ülkede genelinde erkeklerde yüzde 53 kadınlarda yüzde 47′ye çıktı.”
MÜFREDATTA NELER VAR?
Devlet Bakanı Faruk Çelik Talim ve Terbiye Kurulu’na sunulacak müfredat taslağı ile ilgili bir ay önce içerikle ilgili şu bilgileri vermişti:
“Genelde Muharrem orucu işleniyor. Aşure ve Kerbela konusu ele alınacak. Bunun yanında Kurban tığlama duası diye Alevilikte önem arzeden bir konu başlığı var.
Nevruz konusu var. Cemevleri konusu var. Cem çeşitleriyle ilgili konu başlıkları ele alınacak. Semah konusu işlenecek. 12 hizmet diye konu başlığı olacak. Dua ve gülbentler olacak. Müsahiplik konusu son derece önemli.
Alevi ululalarıyla ilgili günümüze kadar yürümüş olanların özlü sözleri ve onların değerlendirmeleri konu başlıkları veya okuma bölümü olarak ele alınacak.
Yine dört kapı kırk makam son derece önemli. Bu nedir ne değildir bunlar kitapta yer alacak. Ayrıca Hacı Bektaş-ı Veli’nin tevhid inancı nasıl bu konuda bu kitapta yer alacak.”
kaynak : internethaber.com
 
Üst