Aleviler Müslüman mı Yoksa Demokrat mı? / Mustafa Saka

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,115
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
ALGIDA TAXİCİLİK, ALEVDE DEMOKRASİCİLİK
Mustafa Saka


“Algıda taksicilik” gece yolda giderken ileride yol kenarındaki bir trafik levhasını veya bir fidanı taxi bekleyen müşteri zannetmek bu kategoriye girer, ama paylaşmak istediğim başka.

Bir yerde müşteri bekliyorum, adamın biri de kaldırımda volta atarak galiba birini bekliyor. Can sıkıntısından olacak, yanıma geldi muhabbete girdi. Türk olduğumu öğrendikten sonra klasik ilk soru:
- “Memleket nere?”


Kendisinin Maraşlı olduğunu ilâve etmesine kadar normal; ama Şafi değilmiş, Aleviymiş.


Ben sormadan kendini aynen böyle deklare ettikten sonra asıl bombayı patlattı:
- “Ya moruk, yanlış anlama da, nerede bir baltaya sap olamamış adam varsa taxici oluyor.”
- “Ne moruğu lan!”


Diyecek kadar ayılamadan daha, alevîliğin demokratlığı üzerine birkaç cümle de kuruyordu ki, beklediğim müşteri geldi; “Görüşürüz moruk!” deyip gaza bastım.


Türkiye’de tanımadığım kadar alevi tanıdım Avrupa’da. Bir kesimi var ki, İslâm’a kuduzca düşman. Tecavüze uğrayıp katledilen kızcağız vesilesiyle gördük; baldızıyla yatıp kalkmış, durumu öğrenen karısının ağzını burnunu kırmış müptezel bile Hanefîlere ahlâk dersi vermeye kalkıyor. Mihrac Ural iti,“Şeriat’in karanlık, demokrasinin aydınlık yüzü..” diye birşeyler saçmalıyor. Mülteci kampında bir süre beraber kaldığımız bir Sivas alevîsi vardı; Acilciler’in kafa takımından; bana birgün bir kitap getirdi, Türklerin zorla müslüman edildiklerine dair. Öyle bile olsa, vesile olanlara şükran ve rahmet… Sanki ben zorla müslüman olmuşum! Benim de anama, babama şükran ve rahmet… Sanki elinde imkân olsa, kendisi zorla beni müslümanlıktan çıkartmaya çalışmayacak. Bir de ayak takımından bir Pazarcıklı vardı ki, Heim’da efsane olmuştu. Altı ayda politik oturum aldı, “Deniz Gezmiş’in dediği gibi, beni sokmayan yılan bin yaşasın” diyen bu herif.


Alevîliğin Hazret-i Ali sevgisinden doğduğuna inanan alevîlerle konuşulacak bir nisbet noktası var; bunlardan bir tanesinin üzerimde, çok sünnînin yapmakta tereddüt edeceği kadar hakkı da var; ama alevîliğin İslâm’la olan yanlış alâkasına bile tahammül edemeyip, “alev”e bağlamaya çalışanlara söylenecek söz yok.


Ve bunların alayı aşırı demokrat; iyi mi?!


Adam oturmuş, 500 sayfalık kitap bile yazmış üşenmeden;
- “Cem, hak açısından eşitlerin bir etkinliğidir-tapımıdır: Doğrudan demokrasinin uygulandığı cemde herkes “can” dır; zengin-fakir, kadın-erkek, büyük-küçük yoktur; herkesin sözü birdir.” (Esat Korkmaz, Anadolu Aleviliği, s.223)


Doğrudan cemin başında dedenin ne işi var, demeyin.
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
alevilik bir mezheb değil, meşrebdir...Şeriatı muhammediyeyi kabul etmeyen aleviyim dese ne olur, demese ne olur...İslam nazarında ölçü şeratı garrayı muhammediyedir...kabul eden , gereğini yapan müslümandır, değilse Allah hidayet versin deriz.
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Allah'ın birliğine inanan herkes müslümandır. Kendini müslüman olarak tanımlıyorsa müslümandır. Bu konularda kendi zaviyemizden bakmak doğru değil. Kendilerini nasıl görüyorlar onu baz almak gerek. Sorduğumuz zaman ''elhamdülillah müslümanım'' derler. O halde başkalarına ... ..... düşer. Niye kızıyorum çünkü mevzu elalemin imanı olunca öyle kolay ok atanlara ne deseniz Allah katında hoş karşılanır. Emin olun ki bu böyledir. Tıpkı elalemin namusu hakkında ok atanlar gibi düşünün bunu. Çünkü Allah katında İman, namustan daha hassastır. Mevzulara hep oradan bakın siz! Öfkeniz de ona göre gelişsin..

Dikkat ederseniz tevhid konusunda sapma olunca zaten o gurup kendi diliyle kendini müslüman olarak tanımlamıyor artık. Allah zikri koruyacağız derken bu hikmeti anlayın. Bizim elimizle koruyacak değil o. Orada ki hikmet bütün zahiratla korumasıdır.

Müslümanım diyenden korkmayın, içini dışını da deşelemeyin artık, öyle kabul edin geçin..

Edit: Bu arada nasıl ki Sünnileri Alevilere karşı bileyen bir yazar kesim varsa Alevi kitlede de bu böyledir. O zaviyeden bu tarafa yazılan eleştiriler kadar bizde bu fitneyi bileyenlerde aynıdır. Birbirlerini besliyor bunlar. Genel kitle öyle değil.
 
Üst