Akpınar Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Akpınar dergisi

27146.jpg


PINAR GİBİ BİR DERGİ


27145.jpg

Akpınar’ın sesi Niğde’den yükseliyor
Akpınar dergisi, 33. sayısında doğumunun 113. yılında Faruk Nafiz Çamlıbel’i kapak konusu yapmış.


Akpınar dergisi, 6. yılında, mayıs-haziran sayısıyla 33. sayıya ulaştı. “Her yenilik eskinin eksiklerini tamamlamaktır.” diyen İsmail Özmel, Anadolu’da dergicilik yapmanın zorluğuna aldırmadan yoluna devam ediyor. Doğumunun 113. yılında Faruk Nafiz Çamlıbel’in kapak konusu yapıldığı dergide Tuncer Gülensoy’un “Büyük Türk Roman Yazarı Reşat Nuri Gültekin’in Biyografisine Eklenecek Bilgiler”, başlıklı yazısı bilinmezleri arayanlar için hazine değerinde.
Şiire ve şaire dair aforizmalarıyla Bekir Oğuzbaşaran engin bilgi birikimini hayat felsefesiyle yoğurarak yazıya dökmüş. Mehmet Akif’in hayatından çizgiler sunan İsmail Özmel fikir ve sanat adamlarımızı okuma, anlama ve anmayı arı misali çiçek özü toplama olarak değerlendiriyor.
Joseph P. Mozur’un, “Cengiz Aytmatov: Sosyalist Gerçekçilik Estetiğini Dönüştürme” başlıklı yazısı Gökçe Kolcu tarafından bilimsel bir estetikle İngilizceden çevrilmiş hacimli bir çalışma olmuş.
Osman Yazan tarafından yapılan Ömer Seyfettin’in “Gizli Mabed” hikayesinin tahlili, Murat Soyak’ın TYB Gaziantep Şubesi 1. Ayıntap Şiir günlerini konu alan yazısı, İLESAM genel başkanı Mehmet Nuri Paramaksız’ın İsa Kayacan hakkındaki görüşlerini yazdığı yazı ve “Unutulmuş Bir Şair: Mehmet Emin Yurdakul’u Anıyoruz”, diyen Abdulkadir Güler dergiye zenginlik katmış.
“Türkçe Adlar mı Türk Adlarımı” başlıklı yazısıyla Önder Saatçi, Efendimiz hazretlerinin “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” Sözünü anlamaya çalışarak hangi isimler daha güzeldir, sorusuna açıklık getiriyor.
Prof. Dr. Amil Çelebioğlu’nu anan yazısıyla Hikmet Elitaş bir vefa örneği sergiliyor.
Cengiz Aytmatov ile başlayan ve birçok insan tarafından kaleme alınan mankurtlaşmayı bu kez de Ömer Aydoğan kaleme almış. Dergide Hüseyin Akte’nin “Susuz Günlerden Sonra” isimli bir hikayesi var.
Ali İhsan Kolcu, Erdal Noyan, Yüksel Gemalmaz, Osman Aytekin ve İsmail Özmel şiirleriyle görücüye çıkmışlar.
Kültür, sanat ve edebiyat dergisi Akpınar, Niğde’den yükselen sesiyle varlık mücadelesine devam ediyor.

Sergül Vural haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Niğde’den Türkiye’ye yayılıyor


kapak.jpg



Akpınar dergisi 39. sayısında Cengiz Dağcı ve Asaf Halet Çelebi hakkında çok nitelikli ve derinlikli yazılar barındırıyor.



Niğde’den tüm Türkiye’ye yayın yapan Akpınar dergisi 39. sayısıyla göz dolduruyor. Dergi bu ay çok önemli iki edebi şahsiyeti dosya konusu yapmış. Cengiz Dağcı ve Asaf Halet Çelebi hakkında çok nitelikli ve derinlikli yazılar barındıran dergi aynı zamanda ince bir rikkatin penceresinden seçilmiş şiirleriyle de Türk şiirinin ölmeyen bir damarından bizlere sesleniyor.
Büyük bir emeğin ve edebi duyarlılığın ürünü olan dergi Anadolu'nun bağrından yankılanan bir bozlak gibi gönül dağlarında yankılanıyor.
Derginin en dikkat çeken yönü mütevazılığı ve mütevazılığın altında gizlenen derin bir edebi ve fikri birikimin yansıtılması. Merkez dergilerinin şekil itibariyle yakaladığı niteliği Akpınar dergisi içerik olarak yakalamış durumda.
İsa Kocakaplan, Ali İhsan Kolcu, Fatih Atabek, İsmail Sarıkaya ve Mehmet Baş; Cengiz Dağcı ile ilgili yazıları yazarken Murat Soyak ve Ahmet Karaca'da Asaf Halet Çelebi’yle ilgili yazıları yazmış. Dergi vefanın sadece bir semt değil bir yaşam damarı olduğuna inanan insanların omzunda koşusuna devam ediyor.
Hayırlı okumalar...

Yüsra Dal haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Akpınar' dergisi 41. sayısında






Eylül-Ekim 2012


Niğde'den bir ses 'Akpınar'... Edebiyat, kültür-sanat dergisi 'Akpınar' 41. sayısı ile okuyucularını selamladı.

Yine şiirle başlıyoruz. İsmail Özmel, yurtdışı seyahatten İstanbul’a dönünce, Boğaziçi’ndeki bir akşamın ilhamıyla “Meçhul Gemi” ’yi yazdı, sıcağı sıcağına buraya aktardık.

Ali İhsan Kolcu “Sonsuzluk Yolcusu” adlı şiiri ile gül dikmeye gidişini anlatıyor. Yahya Akengin, doğduğu şehir Bayburt’u, Engin Namlı “Gurbet sancısı”, Abdullah Satoğlu “Nerede?”, Fatma Çetin Kabadayı “Aşk” adlı şiiri ile, Abdülkadir Güler hayat arkadaşına sesleniyor, Mehmet Baş “Kıbrıs”, Mehmet Bahsi “Hüzün Yağar Dağlara” adlı şiirleri ile sayfalarımızı süslediler.

Erdinç Demiray “Ahıska Türklerinde Doğum Adetleri ve uygulamaları”, İsmail Özmel Mehmet Akif’in Fransızca Öğrenmesi, Murat Soyak’ın Ahmet Haşim, Niğde’den Bildiriyor” başlıklı yazısını, Ömer Aydoğan “Eleştirinin Namusunu Kurtaran Kitap: Karaca Oğlan Der ki, Hayrettin İvgin “Halk Şiirinde Pîr Sultan Abdal’ın Yeri Önemlidir, Nevin Akbulut’un “Kız Kulesinden Denize” başlıklı, Lokman Zor’un “Bir Gece, Bir Kadın, Bir deli ve Biraz Merhamet” başlıklı hikâyesini, Ömer Faruk Hüsmüllü’nün “Oruç Baba’dan Aforizmalar-1” yazısını, aramızdan ayrılan tarihçi-yazar Altan Deliorman’la ilgili yazımızı ilgiyle okuyacağınıza inanıyoruz.

Daha güzel sayılarda buluşmak dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Akpınar' dergisinin 45. sayısı çıktı




Bu sayımıza da şiirlerle başlıyoruz. İsmail Özmel, Muhsin İlyas Subaşı, Rasim Demirtaş, İbrahim Berber, Hikmet Elitaş, İsmail Kara, Mesut İlkay Yanık, Mehmet Baş, Yusuf Bal şiirleri ile dergimizi süslemişlerdir.

İsmail Özmel, Yunus Emre tetkiklerinde bir metot denemesi başlıklı yazısında bu konudaki teklif ve düşüncelerini anlatıyor. Yazarlarımızın bu konudaki yorum ve değerlendirmelerine sayfalarımızı açıyoruz.


Nurullah Çetin Hoca geçen gün Niğde Üniversitesinin davetlisi olarak geldi ve kalabalık bir dinleyici kitlesine düşüncelerini anlattı. Güzel bir sohbetti. Tekrar görüşmekten dolayı da mutlu olduk. Bu sayımızda Mehmet Nuri Parmaksız dostumuzun, İlhan Akın’la beraber yazdıkları Mahşerin Esrarı adlı romanını tahlil ediyor. Zevkle okuyacağınıza inanıyoruz.

İbrahim Öztürk Cumhuriyetin ilk yıllarında Niğde Basınındaki spor yazılarını, anlattığı, Murat Soyak’ın Bu Ülkede Yaşamak ve Yazmak, Alper Göncü Eğitimci Yazar Ali İhsan Beyhan ile yaptığı söyleşisini, Kibar Ayaydın’ın Ahmet Hamdi Tanpınar’da Rüya Estetiği başlıklı yazısını, Ahmet Vehbi Ecer’in Kayseri Musiki Yolcuları başlıklı yazılarını beğenerek, Mehmet Şükrü Baş’ın Şairin Ölümü( H.Rıdvan ÇONGUR) başlıklı yazısını da duygulanarak okuyacaksınız.


Bu arada kıymetli arkadaşım Avukat Kutsi Yılmaz ve şair dostumuz Rıdvan Çongur’un kaybından derin üzüntü duyduğumuzu da belirtmeliyim.


Gelecek sayımızı( 46. sayı) Muhafazakâr sanat konusuna tahsis edeceğiz. Kıymetli yazarlarımızın yazılarını ve tahlillerini 25 Haziran’a kadar gönderebilirler. Yetişemeyen yazılar gelecek sayılarda değerlendirilecektir.

Daha güzel sayılarda buluşmak dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın.

İsmail Özmel
İrtibat:
Yeni Çarşı İş Merkezi B Blok No:1/5 NİĞDE
[email protected]
0388 2131250
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
10552637_851878941539302_3517842390450667292_n.jpg


Onuncu yılın ilk sayısı, 55. sayı ile huzurunuzdayız. Akpınar’ın dokuz yılının nasıl geçtiğini hikâye etmenin bir faydası yoktur, ancak önümüzdeki yıllarda neler yapabiliriz, kaç şair, kaç yazar ve fikir adamının düşüncelerini, yüreklerini ve rüzgârlı bayırlarını okuyucuya aktarabiliriz beni şimdi meşgul eden bu.

İkinci nokta vefa duygusunun, kadir bilirlik duygusunun piyasalardan kaybolmasına fırsat vermemeyi, her kalem sahibini imkân nispetinde sağlığında olduğu kadar, dünyamızdan ayrıldıktan sonra da anmak, hakkını teslim etmek ve eserleriyle, anılarıyla yaşamasını sağlamak en azından buna katkıda bulunmanın huzurunu ve iç tatminini yaşamak istiyorum. Bakınız üç kıymetli insanı beka âlemine yolcu ettik. Şair dostumuz A. Vahap Akbaş'ı (1954- 15 Kasım 2014)kaybettik. Hastalığını duyunca Kekeme Şiir’ini bu sayıya koydum, bir süre sonra vefat haberi geldi. Bizim Ece dergisinde (Kasım-Aralık 2014 günlü 175. sayısında) “Dilin Yettiği Kadar” başlıklı yazısını okuduğum, Talat Sait Halman’ı (7 Temmuz 1931- 07 Aralık 2014) kaybettik. Ardından Kadim arkadaşım, can kardeşim, seçkin insan Ahmet Vehbi Ecer’in vefat haberi geldi(08.08.1934-07.12.2014). Kültürümüzün, fikir hayatımızın ve edebiyatımızın bu seçkin insanlarına Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Bu sayıda; Oğuz Çetinoğlu’nun Ahmet Vehbi Ecer’le yaptığı son söyleşisini yayınlıyoruz. Yayında bekleyen bir makalesi daha var.

Akpınar'ın bu sayısında Murat Soyak’ın edebiyat, sanat ve kitaplar üzerine Erdal Noyan’la yaptığı söyleşi yer alıyor.
İsmail Özmel “Yunus Emre Tetkiklerine Eleştirel Bir Bakış” adlı çalışmasından bir bölüm, Mehmet Baş, Şehir ve Medeniyet, Fırat Ensari, İsmail Özmel’den “Yansımalar”, İsa Kayacan, Abdülkadir Güler’den “Elli Yıl Böyle Geçti”, Mesut Ateş, Yazar, Kibar Ayaydın, Büyük Doğu Marşı’nda ‘Hâkimiyet ve İdealizm’, Mine Çoral, Muhammed İkbal ve “Cavidname” başlıklı yazılarını, Murat Alp'ın, Gittin Ya Hani, Vahap Akbaş’ın Kekeme Şiir, Günay Uysal’ın, Dağlarla Konuştum adlı şiirlerini beğenerek okuyacağınıza inanıyorum. Gelecek 56. sayımızı Ahmet Vehbi Ecer özel sayısı olarak sunmak istiyoruz. Arkadaşlarından, dostlarından, yakınlarından, öğrencilerinden güzel yazılar geleceğini ümit ediyorum. Daha güzel sayılarda buluşmak dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın. İsmail Özmel
 
Üst