AKP ve ahtapot Ofer

Ercan Tekin

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
5,631
Tepkime puanı
266
Puanları
0
[-] Normal [+]
"İsrail'in ve dünya gemicilik sektörünün 'büyük' ismi Ofer, AKP iktidarı başlarında Türkiye'ye de demir attı. Üç koldan..." ifadeleriyle bir dönemin hikâyesine dair bilgileri paylaşan Habertürk gazetesi yazarı Umur Talu, yazısının sonuna şu ilginç notu da düşmeyi ihmal etmiyor: "Ofer'in İsrail'de finanse ettiği askeri okulun 'Mavi Marmara baskıncıları' yetiştirdiğini, Haiti depreminde binlerce ölü ve yaralı, binlerce aç çocuğun yanı başında, cennet özel koyda Ofer gemilerinin âlem yaptırdığını filan yazmayacağım."
  • akp-ve-ahtapot-ofer-medium-0.jpg


BİR hikâye anlatacağım. Neredeyse bu iktidarın ömrüne eşit. İsrail'in ve dünya gemicilik sektörünün "büyük" ismi Ofer, AKP iktidarı başlarında Türkiye'ye de demir attı. Üç koldan. Biri, Tüpraş hisseleri idi. Tamamı özelleştirilecek Tüpraş'ın yüzde 15 kadar hissesi bir gece elden Ofer ile yerli ayağı Mehmet Kutman'a elden sunuldu. Çok uygun fiyatla. Tüpraş yeniden satılmadan hemen önce.
O el, devrin Maliye Bakanı Unakıtan'ındı. O hisseler halkındı. Unakıtan... Başbakan'ın gençlere attığı, "Demek yumurta alacak kadar çok paraları var" sözünün cuk oturduğu adam. Mısır, yem, pastacılık, yumurtayla ilgili birtakım kararların nedense hep ailesine ikramiye yazıldığı şahsiyet. Evladına "altın yumurtlatan" aile babası!
Ofer'in bir gözü Salıpazarı, yani "Galata Limanı"ndaydı. Galataport da "aport" bekliyordu zaten. Teslimat hazırdı ki, "her şeye itiraz eden bozguncular"ın muhalefeti işi bozdu. Kamu elinde dünyanın en iyilerinden seçilen Salıpazarı, elden teslimden (şimdilik) kurtuldu. O günler, bir otelin zirvesinde, Ofer ile Kutman'ın hangi medyanın hangi büyük yönetmen(ler)ini ağırlayıp "borazanlaştırdığını" unuttunuz mu hakikaten.
O dönem Sabah'ta kaç "Ofer'e de lüfere de karşı" yazı yazdım, hatırlamıyorum. Ertuğrul Bey ise, hükümet-Ofer ittifakının "yandaş medyası" idi. Sebepleri anlamak için epey düşünmek lazım. Belki yabancı sermayeye verdikleri önemden, belki Kutman borsacılığına, belki Ofer'e de lüfere de sevgiden. Birbirlerine pek karşıt Özkök ile Başbakan, neredeyse hemfikir, "Sermaye ırkçıları" diyorlardı; bu işe (gerekçelerle) muhalif olan bizim gibilere...
Büyük "cruise" filosu, yani "lüks gemiler" kralı Ofer'in bir eli ve öteki gözü de Kuşadası'ndaydı. 2003'te orayı kapıvermişti kankalar. Bir kuş gibi avuçlarındaydı, kuşum adam! 2010'da Aydın 1. İdare özelleştirmeyi iptal etti. Özelleştirme İdaresi de limanın Türkiye Denizcilik Işletmeleri'ne iadesini istedi. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da ihaledeki usulsüzlükleri raporlamıştı!
Kankalar kararı da tanımadı. "İşgalci" sayılmalarına rağmen, sahili doldurma, balıkçı barınağını betonlama, her bir noktayı yutma iştahları arttı. Çünkü, Bayındırlık Bakanlığı acil imar yardımı yollamıştı kankalara. Hukuken işgalcinin fiilen işgale devamı için.
Deseniz ki, Birleşmiş Milletler de İsrail için bin tane "İşgal ettiğin topraklardan çık" kararı verdiği halde, Filistin'de işgalin sürmesi gibi... Ne derim, bilemem!
Sadece bu değil. "Millet" Meclisi şimdi Ofer ve Kutman'a kıyak içeren "kaymak kanun'la yüz yüze: Af paketinde bir maddeyle, "geri dönülmesine imkân olmayan özelleştirmelerde mahkemelerin iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarının geçersiz sayılması".
Sizin böyle kaymağınız oldu mu hiç! Semih Kaplanoğlu'nun film üçlemesiyle, zaten önce "Yumurta", sonra "Süt" ve "Bal" olacak ki, yumurtacılar bir de kaymak ilave etsin! Bu af, birkaç başka özelleştirme dışında neleri kapsıyor, tahmin ettiniz: Ofer-Kutman kankalığının Kuşadası işgali ve elden teslimat yüzde 14.76 Tüpraş hissesi.
Artık, Ofer'in İsrail'de finanse ettiği askeri okulun "Mavi Marmara baskıncıları" yetiştirdiğini, Haiti depreminde binlerce ölü ve yaralı, binlerce aç çocuğun yanı başında, cennet özel koyda Ofer gemilerinin âlem yaptırdığını filan yazmayacağım. Tam zamanında çok yazdım!
Bir de "Antisemit, sermaye ırkçısı" demeyin artık; hem ucuz oluyor, hem kimse yemiyor!

milligazete
 
Üst