AK Parti yüzde 50 oy alabilir mi?

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
AK Parti yüzde 50 oy alır mı?

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, bugünkü köşe yazısında Başbakan Erdoğan’ın 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde yüzde 50 oy oranını hedeflediğini yazdı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 40 oyu telaffuz etmesinden sonra Başbakan Erdoğan’ın yüzde 50 hedefinin dillendirilmesi 5 ay kalan seçimler öncesinde çok tartışılacak gibi.

3 Kasım 2002’de yüzde, 22 Temmuz 2007’de yüzde 47 oy alan AK Parti, 12 Haziran’da yüzde 50 oy alabilir mi? Seçim süreçlerinde tüm dikkatlerin üzerlerine çevrildiği araştırmacılara bu hedefi sorduk. GENAR Başkanı İhsan Aktaş’a göre yüzde 50 almak AK Parti ve rakiplerinin elinde. AK Parti’ye oy verebileceğini söyleyen seçmen ikna edilirse bu rakam aşılabilir de. A&G Araştırma’nın sahibi Adil Gür’e göre ise AK Parti’nin şu anki oyu açıklanan hedefin 4-5 puan altında ama 6 ay önceden her hangi bir yorum yapmak doğru değil. ANDY-AR Başkanı Faruk Acar ise son seçimlerde yüzde 47 alan AK Parti’nin yüzde 50 oy alması sürpriz olmaz. Bu oranın açıklanması da bir seçim stratejisi ve sık sık gündeme gelecek.

Son araştırmalar ne diyor? Bu sonucu almanın formülü ne? CHP'nin yüzde 40 hedefi ne olur? Erdoğan bu oranı neden açıkladı?

Araştırmacıların görüşleri şöyle:

GENAR - İhsan Aktaş:
2002'DE YÜZDE 34 VEREBİLİRİM DEMİŞTİ


415920100108060115515.jpg


AK Parti’nin Anadolu’da oy esneklik puanı yüzde 60’larda. Yani halkın yüzde 60’ı “AK Parti’ye oy verebilirim” diyor. Bu oran İstanbul’da da yüzde 55’lerde… Bunu şöyle okumak gerekli; bir parti seçim sathındaki bütün süreçleri kendi lehine kullanabilirse, rakipleri de ciddi hatalar yaparsa, bir parti en üst sınırları zorlayabilir. 3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde tüm Türkiye’de yaptığımız araştırmada seçmenin yüzde 34’ü AK Parti’ye oy verebileceğini söylemişi. O dönem bu oran Anavatan partisi için yüzde 13, DYP için yüzde 12, MHP içinse yüzde 10’lar civarındaydı. Neticede AK Parti 2002’de yüzde 34 aldı. Yani bir parti, kendisine “oy verebilirim” diyen tüm seçmenden oy alabilir. AK Parti 2002’de bütün şartları lehine kullanabildi, rakipleri de büyük hatalar yaptı.

SÜRPRİZ OLMAZ

12 Haziran’da yapılacak seçimlerden AK Parti’nin yüzde 50 alması, rakiplerinin büyük hatalar yapması sonucunda hiç de sürpriz olmaz.

KILIÇDAROĞLU’NUN YÜZDE 40 HEDEFİ

Bu seçimlerde CHP’nin de bir hedefi var. Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 40 oranını telaffuz etti. Son yapılan araştırmalara göre AK Parti’nin oyları yüzde 45, CHP için ise yüzde 25’lerde görünüyor. Hedefleri tutturmak için AK Parti’nin 5 puana ihtiyacı var. CHP’nin ise yüzde 15 puanlık gayret serf etmesi gerekiyor. CHP için oy verebilirim diyen seçmenin oranı ise yüzde 35’lerde. Yani hedefin de 5 puan altında görünüyor.


Adil Gür / A&G Araştırma:
ŞU ANDA HEDEFİN 4-5 PUANIN ALTINDA


15.jpg

Seçimlere henüz 6 ay var. Alabilir de almayabilir de. Bizim yaptığımız son araştırmaya göre AK Parti bu hedefin 4-5 puan altında. Önümüzdeki 6 ayı iyi değerlendirebilirse elbette yüzde 50’yi alabilir. Kötü değerlendirirse bugünkü seviyenin altına da düşebilir. Bir araştırmacı olarak 6 ay sonrası için bugünden bir öngörüde bulunmak mümkün değil.


Faruk Acar -ANDY-AR:
YÜZDE 50'Yİ ÇOK KONUŞACAĞIZ


17.jpg


Son genel seçimlerde yüzde 47 almış bir partiden söz ediyoruz. Başbakan Erdoğan’ın bugün itibarıyla 12 Haziran’daki seçimlerine yönelik hedeflediği yüzde 50 oy potansiyeline, bugünlerde gerçekleştirmiş olduğumuz araştırma neticesine göre çok uzak olmadığı söylenilebilir. Son araştırmamız Başbakan’ın hedefinin 2-3 puan altında. Bu yükselişte referandumdan çıkan yüzde 58’in de katkısı var. AK Parti’ye karşı bir güven ortamı mevcut. Yüzde 50’nin dillendirilmesi, Başbakan’ın hedeflediği oranı açıklaması, seçmen ve halkın da inanması için atılan bir adım zaten.
Bugünlerde bazı AK Parti kurmayları ve bakanların anket sonuçlarını açıklamaları da bunun bir göstergesidir. Ak Parti’nin seçimlerde yüzde 50 oy alacağı söylemini seçim süresi boyunca sürekli basın organlarında göreceğiz. Yüzde 50, AK Parti için mucize bir sonuç olarak algılanmamalıdır. Son araştırmalarda çıkan oranı koruyarak 2-3 puan artırmasıyla mümkün olacaktır.

Bugüne kadar Ak Parti’nin 2002 seçimlerinden itibaren oylarını artırmasındaki en büyük sebeplerden biri toplumun dilinden anlamaya çalışması ve bununla beraber rakiplerinin aksine anlamamak için uğraşması ile bir avantaj sağlamasıyla mümkün olmuştur. Ve özelikle her seçimden önce mutlaka ülke siyasetinde karışıklık ve muhalefet partilerinin tutumu halkın görüşünün tam aksine olması ile Ak Parti’nin ekmeğine yağ sürercesine bir imkan sağlamıştır. E-muhtıra , darbe iddiaları, 367 gibi örnekler bir gösterge.

Haber 7
 

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
Yüzde 50 alamaz, tek başına iktidar olur ama bu oranı yakalayamaz diye düşünüyorum, ha secimlere az bir zaman kala gene bir 367 olayı, bi internet e-muhtırası vs. olayı olursa bi şey diyemem.
 

maksut ibrahim

Kıdemli Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
5,889
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Ak Partinin karsininda rakip olmadigi müddetce

%50 de alir %6o da alir.

Fatih Altaylı

[email protected]
Sağlık Bakanı komünist mi?

04 Ocak 2011 Salı, 07:17:44

BİR meslektaşım, bir süre önce bir trafik kazası geçirdi.
Acil olarak en yakın özel hastaneye götürdüler.
Özel hastane, meslektaşımı eksiksiz bir muayeneden geçirdi.
Röntgen çekildi. MR çekildi. Beyin tomografisi çekildi. Gerekli tedaviler yapıldı.
Ertesi gün de hastaneden taburcu edildi. Taburcu edilirken de yapılan tetkik ve tedaviler için kendisinden 3 bin TL’nin üzerinde bir para talep edildi.
Meslektaşım bu parayı kredi kartıyla ödedi.
Ödedi ödemesine ama içine de oturdu.
Maaşına yakın bir miktardı ve ödemesi gereken kirası, taksitleri, kredi kartı borçları vardı.
Batmıştı. Yine de yapacak bir şey yoktu. Sağlıktan önemlisi olamazdı.
“Birkaç arkadaştan borç alır, üç beş ay sıkıntı çekerim” diye düşünüyordu.
Ama birdenbire bir mucize gerçekleşti.
Meslektaşımın tedavisini yapan özel hastaneden aradılar.
“Buyurun gelin, bize yapmış olduğunuz ödemeyi size iade edelim” dediler.
Meslektaşım şaşırdı. İnanmadı. Birinin şaka yaptığını düşündü.
Ama şaka değil, gerçekti.
Trafik Kanunu’nda yer alan bir maddeye göre, 7 bin liraya kadar olan acil tedavi masrafları Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermayesi’nden ödeniyordu ve hastane bu parayı oradan alarak meslektaşıma iade etti.
Bunu niye yazdım.
Şaşırıyoruz ya “AKP hâlâ nasıl bu kadar oy alıyor” diye.
En temel nedenlerinden biri bu.
Sağlık alanında yaptıkları. Vatandaşa sağladıkları kolaylık.
Yüksek maliyetine rağmen, sağlık konusuna ciddi kaynaklar aktarıyor, vatandaş memnuniyetini üst düzeye çıkarıyorlar.
Rejim hassasiyeti olmayan, politik davranış benimsemeyen kitleleri böyle kazanıyorlar.
Geçtiğimiz günlerde sağlık sektöründe yatırımları olan ve Başbakan’a yakınlığıyla bilinen bir işadamı, şöyle bir laf etti: “Sağlık Bakanı tam bir komünist. Vatandaşı memnun edecek diye bizi batıracak. Başbakan’a kaç kez söyledim ama değişen bir şey yok.”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın komünist olduğunu zannetmiyorum.
Ancak AKP’nin oy potansiyelinde ciddi katkısı olduğunu görüyorum.


 

MiHRiMaH

Son gülen... :/
Katılım
6 Ara 2006
Mesajlar
2,752
Tepkime puanı
769
Puanları
0
Konum
İstanbul...
O oyları da fazlasını da alır, ama önce milletin bu insanların kıymetini bilebilmesi lazımdır... Önce bir geçmişe sonra şimdiki zamana bakması ve elini vicdanına koyması lazımdır... Elbette ki herşey mükemmel değildir ve olamayacaktır, ama seviyemiz, yaşam şartlarımız, halimiz düzelmiş, ülke olarak dünya ülkeleri arasında hatırımız sayılır hale gelmiştir...

Neyse ne kadar anlatırsan anlat, bazısı o haftaki sevgilisinin ismini, koluna dövme yaptıran tikkyyler gibi işine gelene oy verecek ve anını kurtarmak bahasına, gelecek zamanını harcayacaktır... Bu sebeple hayırlısı olsun, inşallah faydalı olan insanları getirsin Rabbim başımıza,,, merhametiyle muamele buyursun...
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Allahu alem. Tabii ki gaybı bilemeyiz. Kaç oy alır? Belki hiç alamaz. Senedi olan var mı? :)

Ancak, bugüne bakarak, yapılmış anket çalışmalarını göz önüne alabiliriz: Şu andaki durumları %45-%48 arasında görünüyor.
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Baya dinlenmişsin herhalde, formundasın:)

UKUBAT ın gelişinden rahatsız oldu iseniz.

Hemen uyarı arkasından uzaklaştırma verebilirsiniz.

Nede olsa Yöönetici gurububndasınız.

veya

Konu açma sına kıstlama veya engelleme getirebilirsiniz.
 

defacto

Paylaşımcı
Katılım
27 Mar 2010
Mesajlar
112
Tepkime puanı
7
Puanları
0
Yaş
34
haber7 akp'nin psikolojik yayın organlarından birisidir. akp lehine yada başka siyasi rakipler aleyhine propagandalar genelde burda pişirilir kaynatılır servis edilir.
Bu nedenle haber7'nin bu haberinin maksatlı olduğunu düşünüyorum. Zaten akp oylarındaki ağır düşüş ancak böylesine anket şirketlerinin manipülatüf oyları ile tolere edilmeye çalışılacaktır.
 

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
UKUBAT ın gelişinden rahatsız oldu iseniz.

Hemen uyarı arkasından uzaklaştırma verebilirsiniz.

Nede olsa Yöönetici gurububndasınız.

veya

Konu açma sına kıstlama veya engelleme getirebilirsiniz.

Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı!

ordan burnunu sokmasaydın olmazdı değil mi? biz ukubatla atıştık tatlı tatlı sana ne oluyor ki?

üstelik de kafayı taktın benim m.yönetici olmama, korkma benim uzaklaştırma, kısıtlama, engelleme, yazı silme vs. yetkim yok, rahat ol:)
 

Serare

Profesör
Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
813
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Yaş
14
% 50 üzeri alır umarım.

En azından % 47'nin üzerinde olması lazım.

Başbakanın hedefi % 50'nin üzerinde olmak sanırım, hem gerçekleştireceği hedefler, hem de halkın yeniden yapacağı anayasa ve anayasanın güveni için.

Sevgiler.
 

Bîçâre

Profesör
Katılım
23 Şub 2008
Mesajlar
951
Tepkime puanı
57
Puanları
0
Konum
Simeranya...
Markete alışverişe giriyoruz. Her ürün için pek çok alternatif mevcut. Markalar farklı, kalite farklı, ambalaj ve fiyat farklı.

Türk siyasetinde de 20-25 marka var.

9 yıldır pazar lideri bir marka(%46), onun yarısı oranında ikinci fazla satılan marka(%23), onun yarısı oranında da üçüncü satılan marka(&12). Diğer markalar ise marjinal sayılabilecek nitelikte. Her yüz kişiden 5'i birini, 3'ü birini, 2'si birini alıyor. rafta bekleyip SKT geçtiği halde bir kişinin aldığı markalarda arada çıkıyor. Bazen bir marka çıkıyor 6-7 kişi alır gibi oluyor, ertesi dönem adı sanı görünmüyor.

9 yıldır:
Arkasına ABD-İSRAİL'i aldığı için lider oluyor diyenler,
Her seçim döneminde anketleri arkasına aldığı için başarılı olduğunu söyleyenler,
AB-ABD çizgisine yani batıya yaklaştığını iddia edenler; tersine Arap toplumuyla içiçe olup batıya sırtını çevirdi diyenler,
Ermenileşti, Yunanlaştı, İranlaştı velhası komşularla içli dışlı olduğu için bir bit yeniği var diyenler,
Ülkeyi satıp bitirdiğini herkese peşkeş çektiğini dillendirenler,
İrtica hortladı, laik devlet elden gidiyor diye milyonları sokağa dökenler...

Ve pek çok sınıftan, pek çok muhalif kazandı iktidar partisi. Sağcısı batılılaşmakla, solcusu yobazlaşmakla, milliyetçisi memleketi satmakla, komunisti sivil dikta olmakla itham etmedi değil. Ekonomik göstergeler de farklı yorumlandı. GSMH 1 Trilyon dolar, 9 yıllık dolar euro pariteleri, ihracat rakamları, cari açık, maaş oranları, enflasyon, zam haberleri vs. Herkes her şeyi farklı yorumladı görmek istediği gibi gördü. Belki en az konuşulan bitilmez denilen, yapılmaz denilen Karadeniz Sahil Yolu, Bolu Dağı Tüneli, Hızlı Tren, tüm Türkiyeye duble yol, tüm hastanelerden yararlanma gibi hizmetler oldu. Barajlar, inşaat ve otomotiv sektörü dahası ekonominin dünyaya göre pek de kötü olmaması dahası dünya rakamlarına göre 25. sıralardan 15-16 lara kadar çıkma, büyüme oranlarında Çin'le aynı cümle içine girme gibi konular hükümetin elini epey güçlendirdi.

Bugün CHP'nin %15, MHP'nin %8 kemikleşmiş oyu vardır. Bu iki parti hiç bir şey yapmasın adlarıyla sandığa gitsin bu oranlara rahat ulaşır. Ak Parti'nin kemikleşmiş oyu ise en fazla %20 belki daha da azdır. Bu ilginç gelse de Türk siyasi hayatı için önemli bir bulgu ve tespittir.

Peki geriye kalan %20-30 arası oy?

Merkez sağın bitkin, usanmış, kirletilmiş, kandırılmış, hor görülmüş seçmenine aittir. 50 yılda maruz kaldığı durumlar 9 yıldır Ak Parti tepkimesiyle kendine ses buluyor.

2002-2007 genel seçimleri, 2004-2009 yerel seçimleri, 2007-2010 referandum oylamaları...

9 senede 6 seçim, 6 zafer.

2011 geldi. 2007'den ya da 2010'dan bu yana değişen ne olduysa oy oranı da ona göre değişir.

Soru şu olmalı, merkez sağın bıkkın, kararsız seçmeni Ak Parti'den vaz geçer mi?

Ya da niye vaz geçer?

Geçerse başka partiye niye oy atar?

%50 ihtimali zordur lakin 25'i geçemeyecek CHP, 13'ü geçemeyecek MHP ve baraj altı diğer partiler düşünüldüğünde 40 ve üzeri her oyun iktidara taşıyacağı bir Ak Parti için 2011 seçimleri 40-45 arası 5 puanlık bir savaş olacaktır. Başbakan ve teşkilatın başarısı, başarısızlığı +/- 5 olarak sandığa yansır. Baraja en yakın parti 5-6 puan ile BDP, ondan sonra 4 puanı bölüşecek HAS Parti ve SP olarak görünüyor. Numan Kurtulmuş umarım başarılı olur ve Tayyip Erdoğan'sız 2015 için memlekette bir alternatif hazır bulunur.
 

Nihle

Profesör
Katılım
5 Ara 2009
Mesajlar
1,981
Tepkime puanı
468
Puanları
0
Alır Allahın izni ile ..

Ya Nasip ..
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Fener maçında 1-0 olsun bizim olsun.
Seçimlerde % 35 olsun bizim olsun.. :)
 
Üst