"Afganistan'da Durum Kötüye Gidiyor"

cahid

Kıdemli Üye
Katılım
18 Ağu 2009
Mesajlar
6,069
Tepkime puanı
1,417
Puanları
113
Konum
Muamma...!
7723.jpg


Afganistan'daki durumu değerlendiren Guardian gazetesi, ülkedeki durumu "Kötü ve daha da kötüye gidiyor...


http://www.tevhidhaber.com/news_detail.php?id=67709


Afganistan'ın sivil toplum örgütü Güvenlik Bürosu'nun yayımladığı bir rapor, ülkenin en büyük ikinci kenti Kandahar'da ABD güçleri tarafından oluşturulan güvenliğin düşünülenin aksine Taliban'ın kentteki pozisyonunu güçlendireceği belirtildi.

Guardian'ın "büyük saygı duyulan bir güvenlik kuruluşu" olarak tanıttığı Afganistan Güvenlik Ofisi'nin raporunda, Afganistan'da durumun iyiye gitmeden önce, bir süre kötüye gideceği değerlendirmesine katılmadıklarını, "durumun tutarlı bir şekilde her geçen gün daha da kötüye gittiği" belirtildi.

Afgan kuruluş bu pozisyonunu sivil ölümleri ve Taliban saldırılarındaki istatistiksel artışla da destekledi.

Rapor, NATO'nun Taliban'a karşı yürüttüğü stratejinin artan şiddeti önlemekte başarı gösteremediğine, yerel direnişçi grupların güçlendiğine ve ülke genelindeki saldırıların arttığına dikkat çekti.

Raporda, Haziran ayında Taliban'ın saldırılarının geçen seneye oranla rekor bir düzeyde, yüzde 51 arttığı ve 1,319 eylemin düzenlendiği belirtildi. Diğer yandan, çatışmalarda NATO güçleri ve Taliban'ın açtığı ateş yüzünden ölen sivil sayısı yüzde 23 artış gösterdi. Raporda, özellikle Afganistan'da yerel halkın desteğini kazanmaya yönelik projeler yürüten özel şirketlerin çalışanlarının saldırıya uğradığı, 2010'ın ilk üç ayında bu tür şirketlerde çalışan 30 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

NATO güçleri için hiç iyi bir tablo ortaya koymayan rapor, dünyanın birçok ülkesinin dışişleri bakanlarının Afganistan'ın gelecekteki yerini tartışacakları zirvenin birkaç gün öncesinde yayımlandı.

Öte yandan, NATO ,Taliban lideri Molla Ömer'den bir mektup aldığını ve örgüt liderinin dış güçler için çalışan tüm Afganistanlıların öldürüleceği tehdidinde bulunduğunu belirtti.




dünyabülteni
 
Üst