ADSL hakkında merak ettikleriniz

özzey

♥özlemzeynep♥
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,120
Tepkime puanı
93
Puanları
0
ADSL Nedir?

ADSL ( Asimetrik Sayisal Abone Hatti ) Asymmetric Digital Subscriber Line sözcüklerinin bas harflerinden olusan ADSL, mevcut telefonlar için kullanilan bakir teller üzerinden yüksek hizli veri, ses ve görüntü iletisimini ayni anda saglayabilen bir modem teknolojisidir.

Genis bant erisimi sagladigindan dünyada internet kullanicilari tarafindan yaygin olarak kullanilmaktadir.

ADSL’de telefon hatti üzerinde kapasiteyi daha verimli kullanmak amaciyla sayisal kodlama teknikleri kullanilir.

Asimetrik yapisi nedeniyle internet ya da benzer veri kaynaklarina ulasip tek yönde veri aktarimi yapmak isteyen müsteriler için en elverisli uygulamadir.

ADSL Nasil Çalisir?

ADSL sisteminde, bilinen bakir kablolama alt yapisi kullanilir. Telefon hattinin her ucuna bir ADSL modem eklenerek 3 bilgi kanali olusturulur: Alis (download), gönderis (upload) ve POTS (Plain Old Telephone Service – Düz Eski Telefon Hizmeti) olarak adlandirilan geleneksel telefon servis kanali. POTS kanali, ADSL ortami üzerinden ses iletimi için kullanilir. Böylece internete bagli iken ayni anda telefon konusmasi yapilabilmesi saglanmis olur.

Geleneksel modemler, bilgisayardan gelen sayisal sinyalleri analog sinyallere, telefon hattindan gelen analog sinyalleri de sayisal sinyallere çevirir. ADSL’in de içinde yer aldigi DSL teknolojisi, sayisal verinin analog forma ve tekrar geriye çevrilmeyecegini varsayan bir teknolojidir. DSL modemleri sinyalleri çevirmez bunun yerine verileri sayisal olarak yollar ve alir. Sinyalleri çevirmeye gerek kalmadigindan veriler normal modemlerden çok daha hizli iletilir.

Sistem asimetrik olarak çalistigindan download (sebekeden kullaniciya) ve upload (kullanicidan sebekeye) hizlari farklidir. Her zaman download orani upload oranindan fazladir.

ADSL baglanti, hat uzunlugu, kullanilan bakir kablonun çapi ve kullanilan modemin tipine bagli olarak 8Mbps’a kadar download (sebekeden kullaniciya), 1Mbps’a kadar da upload (kullanicidan sebekeye) veri hizlarina olanak verir.

Niçin ADSL?

ADSL ile yüksek hizda kesintisiz internet erisimi, hem de sabit ücretle kullanicilarin hizmetindedir. Üstelik, kullanicilar ayni telefon hatti üzerinden ayni anda telefonla konusma imkanina sahiptirler.

Genellikle Internet ihtiyaçlarini dial-up baglanti (maksimum hiz 56Kbps) ile saglayan küçük ve orta ölçekli isletmeler düsük hiz ve yüksek fatura gibi problemlerle karsi karsiyadir.

ADSL, yeni bir telefon hatti çekilmeden, mevcut telefon hatti üzerinden hizmet vermekte olup, analog dial-up baglantiya göre hem hiz, hem de teknolojik üstünlüklere sahiptir.

Yüksek Hizda Internet Erisimi
ADSL, Internet kullanicisina minimum 128/32Kbps’a, maksimum 2048/512 Kbps hiz imkani saglar.

24 Saat Kesintisiz Baglanti
ADSL, Internet kullanicisina sürekli baglanti olanagi saglar...

Ayni Telefon Hatti Üzerinden Konusma
ADSL, Internet kullanicisina ayni telefon hatti üzerinden ikinci bir telefon hattina gerek kalmadan ayni anda konusma olanagi saglar.

Size Özel Hat
ADSL ile Internet kullanicilari kendilerine ayrilmis olan özel bant genisligini kullanirlar. Internete erisirken hattin mesgul olmasi ya da hizda azalma gibi bir durum söz konusu olmaz.

Sayisal Teknoloji
ADSL, Internet kullanicilarina sayisal teknolojinin sagladigi tüm olanaklari sunar.Internete baglanamama, kesinti, hizda azalma gibi durumlar ortadan kalkar.

Sabit Ücret
ADSL, Internet kullanicisina sabit ücretle Internet erisimi saglar...

Güvenli Internet Erisimi
ADSL, Internet kullanicisina güvenli Internet erisimi saglar... ADSL’de, Kablo TV’deki paylasimli bant araligi üzerinden Internet erisiminde söz konusu olan güvenlik risklerinin hiç biri yoktur.

Kaynak: telekom.gov.tr
 

AdımcA

Akşam ... Yine Akşam ...
Katılım
9 Haz 2006
Mesajlar
2,420
Tepkime puanı
8
Puanları
0
adsl bir nimet yav.
eskiden dakikaların hesabını tutardım; şimdi umurumda değil. :O
 
Üst