Adalar Satılıyor Ordu Küçülüyor

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Küresel ekonomik krizin en çok hissedildiği Yunanistan bazı adalarını, limanlarını ve havaalanlarını satışa çıkardı, ordusunda yüzde 25’lik küçülme kararı aldı.

Satışa çıkarılan ada ve limanlardan 300 milyon euro elde etmeyi planlayan Yunanistan’da, ordu fırkateyn ve zırhlı araç sayısını azaltacak ve bazılarını jilet yapacak.

Proto Thema gazetesinin “güvenilir hükümet kaynaklarına” dayandırdığı haberde, satış listesindeki adaların Türkiye’ye itiraz hakkı tanınmaması için kıta sahanlığından uzak bölgelerden seçildiği öne sürüldü.

Gazete, Maliye Bakanlığı, Altyapı Bakanlığı ve Kültür bakanlı tarafından uluslararası pazara çıkarılabilecek adaların listesinin yapıldığını yazdı.

Ada ve havaalanlarının satılmasının, “hükümetin kamuya ait taşınmaz malların acilen değerlendirilmesine yönelik B planı çerçevesinde kararlaştırıldığı” belirtilen haberde, satış listesinde, İyon denizindeki Nafsika Adası, Ligia Adası, Ehinades kayalıkları, Mora yarımadası açıklarındaki Ayos Yannis Adası, Eğriboz yarımadası ile Paksos Adası yakınlarındaki bazı kayalıkların bulunduğu kaydedildi.

Adalarla Araplar ve Ruslar ilgileniyor

Hükümetin bu satışlardan yaklaşık 300 milyon euro likit para elde etmeyi planladığını belirten Proto Thema, merkezi Londra’da bulunan uluslararası bir danışmanlık şirketinin aracı olduğunu ve adaların Arap ve Rus yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanacağını öne sürdü. Hisselerinin tamamı devlete ait olan havaalanlarının özel sektöre devredilmesinin, hükümetin planları arasında bulunduğu ve böylelikle Arap ülkeleriyle Rusya’dan ’charter uçuşlarıyla’ turizmin desteklenmesinin hedeflendiği” belirtildi.

Bu uygulamanın 2011 yılında başlayacağı, ilk aşamada Messinia havaalanı, Kozani havaalanı, Leros ve Skiros Adası ile diğer adalardaki bazı küçük havaalanlarının tamamının ya da bir bölümünün özel sektöre devredilmesinin planlandığı öne sürüldü.

Savaş gemileri jilet olacak

Yunanistan’da yayın yapan To Bhma gazetesi ise ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’ın ordusunu küçülteceğini öne sürüldü. Gazeteye göre asker sayısında büyük kısıtlamalara gidecek Yunan ordusunda, ülkenin farklı noktalarında bulunan 800’den fazla karagah azaltılarak 500’e indirilecek.

Planlar arasında asker sayısının azaltılması olduğunu da yazan gazete 8 bin subayın işine son verileceğini ve üst düzey subay sayısının 85 bin olacağını öne sürdü. Gazeteye göre 1781 tank ve 2126 zırhlı araca sahip Yunan ordusu bunların sayısını üçte bir oranında azaltacak.

Araçların bir kısmının jilet yapımında kullanılması planlanıyor. İddialar arasında Deniz Kuvvetleri’nde de küçülmeye gideceği iddia edilirken Yunan ordusu 14 olan fırkateyn sayısını 12’ye indirecek. Savunma Bakanlığı eleman alımını durduracaklarını ve gereksiz uygulamaların kaldırılacağını belirterek 2011 yılında bütçesinden yüzde 25 oranında tasarruf elde etmeyi planladığını açıkladı.

0512201021275672735493.jpg


vatan
 
Üst