Abdurrahman Dilipak: Twitter’in kapatılması yeni bir ‘one minute’ olayı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Abdurrahman Dilipak: Twitter’in kapatılması yeni bir ‘one minute’ olayı

Twitter’in kapatılması yeni bir ‘one minute’ olayı

Dün Twitter’a erişimin engellenmesi pek çok tepkiyle karşılandı. Twitter yasağının etkilerini Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ile konuştuk…


SOSYAL MEDYA ŞU HALİ İLE TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MEKANI HALİNE GELDİ
Başbakan’ın dün akşam Bursa mitinginde “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” açıklamasından sonra kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce Twitter’a erişimi engelleme kararı verildi. Twitter’a erişimi engelleme kararını mahkeme vermiş olmasına rağmen Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Twitter kapatıldı gibi bir algı oluştu. Twitter’a erişimin engellenmesini nasıl değerlendirmek lazım?

Bugün sosyal medyanın kimler tarafından niçin ve nasıl kullanıldığı ortada. Bu karar bu anlamda yeni bir ‘one minute’ olayı oldu. Sosyal medya şu hali ile istihbarat örgütleri, terör örgütleri, mafya, fuhuş ve uyuşturucu çetelerinin mekan tuttuğu bir yer haline geldi.
Bilinen medya için geçerli kurallar sanki sosyal medya için geçersiz hale geldi. Buna bir çözüm bulunması gerekiyordu. Blackberry ve iPhone’ların server’ları ABD’de, Türkiye’de telefon dinleme olayını tartışıyor ama kimse bu gerçekleri konuşmuyor.
Türkiye kendi milli bilgi bankasını kurmadan ve kendi cyber security (siber güvenlik) yazılımını gerçekleştirmedikçe bu tartışma bitmeyecek.
BU BİRİLERİNE “KIZIM SANA SÖYLÜYORUM, GELİNİM SEN ANLA” MESAJIDIR
Uzun zamandır yerel seçimlere az bir zaman kala kaset ya da komplo iddialarının artacağı dillendiriliyor. Twitter’a erişimin engellenmesi bu tip olayların önüne geçmek için adılmış bir adım olarak değerlendirilebilir mi?
Seçim öncesi Twitter, Facebook ve video/ses paylaşım siteleri üzerinden birtakım kasetlerin servis edileceği söyleniyordu. Bu karar bu açıdan da önemli. Yarın YSK da mesela bu mecralarda seçim anketleri yayımlanacak olursa benzer kararlar verebilir.
İktidar bir bakıma bazı çevrelere karşı irade ve kararlılık gösterisi yapmıştı, bu işin sorumluluğunu üstlenerek. Bu “bazı şeyler” içeride ve dışarıda bulunuyor. Bu iş aynı zamanda birilerine “kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” mesajıdır.
İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ BAHANE EDİLEREK TWİTTER SALDIRI AMAÇLI KULLANILAMAZ
İletişim özgürlüğü paravanı altında pek çok kişi hakaret, özel hayatın deşifre edilmesi ve sosyal medya linç hareketlerine maruz kalabiliyor. Bu tür hareketleri yapanların iletişim özgürlüğünün arkasına sığınması nasıl değerlendirilebilir?
Kuşkusuz işin bir özgürlük boyutu var. Bu hak yasaya ve yargıya karşı bağışıklık ya da hak bahane edilerek, tecavüz vesilesi yapılamaz. Kötü kullanım, istismar, saldırı amaçlı kullanılamaz. Ortada açık ve yakın bir tehdit ve tehlike söz konusu.
Twitter’a iletişim özgürlüğü bağlamında pek çok kişi tarafından kutsallık atfediliyor. Sizce Twitter’in bu kadar dokunulmaz olarak görülmesinin nedeni ne olabilir?
Özgürlük önemli bir konu. Bunun şartları, kriterleri ve çerçevesi uluslararası sözleşme ve yargı kararlarında mevcut. Hiçbir yasa haksızlık, hukuksuzluk ve tecavüzü meşrulaştırmaz. Burada söz konusu olan yargı kararı ile kesinleşen somut bir olay çerçevesinde verilen kararın icrası ile ilgilidir.
YARGI KARARLARINI UYGULAMAYA YÖNELİK BİR TEDBİR KARARI SÖZ KONUSU
Twitter yasağı ile ilgili bir başka görüş, devletin Twitter’ı yasaklama gibi bir amaçtan ziyade, Twitter’ı yasal sorumluluklarını yerine getirmeye zorladığı şeklinde. Siz buna katılıyor musunuz?
Evet ortada bir yasak yok. Yargı kararını uygulamaya yönelik bir tedbir kararı söz konusudur.
On5yirmi5
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
SeÇİme yakin bİr baŞbakan bunu yapabİlİyorsa kendİne Çok gÜvendİĞİ İÇİndİr.
 
Üst