ABD'nin Herald Tribune gazetesinin Türkiye analizi

maksut ibrahim

Kıdemli Üye
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
5,889
Tepkime puanı
139
Puanları
0
ABD'nin Herald Tribune gazetesinin Türkiye analizi

Amerikan Gazetesi'nin Türkiye ile ilgili yorumları dikkat çekici: Türkiye ABD'nin gücünü sarstı

05.01.2011 - 17:05

abdnin_herald_tribune_gazetesinin_turkiye_analizi.jpg

International Herald Tribune manşetinde "Türkiye'nin yumuşak gücü Irak'ta kapıları açıyor" başlıklı bir makale yayınladı.
ABD'deki International Herald Tribune gazetesi bugünkü manşetinde Türkiye'nin tekrar Osmanlı günlerindeki gibi canlandığını, ayrıca ticaret ve kültür kanalıyla Irak'ta kalıcı bir etki tesis ettiğini yazdı. Anthony Shadid imzalı makalede "İbrahim Tatlıses'in Kuzey Irak'ta oynadığı site reklamlarından, Türkiye'deki bir 'dini hareketin' bölgede kurduğu okullardan, Türk dizilerinin gördüğü ilgiden ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta yürüttüğü çeşitli ticari faaliyetlerden" bahsedildi.
OSMANLI'NIN GÖRKEMLİ GÜNLERİ GİBİ

Makalede şu ifadeler yer aldı: Osmanlı'nın görkemli günlerindeki gibi gibi canlanan Türkiye çalkantılı Irak'a da etkisini yansıtıyor. ABD ve İran'ın yarıştığı bu ülkede, Batı dünyasından bağımsız ve iddialı bir dış politika izlemeye başlayan Türkiye şu ana kadarki en büyük başarısını elde edebilir. Kuzey Irak'ta Türkiye'nin etkisi İran'ın ülkenin geri kalanındaki etkisi kadar derin olmasa da, daha geniş. ABD Irak'ı işgal ederken, Türkiye daha kalıcı bir şekilde, yumuşak güçle Irak'ta var oluyor, yani kültür, eğitim ve ticaret ile bölgede etkili oluyor. Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Ali Rıza Özcoşkun, "Marifet bu, burada çok iyi karşılanıyoruz" diyor.
ERDOĞAN IRAK SİYASETİNİ DE DEĞİŞTİRİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Partisi Türkiye'deki siyaseti nasıl değiştirdiyse, Irak'taki siyaseti de öyle değiştiriyor ve bunun bölgenin geri kalanı için de etkileri oluyor.
AMERİKAN GÜCÜNÜ SARSTI

Bazı Türk yetkililer neo-Osmanlıcılık fikrinden irkilse de, ülkenin küreselleşme süreci ve Ortadoğu pazarlarına yönelik ilgisi sadece Amerikan gücünün nihai olduğu fikrini altüst ediyor. Türkiye bölgedeki ekonomik entegrasyona kendini adadı ve bölgedeki geleceğini, geçmişinin yankısında görmeye başladı. Türkiye-Irak sınırındaki Zaho ve 26 kontrol noktasından her gün bin 500 TIR geçiyor ve Kuzey Irak'taki dükkanları dolduran elbise, mobilya, yiyecek, kısacası her şeyi bölgeye taşıyorlar. Türkiye'nin yardımıyla oluşan bu ekonomik patlama, Irak'ın tamamına yayıldı. İki-üç yıl içinde Irak'ın Türkiye'nin en büyük ihraç pazarı olacağı tahmin ediliyor.
ANGELINA JOLIE YERİNE İBRAHİM TATLISES

Irak'ta gerçekleştirdiği 11 proje ile binlerce villa inşa etmeyi planlayan Rüştü Said, Angelina Jolie ya da Arnold Schwarzenegger ile Sylvester Stallone ile kontakt kurmayı düşündüğünü ama onların yerine İbrahim Tatlıses'i tercih ettiğini söylüyor. Şimdilerde İbrahim Tatlıses oynadığı reklamlarda halkı bu villalardan satın almaya davet ediyor.
DİNİ BİR HAREKETİN 19 OKULU VAR BÖLGEDE

Erbil'de ise 15 bine yakın Türk çalışıyor. Bölgedeki 700 Türk firması ise, toplam yabancı firmaların üçte ikisini oluşturuyor. Türkiye'deni bir dini hareket bölgede 19 okul idare ediyor ve 5 bin 500 öğrenciye eğitim veriyor. Bazı Kürt yetkililer bu yakınlaşmayı duygusal bir şekilde yorumluyor ve komşu ülkelerdeki Kürtlerle siyasi müzakerelerin hiçbir zaman sağlayamayacağı bağları kurmanın bir yolu olarak görüyorlar.
BİNLERCE TÜRK DİZİSİ POSTERİ SATILIYOR

"Muhammed ve Nur", "Yasak Aşk" gibi Türk televizyon dizilerinin posterlerini binlerce kiş satın alıyor. Kurtlar Vadisi'nin oyuncularının ismi ise kafelere verilecek kadar sansasyonel.
” TÜRKİYE'DEN BAŞKA KİMSE BURADA ÇALIŞMIYOR

Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Özcoşkun, "Burada Türkiye'den başka kimse çalışmıyor" diyor. Türk diplomatın sözlerinde biraz abartı var, ama çok da değil." NTV


http://www.ensonhaber.com/abdnin-herald-tribune-gazetesinin-turkiye-analizi-2011-01-05.html
 
Üst