68 Kuşağı Bir Balondur!

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
İtinayla put kırılır ve de tabu yıkılır

Hepimize neredeyse "katil" gözüyle bakıyorlar efendim. Bize, yani "68 kuşağına"... Alında bendeniz 1968 yılında liseyi henüz bitirmemiştim, 1971 darbesinde üniversitedeydim, onun için "71 kuşağı" deyimini tercih edeceğim. Ama yıllar ilerledikçe o "ağabeylerimizle" aramızda pek bir fark da kalmadı gibi, kırk yaşlarını sürenler de gözümüze "çoluk çocuk" gibi görünüyorlar. (Biz de seksenliklere öyle geliyoruz.)

68 kuşağı... Koskoca bir mitoloji...

Sanki o yıllarda herkes eylemlere katılmış, her öğrenci eline bir tabanca alıp çıkmış, hepimiz sırtımıza "parka" giymişiz gibi...

Mesele hepi topu beş bin kişinin arasında dönüyordu! Öğrenci kitlesinin büyük çoğunluğu tarafsız, hatta ilgisizdi. Okumak isteyenler, hır gür sevmeyenler daima çoğunluktaydı.

Ama sesi fazla çıkan göze batıyordu. Tıpkı bugün de olduğu gibi.

Onu bunu konuşturmamak için yumurta atan ve kendini ilerici sanan birkaç kafasız çocuk bütün bir öğrenci kitlesiyle "özdeş" tutuluyor. Laf edersen, sen de "gençliği karşısına almış" muamelesi görüyorsun. Babaları, hatta dedeleri yerinde adamız ama kulak çekme hakkımız yok, uyarma hakkımız hele hiç.

68 kuşağı... Koskocaman bir balondur.

Fransa'da gençliğin bir kısmı (gençlik demedim, "bir kısmı" dedim) özgürlük için ayaklanmıştı. Olaylar, Nanterre Üniversitesi'nde "erkek öğrenci yurduna kız arkadaş sokabilme" talebiyle başladı, kısa zamanda "goşist isyana" dönüştü.

İşçi kitlesi bu "solcu olduğu ileri sürülen" eylemlere hiç mi hiç katılmadı, destek de vermedi. Fransız Komünist Partisi, açık seçik "taviz vermeyin, dayanın, sakın istifa mistifa etmeyi düşünmeyin" diyerek sağcı hükümete arka çıktı. Ve devrim mevrim de yapılamadı. Öğrenciler bir "sınıf" değil, bir "parti" değil, farklı sınıflardan gelme çok değişik bireylerden oluşan bir "zümreydi" çünkü. Olayların fikir babası, kerameti kendinden menkul, Herbert Marcuse denilen ve kendini Marksist sanan çatlak feylesofun balon olduğu da böylece anlaşıldı.

Ama reform yapıldı: Kızlar artık erkek yurduna girip çıkabiliyorlardı (bilmez miyim, bir yıl sonra, 1969 yılının haziran ayında Paris'teydim!), üniversite yönetiminde de temsil ediliyorlardı.

Peki bizde ne mi oldu?

Arkadaşlar benzer eylemlere heves ettiler, kısa zamanda yozlaştı. Orada "cinsel özgürlük" isteniyordu, burada cinselliğinden arındırılmış "devrimci bacı" tipi ortaya çıktı. Sergilenen, ilericilik falan değil, düpedüz köylülüktü! Bizimkiler demokrasi, özgürlük falan değil düpedüz dikta istiyorlardı üstelik.

Böylece Kemalist faşizme çanak tuttuklarının da farkına bile varamadılar.

Demokrasiyi ve "legaliteyi" savunan Türkiye İşçi Partisi, Amerikan gizli servisi ve ona hizmet edenler tarafından sol kamuoyunda tu kaka edildi.

Sonuçlarını biliyorsunuz...

Solcular! Gençler! Sözüm sizedir: Aklınızı başınıza toplayınız. Eğer hepten mankafa değilseniz, sizinle bir sorunu olmayan liberallerden değil, Türk sol hareketini yozlaştıranlardan, saptıranlardan, batıranlardan hesap sorunuz. Büyük bir jeostrateji oyununda kullanılmış amcalarınıza ve ağabeylerinize, yani bizim ve bizden sonraki kuşağın "salim arkadaşlarına" da, onlara öykünmek bir yana, severek ama eleştirerek ve acıyarak bakınız.

Bunun ilk adımı kimseye yumurta atmamak ve kendini hasbelkader parti başkanı bulmuş bir memur emeklisini görünce "Ernesto geldi" sanmamaktır tabii...

Engin ARDIÇ / Rotahaber
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
68 kuşağının kahraman, devrimci bir kuşak değil aksine askerin ve derin güçlerin elinde oyuncak olan darbeci bir gençlik olduğunu Mümtaz'er Türköne "68 kuşağı" isimli kitabında çok güzel anlatıyor.
Bu kuşağın önemli temsilcilerinden Mustafa Celil Gürkan, Bedri Baykam'a verdiği bir röportajında, "Hepimiz cuntacıydık!" diye itiraf ediyor.

Bedri Baykam, askerle ilişkisini soruyor, Mustafa Celil Gürkan cevap veriyor: "Hiç kıvırtmadan, orduya yol göstermek için.. Hiç kimse kıvırtmasın. En kralı da kıvırtmasın. Eğer 8-9 Mart olsaydı herkes bir şekilde bir yerde görev alırdı. Şimdi bugünkü mantıkla o günü değerlendirmek lazım."

Baykam : "Orduyla bir ilişkimiz yoktu, demek palavraydı" diyorsunuz.
Gürkan : Kürtlerle ilgili bir meselelerde, yani yaşasa da söylese, ben bunların aslında İngiliz emperyalizminin uzantısı olduğunu genelkurmaydan getirteceğim belgelerle ispat edeceğim diyen Mahir Çayan değil mi? Nereden alacakmış genelkurmaydan belgeleri... Genelkurmayla ne samimiyeti varmış? Akrabalarında general mi varmış ki, alıyormuş genelkurmaydan belgeleri?

Baykam : Burayı biraz açalım mı? Mahir, Deniz, askeri bakış, 9 Mart'ı çağırış ve bunlar arasında nasıl gündeme geliyordu?
Gürkan: Şimdi orduyu tanıyan biri, ordu içinde kıpırdanmanın hiyerarşi ile hiçbir ilgisi olmadan, tamamen altta iş yaptığını iddia etmesi mümkün değildir. Bireysel bir hareket değildir. Şimdi, 12 Mart'tan sonra Mahirlerle, THKP-C ilişkisi ortaya çıkan subayların ordu içerisinde birbirleriyle ilişkili, örgütlü oldukları ortadadır.
(....)
Baykam : Sonra biz başından beri orduya karşıydık diye nutuk at..
Gürkan : Geçin efendim bunları. Kimseyi kandıramazsınız.

Mümtaz'er Türköne, "68 Kuşağı" kitabından alıntıdır

Röportaj böyle devam ediyor. O günlerin en yetkili insanlarından birisi gerçekleri açık seçik anlatıyor: "Devrimci değil, darbeciydik, cuntacıydık"
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
DOĞRU

Bir balon

Fakat etkili bir balon.

Ne zaman 68 Kuşağı aklıma gelse veya sosyal olay geçse kendi kendime DÜŞÜNÜRÜM acaba bizler 68 kuşağı GİBİ BİRBİRİMİZE BAĞLI MIYIZ.
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
68 kuşağı...

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte başlayan "islamsızlaştırma" projesinin militanlarının yetiştirildiği dönem...
Anarşist, Komünist, Marksist falan filan...

PKK bile bu züppelerin eseridir... PKK bile 68 kuşağının eseridir...
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
68 kuşağı...

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte başlayan "islamsızlaştırma" projesinin militanlarının yetiştirildiği dönem...
Anarşist, Komünist, Marksist falan filan...

PKK bile bu züppelerin eseridir... PKK bile 68 kuşağının eseridir...

ve Hala

68 Kuşağı ve zihniyeti ile İTTİFAK yapıp KOLTUK SEVDASINDA OLAN SİYASİLER var.
 

Rodî

Üye
Katılım
25 Mar 2010
Mesajlar
81
Tepkime puanı
6
Puanları
0
Konum
Ankara
68 Kuşağını bütünüyle karalamak şartlanmışlılığın ve katı ulusalcılığın bîr göstergesidir.. 68 gençlîği bu ülkenîn faşîst cuntacıların tekçî düzenîne ve emperyalîzmîn kendî üslerînde eğittiği ülkücü faşîstcîklere karşı küçükte olsa bîr kıvılcım olmuştur ülkenîn yarınlarına..

Beyrutun harabe sokaklarından, çocuk yaşta savaşan aslanlarından, 'zafer ellerîmîzdedir' diyen Fîlîstinden selam gönderebîlmiştir nice genç yiğitler vaktî zamanında..

Bir bütünüyle bu dönemî bîr ''balon'' olarak görmek 12 Eylül darbesînîn büyüttüğü Türkçü-turancı-yeşîl tosuncukların boş bîr ürünü olmaktan öteye gîtmiyor ne yazık kî...!!!

Dostça...
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
1960 darbesi öncesi üniversitelilerin ayaklanmasını, Menderes'i yakasından tutan Baykallar'ı, 90 sonrası öğrenci eylemlerini, 28 Şubatın cübbeli üniversitelilerini ve Cumhuriyet mitinglerine katılan sözde Atatürkçü gençliği de hatırlıyoruz. Ne iş için kullanıldıklarını da hatırlıyoruz. Ordu göreve diyen üniversiteli gençlik... 68 kuşağı dahil; hepsi görüntüde anti-emperyalisttir amma emperyalizmin istediği ne ise ülke içinde ona hizmet etmişlerdir. Bilerek ya da bilmeden. Maalesef, 12 eylül öncesinin inançlı ülkücüleri de haklı olarak ayağa kalkmışlar; onlar dahi aynı hizmete koşulmuşlardır.

İnşallah gençler tarihten ders alırlar da aynı oyunlara gelmezler. :)

Şeref ve Hak ancak İslam'dadır. Birilerinin kulluğundan (hizmetinden, oyunlarından) kurtulmak; Allah'a kulluktadır. Anlaşılabiliyor mu acaba?
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Benim kuşağımın sağcıları ve solcularında, 68'in nostaljilerini bulamazsınız. Hepimizin ortak dileği "Allah bir daha o günleri göstermesin"dir. 68'liler ise bön bir çocuksuluk ile "Ne günlerdi.." diye uzun uzun anlatmaya koyulurlar. Anlatılanların hepsi, bir neslin üzerinde uzlaştığı yalanlardır.
(...)
68 Soğuk Savaş'ın gölgesinde yaşanan bir toplumsal travma idi. Bugün bu travmaya hala ideolojik kılıflar uydurmaya çalışanlar ya ahmak ya da sahtekardır.

Avrupa'da kısa sürede biten 68, toplumdaki savrulma ile çakışmasaydı bizde bu kadar uzun sürmezdi. Cevabını vermemiz gereken bir soru var: Ne kadar sürdü?

Bizim 68'imiz aslında 12 Eylül'de resmen sona erdi, fiilen Soğuk Savaş'ın bitimine kadar devam etti. 12 Eylül ile (daha doğrusu diktanın iktidarı devrettiği 1983 ile) 1989 arasına yeni bir darbe teşebbüsü sıkıştırılabilseydi, 80 öncesinde yaşananların benzerleri sürebilirdi.

Tarihteki yekpare bütünlüğü takip etmek isteyenler 68'in kırkıncı yılında görülmeye başlanan Ergenekon Davası'nı da 40 yıl gecikmiş bir dava olarak görmeliler.

Cuntacılar herkesi kül edecek bir ateş yaktılar. Bir nesil değildi, toplam iki nesil bu ateşi ışık zannedip kendilerini yaktılar.

Mümtaz'er Türköne
68 Kuşağı kitabından..
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Eskiden 68 kuşağı deyu beslenen militanlar ülkeyi karıştırırdı.
Şimdi Halkevlerine mensup yeni yeni türedi komünist züppeler boy göstermeye başladı.
Her yerde Ak Parti'ye hemde fiili saldırılarda bulunuyorlar. Bu züppelerin arkasında yine "Laikçi Sömürü Saltanatı"nın olduğunu biz gayet iyi biliyoruz.

Ak Parti'ye kim saldırıyorsa biliniz ki arkasında "Laikçi Sömürü Saltanatı" vardır. Ak Parti bunların ümüğünü sıktı nefes alamıyorlar...

Önümüzde sırasıyla Genel Seçimler, Yerel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi var.
"Laikçi Sömürü Saltanatı"nın artık son şansı. Bu seçimleri de kaybettiler mi son darbeyi yiyecekler ve dünya yeni liderine selam duracak.

İşte size Yeni Osmanlı İmparatorluğu...
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Konu yaklaşık Bir Ay önce açılmış ve bilmemiz gereken konu.

KENDİLERİNİ ERBAKAN ve SP li gösteren üyelerden TEK MESAJ yok.

BANA ÇOK İLGİNÇ GELDİ.

ERBAKAN ın siyasi partilerine EN ÇOK DARBE VURAN ve TSK nin darbelerini Muhturalarını destekleyenler HATTA 28 ŞUBAT ı oluşturanların çoğunluğu 68 KUŞAĞI

Şuandada AK Partiyi devirmek isteyenler bunlar.

Şimdi soruyorum ERBAKAN ın SP sinin SİYASİ BAZDA MİLLİ GÖRÜŞÇÜLERİ MİLLİ GÖRÜŞ ün Türkiyede en Büyük düşmanı olan bu kuşakla neden yazmazlar neden irdelemezler.
 

z£LaL

Börtecine
Katılım
12 Eki 2009
Mesajlar
3,828
Tepkime puanı
561
Puanları
0
Konum
izmit/istanbul
68 de faşizme komunizme emperyalizme karşı çıkan, ihtilalcilerin oyunları bozan,devrimcilerin sokağa ve üniversiteye hakim olmalarını engelleyen ,ülküdaşlar vardı .
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
68 de faşizme komunizme emperyalizme karşı çıkan, ihtilalcilerin oyunları bozan,devrimcilerin sokağa ve üniversiteye hakim olmalarını engelleyen ,ülküdaşlar vardı .

ÇOK DOĞRU

Yalnız o ülkücüleri bugünkü Ülkücüler i aynı kefeye koymayalım O GÜZEL İNSANLARA leke sürmektir.
 
Üst