4. Beyoğlu Sahaf Festivali

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Uluslararası Altınelller El Sanatları Festivali ile başlayan Beyoğlu kültür ve sanat günleri, Sahaf Festivali ile devam ediyor. Birbirinden değerli koleksiyonlar, asırlık kitaplar ve eserler 14-28 Eylül 2010 tarihleri arasında 4. Beyoğlu Sahaf Festivali’nde kitapseverlerle buluşacak
2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti vizyonunda birçok kültür ve sanat etkinliğine imza atan Beyoğlu Belediyesi bu alanda düzenlediği etkinliklerle şehre damgasını vuruyor. Uluslararası Altınelller El Sanatları Festivali ile başlayan Beyoğlu kültür ve sanat günleri, Sahaf Festivali ile devam ediyor.

Birçok konuda ilklere imza atan Beyoğlu Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali 14 Eylül 2010 tarihinde Taksim Gezi Parkı’nda başladı. Kültür hayatımıza önemli katkılar sağlayacak festivalin açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa Beyoğlu Kaymakamı Hasan Şenses, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Gazeteci- Yazar Doğan Hızlan, Yazar Beşir Ayvazoğlu, Sinema Sanatçısı İzzet Günay ve Gazeteci Pelin Batu katıldı. Başkan Demircan festivalin açılışını konukları ile birlikte yaptı.

Demircan: Kitap Tutkunlarını Bekliyoruz

Festivale katılan sahafları tek tek ziyaret eden Demircan, açılışta yaptığı konuşmada, Beyoğlu Sahaf Festivali’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Dört yıldan beri kitaplar, dergiler, afişler, nadide levhalar, mektuplar, Beyoğlu’nda buluşuyor. Festivalimiz her yıl artan bir ilgiyle takip ediliyor. Bu anlamda Beyoğlu’na böyle bir geleneği kazandırmaktan kitapla insanı bir araya getirmiş olmaktan onur duyuyorum. Bugün Beyoğlu, sayfaların arasında unutulan çiçekler gibi kokuyor. Beyoğlu kültür ve sanatın adresi olmaya devam ediyor” dedi. Başkan Demircan, kitap tutkunlarını, birçok seçkin sahafın, nadide kitaplarını ve özel koleksiyonlarını Taksim Gezi Parkı’nda sergileme ve meraklısıyla buluşturma imkanı bulduğu festivale davet etti.
Hızlan: Sahaf Festivali Örnek Olmalı

Beyoğlu İlçe Kaymakamı Hasan Şenses festivalin kültür hayatına çok önemli bir katkı sağlayacağını belirtti. İstanbul İl Kültür Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de, konuşmasında, Beyoğlu Belediyesinin yaptığı kültür ve sanat etkinliklerinin İstanbul’a hükmettiğini belirterek, “İstanbul’un kültür yöneticisi olarak Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ı kültür hayatımıza yaptığı bu hizmetten ötürü teşekkür ediyorum” dedi. Usta Gazeteci Doğan Hızlan da festival hakkında, “ Bir yerde bir kitaba odaklandığınızda bir sahafa ihtiyacınız vardır. Sahaf hiç şaşmayan bir meydan saati gibidir. Bu festival gençlere sahafı anlatmak ve kitabı sevdirmek için çok önemli bir kültür hizmeti. Bu bakımdan Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlediği sahaf festivalini çok önemsiyorum ve diğer belediyelere örnek olmasını diliyorum” dedi.
Asırlık Kitaplar Sahaf Festivali’nde

Beyoğlu Sahaf Festivali’nde birbirinden değerli koleksiyonlar, eserler yer alıyor. Kartpostallardan sigaralıklara, siyah beyaz hatıra fotoğraflardan sinema afişlerine meraklısı için hayli ilginç ve değerli eserler festival stantlarında satışa sunuluyor. Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait hisse senetleri koleksiyonları, Osmanlı tapuları, noter evrakları da koleksiyoncuların ilgisini çekiyor. Eski çizgi romanlar raflardaki yerini alırken, 1950’li yılların orijinal sinema afişleri, tarihi belge niteliğini taşıyan Osmanlı çini, kilim, kumaş motiflerinin yer aldığı kitaplar festivalde öne çıkıyor. Tarihi kişiliklerin, liderlerin imzalı evrakları, mektupları da festivalde sergileniyor.
Kitap Müzayedesi Yapılacak

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivale, Kadıköy, Moda, Sarıyer, Ortaköy, Beyazıt, Şişli ve Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul’un birçok ilçesinden ve semtinden toplam 76 sahaf katılıyor. Birbirinden değerli koleksiyonların, asırlık kitapların ve eserlerin Taksim Gezi Parkı’nda kurulan stantlarda yerini aldığı festivalde bu yıl bir de kitap müzayedesi olacak. 100 değerli kitabın müzayedesinin yapılacağı festival 28 Eylül 2010 tarihine kadar açık kalacak. 2010 İstanbul Avrupa Başkenti vizyonunda en önemli kültür etkinliklerinden biri olan festival boyunca kitapseverler her gün saat 10.00-21.00 arası kitaplarla birlikte olma fırsatı bulabilecek.
Haber 7
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Sahaflara nur yağdı, festival uzatıldı

Geçen hafta meraklılarını Taksim Gezi Parkı'nda ağırlamaya başlayan Sahaf Festivali, gördüğü yoğun ilgiden dolayı altı gün uzatıldı. 28 Eylül'de bitmesi planlanan festival, 3 Ekim'e kadar kitapseverleri ağırlamaya devam edecek. Sahaflar, kendilerinden sonra Taksim Gezi Parkı'nı kullanacak Rizeliler Konfederasyonu'nun etkinliğinin ertelenmesinin festivalin hayrına olduğunu söylüyor. Kitap kokusuna aşina olanlara bir başka sevindirici haber ise 2 Ekim'de yapılacak müzayedeye çıkacak kitap listesinin belli olması. Müzayedede kitapseverlerin ilgisine sunulacak kitap sayısı da 120'den 140'a çıktı.

Müzayede için 76 sahafın sakladıkları kitaplar birer birer toplanıp listelenmiş ve fiyatlandırılmış. Müzayedenin reklamı için hazırlanan broşürlerde ise bir sürpriz bekliyor kitapseverleri. The Marmara Hotel'in alt katında yapılan TÜYAP Kitap Fuarı'nın ilk müzayedesinin broşürü, 25 yıl sonra Taksim'deki müzayedenin broşüründe yer alacak. Sahafların koordinatörü Nedret İşli, bu fikri, geleneğin inşası olarak görüyor. Amaçları ise festivali TÜYAP Kitap Fuarı gibi uluslararası bir niteliğe kavuşturmak.

Festivalin gördüğü ilgi, bu yıl
herkesi memnun etmiş. Esnaf da, kitapseverler de memnun. Önceki senelere göre kitap kalitesi yükselmiş. Esnaf arasındaki iletişim artmış. Birçok eser müzayede için saklanmış. Henüz uluslararası kimlik kazanamasa da gelecek yıl yapılacak festivale en azından komşu ülkelerden sahafların katılımının sağlanması düşünülüyor. Nedret İşli, "Neden Kosova'dan, Bosna'dan, Suriye'den, Halep'ten, Azerbaycan'dan sahaflar gelmesin?" diyor.

Sahaf Lütfü Seymen, Halil Resul Bingöl ve Nedret İşli'den oluşan kadim sahaf kurulu, müzayedede yer alacak eserleri bir elemeden geçirmiş. Kitapların iyi bir kopya olmasına, hırpalanmamış olmasına dikkat edilmiş. Başka bir yerde bulunması mümkün olmayan tamir edilmiş kitaplar da dahil edilmiş listeye. Baskı yeri, basılış şekli, üstündeki ithaflar ya da
konusunda yazılmış ilk eser olması tercih sebeplerinden. Eserlerin fiyatları ise 5-10 lira ile 5-6 bin liraya kadar değişiyor. Nedret İşli, fiyat yelpazesinin geniş olmasını "Sahaf müşterisi için kitabın maddi değerinden çok nadirattan bulunması önemli." diyerek açıklıyor. Esnafın müzayededen maddi beklentisi yok. Festival süresince bir doyum noktasına ulaşılmış. Bu nedenle Beyoğlu Belediyesi ve Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın festivale olan hassasiyeti takdir topluyor. Müzayedenin esas amacı bu etkinliğe dikkat çekmek ve nadide kitapların da meraklısıyla buluşmasını sağlamak.

Müzayedeye çıkacak eserlerden


Mukaddime-i İbn-i Haldun (1500 TL), Hadikatü'l-Cevami (300 TL), TBMM Albümü (2.000 TL), Hünkar Mahfilleri (200 TL), Yavuz Sultan Selim Divanı (30 TL), Topkapı Sarayı (150 TL), Eski İstanbul Evleri ve Boğaziçi Yalıları (105 TL), Osmanlı Dini Mimarisinde İç Mekan Teşekkülü (70 TL), Hayyamın Rübaileri ve Manzum Tercümesi (100 TL), Hünername Minyatürleri (400 TL), Mevlevilikte
Resim Resimde Mevleviler (150 TL), Osmanlıca Mescid-i Nebevi Planı (225 TL), Tarih-i İzzi (5.000 TL), Nutuk (1.000 TL).
 
Üst