3. köprü için isim teklifleri var mı?

IGMG

Paylaşımcı
Katılım
15 Mar 2007
Mesajlar
125
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
İSTANBUL
Web sitesi
www.igmg.de
Bizim konumuz ise köprünün güzergahı değil, verilmesi düşünülen isim... Yetkililer henüz bir açıklama yapmasalar da yazarlara, tarihçilere ve sanatçılara ‘İstanbul’daki üçüncü köprünün adı ne olsun ?’ diye sorduk. Birçoğu Mimar Sinan isminde karar kıldı

Son haftaların en çok konuşulan konularından biri de İstanbul’da yapılacak ve Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak olan üçüncü köprünün güzergahının kesinleşmesiydi. Sarıyer’in Garipçe’den başlayıp Poyrazköy’de sonlanacak olan köprüyle ilgili ‘Yapılsın, yapılmasın’ tartışmaları sürerken bir de isim konusu gündeme geldi: İstanbul Boğazı’na yapılacak yeni köprünün adı ne olmalı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yaptığı açıklamada üçüncü köprünün isminin henüz belli olmadığını belirterek “Halka sormakta da fayda var diye düşünüyorum. İstanbul’a yakışır doğru bir isim mutlaka konabilir. Yani İstanbulluların karar vermesi açısından ben bunu Ulaştırma Bakanı’na da teklif etmek istiyorum” dedi.

Henüz halka sorulsun kararı verilmedi ama biz İstanbul’da yaşayan akademisyen, yazar, oyuncu ve sanatçılara sorduk: Üçüncü köprüye ne isim verilsin? İşte yanıtları...

Haldun Hürel (Yazar-Akademisyen):


Bence kesinlikle Mimar Sinan

Üçüncü köprünün adının kesinlikle Mimar Sinan olması gerekiyor. Hiç olmazsa hak ettiği değeri bir nebze göstermiş oluruz. Çünkü günümüzde hiçbir eserine doğru düzgün ilgi gösterilmiyor. Hatta bundan sonra temelleri atılacak bütün yapılara onun adının verilmesi gerekiyor.


İpek Tuzcuoğlu (Oyuncu):

İstanbul’un ruh halini Yeditepe yansıtıyor

Biliyorsunuz ki İstanbul yeditepeli bir şehir. Bu isim İstanbul’un ruhunu ortaya koyuyor. Bu yüzden yeni yapılacak köprünün adı ‘Yeditepe Köprüsü’ olmalı.

Selim İleri (Yazar): Abdülhak Şinasi Hisar diyelim

Bana göre Abdülhak Şinasi Hisar olmalı. Çünkü birçok İstanbullu Şinasi’nin adını bile bilmiyor. Belki bir fırsat olur ‘Bu da kimmiş?’ diye merak ederler.


Prof. Dr. Hüsrev Hatemi : Okul adı gibi olmamalı

İsim verilecek yer çok önemli. Bir okula isim verir gibi adlandıramazsınız. Bana göre Türk medeniyetinin büyüklerinden birinin adı olmalı. Ya da yeni düzen anlamına gelen Nizam-ı Cedid olsun.


Atilla Dorsay (Yazar-Mimar):

Ancak ‘Büyük Hata Köprüsü’ denilebilir

Bir mimar olarak bu projeye kesinlikle karşıyım. Ama köprü hakkında bir isim önerim var. Bence köprünün adı ‘Büyük Hata Köprüsü’ olsun. Çok da uygun olur.


Ebru Cündübeyoğlu (Oyuncu):

Üçüncü köprü olsun

Açıkçası bir isim bulmak gerekmiyor. Çünkü isim bulunsa da adı ‘üçüncü köprü’ olacak. Bir ismi olsa bile ben üçüncü köprü diyeceğim.

Hasan Kaçan (Karikatürist):

Hezarfen Ahmet Çelebi denilsin

Üçüncü köprünün adı 17’nci yüzyılda Osmanlı’da yaşamış ve kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan Hezarfen Ahmet Çelebi olmalı.


Kenan Işık: Koca Sinan çok yakışır

Dünya mirasına bıraktığı eserleri göz önünde bulundurursak Mimar Sinan ismi ortaya çıkar. Ama ben ona hayran olduğum için ‘Koca Sinan Köprüsü’ olsun diyorum, çok yakışır.

Elif Şafak (Yazar):

Hoşgörü için Mevlana

İnsanları, kültürleri ve kıtaları birbirine bağlayan Mevlana olmalı. Kim bilir belki insanlar Mevlana adını taşıyan köprüden geçerken onun hoşgörü düsturunu daha içselleştirir.

Prof. Dr. İlber Ortaylı (Tarihçi):

Kanuni Sultan Süleyman’ı seçelim

Osmanlı İmparatorluğu’ndan bir isim seçilmeli. Bu isim de şüphesiz Kanuni Sultan Süleyman’dır. Ama eserleriyle dünya mirasını şereflendiren Mimar Sinan’ın adının verilmesini de beklerim.


FATMA KARAMAN, STAR PAZAR







herkes bazı isimleri teklif etmiş. peki siz hangi ismi yakıştırırdınız, isminin ne olmasını isterdiniz?
 

bakış

Kıdemli Üye
Katılım
22 Kas 2009
Mesajlar
4,717
Tepkime puanı
251
Puanları
0
Konum
İstanbul-Pendik
Bence en son padişahın(!) adını versinler.RTE köprüsü.
FSM'den bıkmıştık birazda RTE'den geçeriz..
 
Üst