28 Şubat mağdurları başvuramıyor

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
ANAYASA-MAHKEMESI.png


28 Şubat mağdurları başvuramıyor


AYM’ye bireysel başvuru 2012’den önceki davalara kapalı...


Balyoz davasında hüküm giymiş, 230 kişi hakkında AYM’ye yapılan bireysel başvuru ile gerçekleşen tahliyeler, Türkiye’de hukuk ve yargı sistemini bir kez daha sorgulattı. Darbeye teşebbüs ile yargılanıp hüküm giyen AYM tarafından yeniden yargılanmaları yönünde karar verilen Balyoz davası bir yana 28 Şubat sürecinde hüküm giymiş yüzlerce kişi hâlâ hapishanelerde çürüyor.


Balyoz davasında hüküm giymiş, 230 kişi hakkında AYM’ye yapılan bireysel başvuru ile gerçekleşen tahliyeler, Türkiye’de hukuk ve yargı sistemini bir kez daha sorgulattı. Darbeye teşebbüs ile yargılanıp hüküm giyen AYM tarafından yeniden yargılanmaları yönünde karar verilen Balyoz davası bir yana 28 Şubat sürecinde hüküm giymiş yüzlerce kişi hala hapishanelerde çürüyor.


Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta Balyoz Davasında hüküm giymiş 230 hakkında bireysel başvurular sonucunda yaptığı değerlendirme ile yargılamaların yeniden yapılmasına hükmetti. Kararın verilmesinden hemen sonra ise darbeye teşebbüs ettikleri iddia edilen 230 kişi ise bir bir tahliye edildi. Üst mahkeme daha önce de Ergenekon davası ile ilgili de verdiği hükümle tutuklalar tek tek salı verilmişti. Bir yandan bu yaşanırken öte yandan ise gözler AYM’ye yapılan bireysel başvuru hakkının sınırlamalarına çevrildi.


Kanunla Sınırlama Getirildi


12 Eylül 2012 günü halkın yüzde 58’inin referandum oyu ile getirilen AYM’ye bireysel başvuru hakkındaki sınırlamalar vatandaşı adeta mağdur ediyor. Referandum gününden sonraki mahkemelerin kararlarına açık olan ‘AYM’ye Bireysel Başvuru Hakkı’ ile ilgili kanunla getirilen sınırlamalar ise çelişkiyi ortaya koyuyor. AYM’ye bireysel başvuru, 23 Eylül 2012 tarihinden sonra kesinleşen işlemler ve kararları kapsıyor. Bu tarihten önceki işlem ya da kararlardan kaynaklanan hak ihlâlleri ve mağduriyetlerin bireysel başvuru kapsamına dâhil edilme imkânı ise yok. 2012 referandumu ile ‘haklarının ihlal edildiğini düşünen ‘herkes’ bireysel başvuru hakkına sahiptir’ ifadesi daha sonra kanunla sınırlandırıldı. Kanunla, ‘herkes’ ifadesinin bireysel başvurunun niteliğinden kaynaklanan bazı sınırları vardır’ denilerek, referandumdan geçen madde kadük hale getirilmiş oldu.


Mağdurlar ‘Yetkisizlik’ Sebebiyle Götüremiyor


Bireysel başvurunun 2012 yılından sonraki davaları kapsaması yüzünden daha önce sonuçlanmış davalarda hüküm giymiş yüzlerce kişi ise ‘zaman bakımından yetkisizlik’ sebebiyle AYM’ye başvurmaya çekiniyor. AYM’ye yapılacak başvuruların geri çevrilmesi halinde ise tek seçenek olarak TBMM’den geçecek yasal düzenlemeler kalıyor.


Mağdurlar İktidardan Yasal Düzenleme Bekliyor


Bir yandan Balyoz davasının hüküm giymiş yüzlerce kişi tahliye ederken öte yandan ise sadece ve sadece ‘fikirlerini millete aksettirdikleri ve kitap yazdıkları’ için 28 Şubat sürecinde brifinglere katılan yargıçlar tarafından yüzlerce kişi tek tek suçlandı ve ceza aldı. Bunların en bilinenlerinin başında Fikir Adamı Salih Mirzabeyoğlu ile Malatya Davası hükümlüleri geliyor. Sadece Malatya’da 28 Şubat sürecinde 76 kişi örgüt kurmak ile suçlandı ve bunların yaklaşık yarısı ise idamla yargılandı. 28 Şubat’ın en bilinen mağdurlarından biri olan Salih Mirzabeyoğlu da yıllardır hapishanelerde. Mirzabeyloğlu ise o günlerdeki yargıçlar tarafından yargılandı ve hala cezasını çekiyor. Bu iki olay bile sadece 28 Şubat sürecinde gerçekleşen haksız yargılamaları gözler önüne seriyor. O dönemin mağdurları ise iktidara seslenerek bu konuda yasal düzenlemeler getirilmesini bekliyor.


Avukat Ölçer; Yasal Düzenleme Gerekli


Salih Mirzabeyoğlu’nun Avukatı Hasan Ölçer, konuya ilişkin gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Kanun gereği 12 Eylül 2012’den sonraki mahkumiyetler ve davalar için bireysel başvurular mümkün. Daha önceki mahkumiyetler ile ilgili bir başvuru imkanı yok. Tabi ki burada şöyle bir durum söz konusu. Aynı hak ihlalleri 2012’den önce olmuşsa ne olacak, bir çelişki olmaz mı. Hukuk devleti böyle bir sınırlamayı uygun görmez. Önemli olan şey hak ihlalinin tespit edilmesi ve giderilmesidir. ‘Şu tarihten önce senin hakkın ihlal edildi ve ben buna bakmam görmezden gelmem’ denemez. Bunun da bir şekilde kapsam içine alınması gerekir diye düşünüyorum” dedi. Ölçer, ayrıca Mirzabeyoğlu’nun yeniden yargılanması için mahkemeye başvuru için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını da ifade ederek, “Yeniden yargılama için hazırlıklarımızı bitirdik. Bunun için başvuracağız. Biz, yeniden yargılanmanın şartlarının var olduğunu düşünüyoruz. Mahkemenin de bu konuda olumlu karar vereceğini düşünüyorum” dedi.


Hilmioğlu Serbest, Malatyalılar İçeride


28 Şubat sürecinde Malatya’da hukuksuzluklara ses çıkardıkları için, başörtülülerin üniversiteye serbestçe girebilmeleri için eylem yapanlar hala içerde hükümlü iken o günlerde Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü olan Fatih Hilmioğlu ise Ergenekon davasından serbest bırakıldı. Bu konuda da top yine AYM’deydi. Geçen şubat ayının başında AYM’ye başvuran Hilmioğlu ayın sonu gelmemişken AYM tarafından, uzun tutukluluk süreci ve hastalığı gerekçe gösterilerek salıverilmesi istenmişti. Bu karar ise adeta yaşananları gözler önüne seriyor.


CHP Desteğini Açıklamıştı, BDP/HDP Yasa Teklifi Vermişti


CHP Gene Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen yıl “28 Şubat sürecindeki yargılanmaların yenilenmesi olasılığına nasıl bakarsınız?” sorusuna “Olağanüstü mahkemelerin tümüne karşıyız, onların yaptığı yargılamalara da karşıyız. Yeniden yargılama başlarsa destek veririz. Mağdur kim olursa olsun olağanüstü mahkemelerde yargılanıyorsa bu mahkemelerin adalet dağıtmadığı kanısındayız” demişti.


Eski BDP ve yeni HDP milletvekili Altan Tan’da 28 Şubat yargılamalarının yeniden yapılması gerektiğini kaydetmiş ve bu konuda yasal bir düzenleme için TBMM Başkanlığına yasa teklifi vermişti.


Muhalefetin bu tavrından sonra ise mağdurlar AKP’nin harekete geçmesini bekliyor. AKP’nin 28 Şubat sürecindeki yargılamaların yeniden yapılması için en kısa sürede bir yasal düzenlemeyi TBMM’ye getirmesi şu an gözüken en yakın çözüm olarak görülüyor.

http://www.milligazete.com.tr/haber/28_Subat_magdurlari_basvuramiyor/325010#.U6jfpJR_vJg
 

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
Akpnin bu konuda sessiz kalması çok acaip.

Neden aymye kişisel başvuruda 2012 yılı sınırlaması getirmiş akp? acaip!
 
Üst