2500 yıl önceki Anadolu kadınının yüzü!

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL




Kayseri`de bir kazıda bulunan 2500 yıllık kadın iskeletinin tomografisi Yeni Zelanda`ya gönderildi. Dünyada ikinci kez uygulanan teknikle iskelete yüz yapıldı. Yüz mumyası bugün Türkiye`ye geliyor.
spacer.gif


Kayseri`nin kültepe bölgesindeki kazı çalışmalarında bulunan 2 bin 500 yıllık kadın iskeletine,Yeni Zelanda `nın Otago Üniversitesi
`ndeki bilim adamları tarafından dünyada ilk kez bir mumya üzerinde uygulanan yüz tanımlama tekniğiyle `yüz` yapıldı. Anadolu`da yaşamış bir kadına ait kafa iskeleti tomografi ile çekilip, bilgisayar ortamında Yeni Zelanda`daki üniversiteye gönderildikten sonra, burada bir yıllık çalışma ile yüzü etlendirildi. İskelet bugün Eskişehir Anadolu Üniversitesi`ne getirilecek. Burada mumya tekniğiyle vücudu etlendirilecek, eylül ayında da İstanbul`da sergilenecek. Her şey Kültepe kazılarında geçen yıl, 2500 yıl önce yaşayan bir kadın çiftçinin mezarının bulunmasıyla başladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi`nin davetiyle bölgeye gelerek kemikler üzerinde araştırma yapan Otago Üniversitesi Yapısal Biyoloji ve Anatomi Bölümü araştırma görevlisi Dr. George Dias`a, 2009 yılı nisan ayında iskeletin tomografisi çekilerek bilgisayar ortamında gönderildi. 35-50 yaşları arasında öldüğü tahmin edilen kadının kemikleri üzerinde önce kemik ölçümleri yapıldı. Eski uygulanan tekniklerden farklı olarak, sadece o dönemde bölgede yaşayan insanların ırkları değil, kemik yapıları da matematiksel ölçümlerle hesaplandı. Dr. George Dias`ın liderlik yaptığı çalışmaya, `kalitalif analiz uzmanları` ve dişçilik fakültesi öğrencileri de destek verdi. Ardından Doç. Dr. I. M. Premachandra`nin ekibi tarafından, kemik ölçümleri ve ince yumuşak noktalarındaki girinti ve çıkıntılar hesaplanarak yüzün matematiksel modeli çıkarıldı. Bilgisayar ortamında analiz edilen verilerle yüz yapılandırmasının son aşamasına geçildi. Bu aşamada da önceki tekniklerden farklı olarak plaster yerine silikon deri kullanıldı. Model, gerçek saç ve üzerinde damarların bulunduğu gerçek gözlerle desteklendi.

DİŞ TEMİZLİĞİ MİSVAKLA

Araştırma ekibi, 2500 yıllık kadın iskeletinde kendilerini en çok şaşırtan unsurun, iskelette sapasağlam duran dişler olduğunu söyledi. Araştırmada görevli Dr. Louisa Baillie, `Kadının dişlerini o dönemde sıkça kullanılan misvak ile temizlediğini düşünüyoruz. Dişleri dün fırçalamış gibi sağlam ve temiz` dedi.

 
Üst