17'sinde ipe çekilen Eren

m-angel

Nam-ı diğer TÜRBEDAR
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
1,629
Tepkime puanı
260
Puanları
0
Yaş
55
Adı Erdal Eren. Boynuna ilmiği geçirip dar ağacında sallandırdıklarında daha on yedisindeydi.

Aylardan Aralık... Yıllardan 1980.... Türkiye, kapkara bir leke gibi taşıyacağı darbeye uyanalı daha üç ay geçmiş geçmemişti.

Dönemin Askeri Yargıtay Üyesi Ahmet Turan’ın daha sonra dediği gibi “çala kalem ve haksız yere idama gönderilmişti!” Avukatları mahkemede salt suçsuzluğunu vurgulamaya ve kanıtlamaya çabalamakla kalmamış, yaşının küçüklüğünü de belgelerle ortaya koymuş,

“Asamazsınız!” diye haykırmışlardı.

Ama cuntanın yanıtı bir balyoz gibi inmişti sakalı bitmemiş delikanlının beynine:

“Asmayalım da besleyelim mi?!”

Ve sözün bittiği yerin hemen ardından Erdal Eren idam edildi!

Sonra da 12 Eylül’ün göz pınarlarında biriktirdiği milyonlarca damladan biri oldu; öykünün ve ardından mırıldandığımız hazin türkünün adıysa “son bakış!”

Yıllar yılı, 12 Eylül rüzgarında belleklere ilk düşen isimdir Erdal Eren. “Milleti ve ülkeyi kurtarmak” paravanasının ardına gizlenmişlerin insan yaşamlarına indirdiği sayısız balyoz hatırlandığında,vicdanlara kazınan bir isimdir. Erdal Eren 2 Şubat 1980’de, Ankara Hoşdere’de düzenlenen bir korsan eylemde, askerlere ateş açtığı ve bir eri öldürdüğü gerekçesiyle idam edildi!

Ancak, askerler karşıdan geliyordu, Erdal’a doğru yani. Ne varki, öldürülen er sırtından vurulmuştu! Otopsi raporu da bunu kanıtlıyordu! Mamak Cezaevine attılar Erdal’ı. Ailesi ziyaret ettiğinde gördüğü ağır işkence izlerine tanık oluyordu. Yargılaması bir buçuk ay sürdü. Ve üçüncü duruşmada kalemler kırıldı! İdam! Askeri Yargıtay kararı tam iki kez bozdu! Ancak Yargıtay Dava İdareler Kurulu, sonunda idamı onayladı. Ve öldürüldü Erdal Eren. Yaşı 18’den küçüktü. Gerçek yaşını bile öğrenmek istemediler. Kimsesizler mezarlığına gömmek istediler. Ailesi yalvardı yakardı, cesetini alabildi sonunda.

Böylece yaşamının ilk baharında, Erdal Eren, 13 Aralık soğununun, buz tutmuş topraklara gömüldü. Ve uzun sürecek, mutsuzluğumuzun son baharı, kara kışa dönüştü...

Aziz Üstel
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Hey gidi, bu memleket öldüğü halde mezarından çıkarılıp asılan hocaları(Erzincanlı İbrahim Hakkı Efendi) bile görmüştür.
 

Berre Tuna

Nazende
Katılım
3 Kas 2007
Mesajlar
1,816
Tepkime puanı
587
Puanları
0
Konum
İstanbul
Okurken bile insanın tüyleri ürperiyor, içi sızlıyor.. :(

Bu kara günlere tekrar dönüş yapmak isteyen zihniyeti de Allah ıslah eylesin..
 
Üst