14 papaza "Nobre sistemi" vatandaşlık

Katılım
22 Ara 2010
Mesajlar
22
Tepkime puanı
4
Puanları
0
http://www.etikhaber.com/images/stories/siyaset/tayyip-papazlar.jpg

İstanbul'daki Rum Kilisesi'nin Sen Sinot Meclisi'ne katılabilmesi için 14 din adamının "Futbolcu Nobre sistemiyle'' Türk vatandaşlığına geçirildiği ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, din adamlarının TC vatandaşlığına geçirilmesinde Beşiktaş'ın yıldız futbolcusu "Nobre" sisteminin işlediğini açıkladı.
MHP Konya milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM'de ilginç bir konuyu gündeme taşıdı. AB ilerleme raporlarında yer alan "14 Ortodoks din adamının Türk vatandaşlığına alındığı" yönündeki ifadenin ne anlama geldiğini ve din adamlarının hangi yasaya göre TC vatandaşı yapıldığını sordu.

‘'NOBRE NASIL OLDUYSA''
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 14 din adamının Sen Sinot'un toplanabilmesi için zorunlu görülmesi nedeniyle Vatandaşlık Kanununa göre Türk vatandaşlığına alındığını söyledi. Kanunda ‘'İstisnai haller'' başlıklı bir bölüm bulunuyor.
Bu bölümde ‘' Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil etmemek kaydıyla, Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanda hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen kişiler, Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler ve Göçmen olarak kabul edilen yabancı kişiler TC vatandaşlığını kazanabilirler'' deniliyor.
Din adamlarının vatandaşlığa geçirilmesi konusunda İçişleri Bakanlığı'nın teklif yaptığını ifade eden Arınç, "Yani bunların vatandaşlığa alınması fevkalade yanlış bir olay olarak görülebilir ama Türkiye'de vatandaşlığa alınma konusunda kimlerin bu haktan istifade ettiğini düşündüğümüzde herhâlde bunlar için çok daha fazla eleştiri getirmemek gerekir. Nobre nasıl ‘Mert Nobre' oldu, İbrahim Yattara nasıl ‘İbrahim Üçüncü' oldu, bu konuları hepimiz çok iyi biliyoruz" dedi.

BAŞBAKAN GÜNDEME GETİRDİ
Başbakan Erdoğan geçen yıl, Yunanistan ziyareti sırasında metropolitlere TC kimliği çağrısı yapmıştı. Türkiye'deki Ortodoks din adamı eksikliğini giderecek bu öneriye Fener Rum Patriği Bartholomeos da destek vermiş ve bir Yunan gazetesine şunları söylemişti.
"Ekselansları Başbakan Erdoğan'ın Ocak 2008'de Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani ile görüşmesinde, İstanbul'daki Rum nüfusun çok azalması yüzünden Patrikhane'nin personel sıkıntısı konusu da ele alındı. Başbakan Erdoğan, kiliseye kolaylık sağlanması için, yurtdışında yaşayan din adamlarına, bulundukları ülkenin vatandaşlığını koruyarak TC vatandaşlığı da verilmesini vaat etme iyiliğini gösterdi. Bu tarihi vaadi Büyükada'daki buluşmamızda bize tekrarlama nezaketinde bulundu. TC vatandaşı olmayan tüm metropolitlere, istedikleri takdirde bu teberrudan yararlanmalarını öneriyoruz."


/etikhaber den alıntı/
 
Üst