132 gün sonra 'pardon' dendi

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
2 kişinin pompalı tüfekle öldürüldüğü cinayetin faili olarak tutuklanıp 132 gün cezaevinde yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılıp beraat eden adama 7 bin 444 lira tazminat ödenecek.

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, 2 kişinin pompalı tüfekle öldürüldüğü cinayetin faili olarak tutuklanıp 132 gün cezaevinde yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılıp beraat eden adama 7 bin 444 lira tazminat ödenecek. Cezaevindeki kabus dolu günlerin ardından, "Pardon" denilip salıverilen 2 çocuk babası, hiçbir suçu yokken yattığı hapis için hükmedilen tazminatın çok az olduğunu ifade ederek gerekirse AİHM'ye gideceğini söyledi.

20 Kasım 2008 tarihinde Karacabey'deki bir akaryakıt istasyonunda 2 kişi pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Maktullerden, daha önceden tanıdığı Hasan İnecikli'yi arayan Bülent Köseoğlu, telefonu açan maktulün eşine geçmiş olsun temennisinde bulundu. Bu sırada polisin teknik takibine takılan 2 çocuk babası Bülent Köseoğlu, cinayetle alakalı bilgisine başvurulmak için emniyete çağrıldı. İfadesinde, olay günü kayınpederinin köyünde olduğunu, o saatlerde kıraathanede oturduğunu belirten Köseoğlu, elsvapları alındıktan sonra salıverildi. Yaklaşık 3 ay sonra kriminal laboratuvarından gelen raporda, Köseoğlu'nun avuç içinde barut izi olduğu bildirildi. Raporla birlikte polis, Köseoğlu'nu çifte cinayetin faili olarak tutukladı.

"Adam öldürmek" suçundan çıktığı mahkemede masum olduğunu söyleyen Köseoğlu için hakim bir bilirkişi görevlendirdi. Duruşmada dinlenen uzman, av tüfeğiyle ateş eden bir kişinin avucunda barut izi olmayacağını, ayrıca barutta bulunan antiminon maddesinin demire temas ve tokalaşmayla da elden ele geçebileceğini bildirdi. Bunun üzerine, 132 gün hapis yatan Bülent Köseoğlu tahliye edildi. Bir sonraki duruşmada suçsuz olduğu kesinleşen Köseoğlu'nun beraatine karar verildi.

HAPİSTEYKEN HAYVANLARI ÖLDÜ, MAHSULLERİ ÇÜRÜDÜ

Başrollerini Ferhan Şensoy'un oynadığı 'Pardon' filmine konu olan olayları yaşayan Köseoğlu, cezaevinde olduğu için bakımı yapılmayıp çürüyen tahıl ve ölen keçilerinden doğan zararın belirlenmesi için mahkemeye başvurarak tespit yaptırdı. Gelen heyet, Köseoğlu'nun kaybolan 49 küçükbaş hayvanı ve çürüyen tahıllarının bedeli olarak 40 bin 250 lira değer biçti. Ardından Bülent Köseoğlu, avukatı Onur Alp Cura ile birlikte, haksız yakalanma ve tutuklanmayla alakalı hazine aleyhine 50 bin lirası maddi, 50 bin lirası da manevi olmak üzere, toplam 100 liralık tazminat davası açtı. 9. celsede kararını açıklayan mahkeme, Köseoğlu'na haksız tutuklamadan dolayı 2 bin 444 lirası maddi 5 bin lirası da manevi olmak üzere toplam 7 bin 444 lira ödenmesine hükmetti.

Kararın şokunu yaşayan Bülent Köseoğlu, "Bu olay yüzünden hayatım kabusa dönüştü. Ektiğim buğday, arpa ve soğanlar bakımı yapılamadığı için ziyan oldu. 150 keçiden 49'u telef oldu. Kredi kartlarım ve çektiğim kredileri cezaevinde olduğumdan dolayı ödeyemedim. Faiz borcumu kapatabilmek için geçim kaynağım olan keçilerimi sattım. Yetmedi, babama ait 10 dönümlük tarlayı sattım. O da yetmeyince borçlarımdan dolayı evime haciz geldi. Bir bankaya olan 4 bin 500 liralık ödeme taahhüdümü yerine getiremediğim için tekrar cezaevine girdim. Bereket halime acıyan kardeşim yine bir arkadaşından borç alarak parayı ödedi. Bir gün sonra da tahliye oldum. 25 bin liralık borçlarım 50 bin liraya yükseldi. Keçilerimi ve tarlamı sattığım için köyde yapacak işim kalmadı. Günlük 22 lira yevmiyle bir fabrikaya girdim. Aldığım paranın yüzde 80'ine haciz konuldu. Daha hayatım ne kadar mahvolabilir ki?" diye dert yandı.

"Pardon" denip salındıktan sonra sanki hiçbir şey olmamış gibi komik bir tazminata hükmedildiğini kaydeden Bülent Köseoğlu, "Mahkeme kararıyla tespiti yapılmış yaklaşık 40 liralık zararım hiçe sayılarak 2 bin 444 lira tazminat ödenmesine hükmedildi. Yaşadığım kabus dolu cezaevi günlerimin ve katil damgası yemenin bedeli olarak ise 5 bin lira verildi. Zaten cezaevine girerek mağdur edilmiştim, bir de böyle bir kararla ikinci defa mağdur oldum. Gerekirse hakkımı AİHM'de arayacağım" diye konuştu.


Kaynak
 
Üst