10 maddeyle neden Uber taksiden daha iyi?

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Son aylarda ülkemizin önemli bir gündem maddesi Uber. Taksiciler isyan halinde çünkü Uber’in kendi ekmeklerine mani olduğunu düşünüyorlar. Oysa hiç alakası yok! Onlar, kendi kendilerini baltaladılar. Sadece alternatifleri yoktu ve taksilere mecburduk. Artık değiliz..

Bugün çıkan şu habere bakın: Taksiciler, müşteri gibi Uber çağırıp Uber şoförünü darp etmişler. Neymiş, eve ekmek götüremiyormuşlar. Olay üzerine mikrofon tutmuş muhabir başka bir taksiciye. O ne dese beğenirsiniz? "İyi yapmışlar!"...

Bilmeyenler varsa Uber bir ulaşım uygulaması. Taksi gibi çağırıyorsun ve istediğin yere gidiyorsun. Ama taksiden çok çok daha iyi. İnsanlar artık taksi yerine Uber kullanmaya başladı.
Neden mi? Tek tek sıralıyorum sebeplerini…



  • Sokağa çıktınız ve bir türlü boş taksi bulamıyorsunuz. Vızır vızır bir sürü taksi geçiyor ama hepsi dolu! Dakikalarca bekliyorsunuz bazen. Durağı arıyorsunuz taksi var mı diye orada da yok. Uber’de mobil uygulamadan çağırıyorsunuz aracınızı, konumunuza geliyor.

  • Ödemeniz gereken tutarı yolculuğun başında görüyorsunuz. Asla ama asla mobil uygulamada yazan fiyattan fazlasını ödemiyorsunuz.

  • Taksici, sizin şehre yabancı olduğunuzu sezdiği anda size güzel bir kültür turu yaptırır. Tüm şehri gezersiniz. Taksimetre 3 yazacağına 10 yazar. Uber’de neyse o.


  • Taksici olabilmek için herhangi bir şart yoktur. Taksinin günlük kirası neyse ödenir, taksiye çıkılır. Uber şoförü olabilmek için çeşitli sertifikalar almak gerekiyor. Sürücülerin, sicil kaydının temiz olması gerekiyor. Yani daha düzgün insanlarla muhatap oluyorsunuz Uber’de.

  • Taksiciler kısa mesafe almazlar. Hava yağışlı olduğu zaman almazlar. Trafiğin sıkışık olduğu yerlerde almazlar. Evet paran olduğu halde binemezsin bazı durumlarda taksiye. Uber’de öyle bir sorun yoktur. Nereye gidersen git aynıdır.

  • Taksicilerin trafik kurallarına uyduğunu pek nadir görüyorum ben. Uymuyorlar. Bunu da günde 12 saat 15 saat direksiyon sallamalarına bağlıyorlar. Her işin zorluğu var… Trafikten bıkmış olman benim canımı tehlikeye atmanı gerektirmez.

  • Kötü deneyim yaşadığınız bir taksi yolculuğundan sonra herhangi bir feedback bırakıp diğer insanları uyaramazsınız. Taksiciyle ilgili bir değerlendirme yapamazsınız. Uber’de yolculuktan sonra sürücüyü puanlarsınız. Bu sayede sürücünün 5 üzerinden bir puanı oluşur. Sen de yolculuktan önce bunu görebilirsin, dilersen düşük puanlı bir Uber sürücüsünü tercih etmeyebilirsin.

  • Taksiciler para üstü vermemek için elinden geleni yapar. Atıyorum 22 lira yazmıştır. Sen 30 uzatırsın. Önce bir 5 lira verir. Sonra ağır hareketlerle bozuk para arar arabanın içinde. O sırada sen utanıp ‘Önemli değil abi üstü kalsın’ dersin. Uber’de tek yapman gereken araçtan inmek. Ödeme, senin banka hesabından sürücünün banka hesabına otomatik olarak aktarılıyor.

  • Uber’de Mercedes Vito ile Volkswagen Transpoter ile seyahat ediyorsunuz. Her türlü daha konforlu, daha güvenlikli. Neredeyse aynı fiyatken ben neden Vito yerine Fiat Albea’ya bineyim ki?

Taksicilerin geliri düştü Uber’den sonra evet. Ama bunun sebebi Uber değil. Taksiciler, daha iyi olmaya çalışmak yerine Uber’in kapanmasını istiyorlar. Yani yine meydan kendilerine kalsın istiyorlar! Ve bunu yaparken çok çok yanlış bir yol seçiyorlar. Müşteri gibi Uber çağırıp Uber sürücüsünü dövüyorlar akıllı ol diye!

Emin olun bu sayede insanlar taksileri tercih eder! Uber istemiyorsanız önce aracınızı temiz tutun, efendi olun, kaliteli olun. Belki öyle bir şansınız olabilir. Ama bu şartlarda her zaman Uber'in gölgesinde kalacaksınız.

Aklıma bir de şu olay geldi. Atatürk Havalimanı'nda patlama olduğu zaman o cehennemden kaçmak isteyen insanlardan kişi başı 300 lira istiyorlardı o taksiciler. İnsanlık namına bedavaya götürmeleri gerekirken...


Yine de taksicilik mesleğini ayakta tutmak adına adım atanlar var. Geçenlerde Mercedes C200 taksi gördüm. Bakın gördünüz mü rekabet nasıl arttırdı kaliteyi. İyi hizmet olduktan sonra biz neden taksi kullanmayalım ki. UBER kullanıyorsak bir sebebi var.


https://storia.me/tr/@tuco/10-maddeyle-neden-uber-3gcoip/recommends/


 
Son düzenleme:
Üst