1. Malatya Uluslararası Film Festivali

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Kayısıdan sonra festivaliyle tanınacak
Kanal 7, Ülke TV, Radyo 7 ve Haber 7'nin medya sponsorluğu yaptığı 1. Malatya Uluslarrası Film Festivali'nin dün akşam Point Hotel Barbaros’ta yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı. 26 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali, Malatya Valiliği tarafından destekleniyor.
Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç. Dr. Ulvi Saran’ın ev sahipliği yaptığı Basın Toplantısı’nda Festival Yönetmeni Ali Çalışır, Festival Danışma Kurulu Üyeleri Ali Sönmez, oyuncu İzzet Günay, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz, oyuncu Nehir Erdoğan; festival program danışmanları Serkan Çakarer ve Deniz Ölmez konuşmacı olarak yer aldı.


MALATYA'YI GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR
Festivalin Basın Toplantısı’nda ilk olarak söz alan Ali Çalışır’ın konuşmacıları takdiminden sonra Malatya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Erkoç söz aldı. Erkoç konuşmasında Malatya’nın ülke ekonomisine katkıları ve bulunduğu coğrafyadaki konumuna değindi. Malatya’nın tanıtımında büyük öneme sahip olan festivali sonuna dek desteklerini belirten Erkoç ; “Malatya Tanıtım Günleri, Malatya Uluslararası Film Festivali gibi organizasyonlar Malatya’nın tanıtımı adına çok önemli girişimlerdir. Bir ilin kalkınmasında ortak bir katkı sağlamak adına çaba sarf ediyoruz. Malatya’yı çok daha iyi günlerin beklediğini belirtmek istiyorum.” dedi.


'DOĞU'NUN BATISI, BATI'NIN DOĞUSU'
Festivalde konuşma yapan Malatya İl Genel Meclis Üyesi Naci Şavata kayısı ile özdeşleşen Malatya’nın artık film festivali ile de anılacağını belirtti. Malatya Valisi’nin başarılı çalışmalarına değinen Şavata, “Doğunun Batısı, Batının Doğusunda göreceklerdir ki, Malatya misafirlerini gönlünü, evini açacaktır.” dedi. Malatya’nın festival sayesinde adından söz ettirir hale geldiğini sözlerine ekleyen Naci Şavata’dan sonra Malatya Belediye Başkanı ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Çakır söz aldı. Çakır Malatya’nın ekonomik açıdan sürekli gelişen bir şehir olduğunu, Malatyalı sanatçıları, siyaset adamları, Battal Gazi’si ile bölgenin festival için en cazip yerlerinden biri olduğunu söyledi. Terörün giremediği, suç oranın çok düşük olduğunu eklediği konuşmasında Çakır, “Sosyal ve sportif olanakları bakımından altyapısı sağlam bir şehir olarak Malatya Festivali en iyi şekilde gerçekleştirecektir. Festivalin her geçen gün büyüyeceğine inanıyorum.” dedi.


ÖNCÜ VALİ
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan Sağer’in, böylesi bir etkinliğin içinde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiği kısa konuşmasının ardından Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç Dr. Ulvi Saran söz aldı. Toplantının moderatörlüğünü de yürüten Saran, “Bizler öncü olmak durumundayız. 1. Malatya Uluslararası Film Festivali dolayısıyla sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Malatya bölgesinde lider bir il, bir kavşak noktası. Malatyalı pek çok sahne sanatçıları, oyuncu, sinema sanatçısı bulunuyor. “ dedi. Her ilin bir marka değeri olduğunu, illerin ülke ekonomisine katkı sağladığı ürünlerle konuşulduğunu belirten Vali Saran Festival’inde kayısının bir simge olarak seçildiğini söyledi. Bu Festivalin gün ışığına çıkarılmasının çok değerli katkılarla olacağını anlatan Saran, Festivalin sponsorlarını açıklayıp, teşekkürlerini yineledi.


100'E AŞKIN FİLM GÖSTERİLECEK
Festivalle ilgili söz alan Festival Yönetmeni Ali Çalışır, konuşmasında Festival Yürütme Kurulu, Festival Danışma Kurulu ve Festival Program Komitesi’ni açıkladı. 100’e aşkın film ve 300’ü yakın konuğun Malatya’ya geleceğini belirten Çalışır, en ucuz festival biletlerinin de yine bu festivalde olacağını belirtti. Gösterimler hakkında bilgi veren Çalışır Uzun Metraj Film Yarışma Jürisi ve Siyad Jürilerini açıkladı. Festivalin İşitme ve görme engelliler için olan bölümü Gördüm, Duydum, Biliyorum’daki filmleri açıklayan Ali Çalışır, minik izleyiciler için olan MişMiş bölümünü müjdeledi.


MALATYALI NEHİR ERDOĞAN DA KATILDI
Malatyalı oyuncu Nehir Erdoğan Festival Yan Etkinliklerini basın mensuplarına açıkladı. Mehmet Turgut Fotoğraf Atölyesi ve Mehmet Turgut 46 Fotoğraf Sergisinin yapılacağını açıklayan Erdoğan, festival süresince gerçekleştirilecek olan bir diğer etkinlik olan Filmmakers Kısa Film Atölyesi’nden bahsetti. Altyazı Dergisi 100. Sayı Sergisi ve Altyazı’nın Hikâyesi: Sinema Dergiciliği ve Film Eleştirisi Söyleşisi’nin de festivalde yer aldığını belirten Erdoğan festivalde en sevdiği şeyin Sinema Öğrencileri İçin Sinema Teknik Kitapları’nın hazırlanması olduğunu vurguladı. Nehir Erdoğan: “Ben böylesine değerli insanlarla birlikte bu projede yer almaktan çok mutluyum. Babama da buradan, yukarıya selam olsun. Böyle bir festivalde olmaktan gurur duyuyorum” dedi.


FESTİVALİN TEMASI KOMEDİ
Toplantıda konuşma yapan bir diğer sanatçı İzzet Günay, festivalin komedi, mizah temalı olması nedeniyle açılış filminin yine bir mizah filmi olduğunu açıkladı. Açılış filminin 1963 yapımı F. Osman Seden’in “Badem Şekeri” filmi olduğunu, ayrıca filmin Türkan Şoray ve Fatma Girik’in birlikte yer aldığı tek film olduğunu söyledi. Bu yıl ilk kez verilmeye başlanacak olan ‘Onur Ödülleri’nin de sahiplerini açıklayan İzzet Günay, daha sonra festivalde yer alan Sinema Kültürü Seminerlerine değindi.


KEMAL SUNAL'A ÖZEL BÖLÜM
Festival’de Kemal Sunal’ın Anısına bölümünde 3 filmin restore edilip izleyiciyle tekrar buluşacağını açıklayan Muzaffer Hiçdurmaz, festivalde galası yapılacak olan iki filmi; Sinan Çetin’in ‘Kağıt’ ve Selim Demirdelen’in ‘Kavşak’ filmleri olduğunu açıkladı. Son bir yılda yaşamını yitiren yönetmenlerin anısına Yaprak Dökümü bölümü yapılacağını ve bu bölümde 6 film ve 6 yönetmenin anılacağını belirten Hiçdurmaz yönetmenleri tekrar saygıyla andığını dile getirdi.
Festivalin Uzun Metraj Film Yarışmasında yarışacak kısa tanıtım filminin ardından Ali Sönmez, festivalin yarışma bölümüne katılan filmleri ve yarışmaya hak kazananları açıkladı. Yerli bir filmin yarışmada yer alacağını belirten Sönmez, bunun nedenini yarışma şartları nedeniyle son bir yıl içinde çekilen mizah türünde filmlerin fazla sayıda olmamasına bağladı. Festivalin mizah türündeki filmleri yarışma kapsamında değerlendirmesiyle diğer festivallerden ayrı bir konuma getirdiğini vurgulayan Ali Sönmez, yarışmacı olmaya hak kazanan 10 filmden bir kısmı hakkında bilgi verdi ve verilecek ödülleri açıkladı.
Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki diğer filmlerden bahsederken, Sabah Gazetesinin Tema Sponsoru olduğu Sabah Panoraması: Dünya Sinemalarından bölümünde yer alacak filmleri de açıkladı.


WOODY ALLEN KATILACAK
Ayrıca Ali Çalışır festivalin Sabah Panoraması: Dünya Sinemalarından bölümünde gösterilecek olan Woody Allen’ın son filmi olan Uzun Boylu Esmer filminin de galasının MUFF’da olacağını müjdeledi. Woody Allen’in da katılacağını açıklayan Çalışır son olarak, “Film gösterimleri, sinema seminerleri, atölyeler, sergiler ve söyleşilerle dolu bir haftayla; kültür sanat hayatınızı renklendirmeye hazırlanan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde buluşmak dileğiyle, iyi festivaller!” dedi.
Serkan Çakarer festivalin Ödüllü Belgeseller Bölümünde yer alan belge filmler hakkında bilgi verdi. Son olarak da Festival’de yarışacak olan kısa filmler Serkan Çakarer ve Deniz Ölmez tarafından, kısa tanıtım filminin ardından açıklandı. Toplam 12 film Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması için yarışacak.
Gecede son olarak festivalin ödülü olan ‘Kristal Kayısı’ tanıtıldı ve davetliler toplantı sonrası verilen kokteylde bir araya geldiler.


363720101027021302166.jpg
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Malatya'da sinema mevsimi başlıyor

Festival, 26 Kasım–2 Aralık tarihleri arasında zengin film programı, sinema seminerleri, atölyeler, sergiler ve söyleşilerle Malatyalılarla ilk kez kucaklaşacak…
MALATYA ARTIK SADECE KAYISIYLA ANILMAYACAK!
Binlerce yıllık tarihiyle dünyanın en eski sarayına ve kral mezarına ev sahipliği yapan Malatya, şimdi uluslararası bir film festivaline de ev sahipliği yapacak.
Adı dünya üretiminin %70’ini karşılayan kayısı meyvesiyle özdeşleşen Malatya, artık film festivaliyle de anılacak.
Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından hayata geçirilen Malatya Uluslararası Film Festivali, 26 Kasım Cuma günü perdelerini açarak tüm sinemaseverlere ve Malatyalılara merhaba diyecek.
Dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilen, eleştirmenler ve seyirciler tarafından büyük beğeni toplayan nitelikli yapımlar, Malatyalılara sinemayla dolu bir hafta yaşatacak. Bu yorucu, ama bir o kadar da keyifli geçecek festival haftası 2 Aralık Perşembe gecesi gerçekleştirilecek Ödül Töreni’yle sona erecek.
FESTİVALİN AÇILIŞ FİLMİ ‘BADEM ŞEKERİ’
MUFF, 1963 yapımı, senaristliğini ve yönetmenliğini Osman F. Seden’in yaptığı, başrollerini Türkan Şoray, Fatma Girik ve Fikret Hakan’ın paylaştıkları, adeta yıldızlar geçidine dönüşen ‘Badem Şekeri’ filmiyle sinemaseverlere merhaba diyecek.
Sinemaya pek çok film kazandırmış olan Osman F. Seden’in filminde, Efkan Efekan, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen, Ahmet Tarık, Suzan Avcı ve Vahi Öz gibi usta oyuncularda yer alıyor. İki kan davalı aile arasında gelişen komik olayları anlatan siyah beyaz filmde, bazı karakterler gerçek hayattaki isimleri ile rol alıyorlar.
Sinemanın Sultanı ile Erkek Fato’su ilk kez aynı filmde…
Türkan Şoray ve Fatma Girik ilk kez bir filmde, ‘Badem Şekeri’nde birlikte rol aldı. Bu anlamda ilk olma özelliğini taşıyan 1963 yapımı film, yıllar sonra oyuncularının katılımıyla Malatya Uluslararası Film Festivali’nde tekrar perde diyecek.
Festivalin açılışındaki gösterime filmin yıldız oyuncuları Türkan Şoray, Fatma Girik, Fikret Hakan ve Suzan Avcı katılacaklar. Festivalin açılışını onurlandıracak olan sanatçılarımız 26 Kasım’da Malatyalılar ve sinemaseverlerle buluşacaklar.
Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’ndan Açılış Konseri
1.Malatya Uluslararası Film Festivali Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nun verecekleri muhteşem açılış konseriyle sinemaseverlere merhaba diyecek. 26 Kasım Cuma gecesi ilk kez perde diyecek festivalde yer alacak usta müzisyenler, büyüleyici yorumlarıyla seslendirdikleri parçalarla Festival'in açılışını onurlandıracaklar.
‘Eşkiya’, ‘Propaganda’ gibi film müziklerine imza atan, perdesiz gitarın mucidi Erkan Oğur, başarılı virtüöz ve yorumcu İsmail Hakkı Demircioğlu ile birlikte pek çok albüme imza attı ve birlikte çok sayıda konser verdiler. “Gülün Kokusu Vardı” albümü ile başlayan bu birliktelik “Anadolu Beşik” albümüyle devam etti. Daha önce de Malatyalı sevenleriyle buluşan Erkan Oğur ve İ. Hakkı Demircioğlu, bu kez ilk yılında Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılışında sevenleriyle buluşacaklar.
FESTİVAL’İN KURUMSAL DESTEKÇİLERİ
Malatya Uluslararası Film Festivali’ne; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Malatya İl Özel İdaresi, İnönü Üniversitesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası büyük destek veriyor. Festival’in program ve organizasyonu, 4 yıldır Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’yle adını duyuran İstanbul Organizasyon tarafından gerçekleştiriliyor.
FESTİVAL DANIŞMA KURULU
Festival programı, yan etkinlikler, Onur Ödülü sahipleri ve yarışma jürilerinin belirlenmesi gibi Festival içeriğine ilişkin tüm süreçte büyük destek veren Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Danışma Kurulu; Ali Sönmez, sinema yazarı ve SİYAD Üyesi Alin Taşçıyan, oyuncu İzzet Günay, oyuncu Kenan Işık, yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz ve oyuncu Nehir Erdoğan’dan oluşuyor.
TÜRKİYE’DEKİ EN UCUZ SİNEMA BİLETİ!
Malatya İnönü Üniversitesi’nde okuyan 20.000’e yakın öğrenciye çok uygun fiyatlarla film izletme, Malatya ve çevre illerden gelecek sinemaseverleri Festival’le buluşturma hedefleri doğrultusunda, Festival gösterimlerinin bilet ücretleri son derece sembolik rakamlarda tutuldu.
Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Yeşil Sinemaları’nın ikişer salonu olmak üzere toplam 4 salonda gösterime sunulacak uzun metraj filmlerin bilet ücretleri, Türkiye’de şimdiye kadar festivallerde rastlanan en düşük düzeyde tutulup, öğrenci 2 TL, tam 3 TL olarak belirlendi.
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi ana salonda yapılacak, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Yarışma Dışı: EFA (European Film Academy) seçkisi ‘Kısa Şart!’ ve belgesel film gösterimleri ile Avşar Sinemaları’nda Festival süresince her sabah saat 10.00’da gösterilecek, özenle seçilmiş Türkçe seslendirmeli çocuk filmleri de ücretsiz izlenebilecek.
SEANSLAR
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilkinde sinemaseverler, Festival filmlerini kentin gözde salonlarında izleyebilecekler. Toplam 5 salonda yapılacak gösterimlerde, 6 gün süresince, yerli ve yabancı 100’ü aşkın film, Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak.
Gösterimler tüm hafta boyunca 10.00, 12.00, 14.30, 17.00 ve 20.30 seanslarında yapılacak.
100’Ü AŞKIN FİLM, 300’E YAKIN KONUK MALATYA’YA GELECEK!
Festival süresince, uzun metraj, kısa metraj ve belgesel olmak üzere, 100’ü aşkın film Malatya’da sinemaseverlerle buluşacak.
Malatya Uluslararası Film Festivali gösterim programında, sinema dünyasının saygın festivallerinde izleyicilerle buluşan ve büyük beğeni toplayan yeni filmler, ülkemizden ve dünyadan kısalar, belgeseller gibi farklı başlıklar altında oluşturulmuş seçkiler, ulusal ve uluslararası yarışma filmleri ile 100’ün üzerinde film gösterilecek.
Malatyalılar, yedinci sanata verilen önemle, özenle hazırlanmış olan tüm bölümlerde farklı dünyalar keşfedecek, Woody Allen, Sofia Coppola, Ken Loach, Abbas Kiarostami, Werner Herzog gibi dünya çapında ünlü yönetmenlerin son filmlerini izleme şansını bulacak.
Festival gösterimlerinin birçoğu yönetmen ve oyuncularının katılımlarıyla gerçekleştirilecek. Sinemaseverler gösterimler sonrasında filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle yapılacak söyleşilerde, akıllarında kalan soruları paylaşma ve cevaplarını alma imkânını bulacak.
Malatya festivalin ilk yılında, yerli ve yabancı 300’e yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve basın mensubu konuğu 7 gün boyunca ağırlayacak. Festival’e katılan konuklar atölyeler, söyleşiler, sinema seminerleri ve sergiler aracılığıyla Malatyalı sinemaseverlerle bir araya gelecek.
Dünya sinemasının usta yönetmenlerinin ülkemizde merakla beklenen son filmleri ‘Sabah Panoraması’ bölümünde gösterilirken, festivaldeki diğer bölümlerin başlıkları ise şöyle: ‘Ödüllü Belgeseller’, ‘Japon Sinemasının Beş Yüzü ve Tokyo’, ‘Kemal Sunal’ın Anısına’, ‘Yaprak Dökümü’, ‘Galalar’, ‘Gördüm, Duydum, Biliyorum’, minik izleyiciler için ‘Mişmiş’ ve ‘Yarışma Dışı: EFA’dan ‘Kısa Şart!’.
‘YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ’ OTAR IOSSELIANI’YE…
Sinemanın alaycı ve büyüleyici şairi Otar Iosseliani’ye Malatya’dan ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ alacak.Gürcü yönetmen Otar Iosseliani’ye bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, 27 Kasım Cumartesi Malatya Park Avşar Sinemaları'nda gerçekleştirilecek Chantrapas/İşe Yaramaz filminin galasında ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verilecek.
Kendine özgü sinema diliyle; Cannes, Venedik ve Berlin gibi pek çok festivalde ödül alan başarılı yönetmen Otar Iosseliani, son filmi Chantrapas/İşe Yaramaz ile festivale konuk oluyor. 1. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü alacak olan sanatçı, klasik bir yaratıcı sinemacı (auteur) ve halen Gürcü ve Fransız sinemalarının önde gelen yönetmenlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Batı’da hem sinemaseverler hem de eleştirmenlerden oluşan sadık bir hayran kitlesi tarafından uzun yıllardır büyük takdirle karşılanan Iosseliani, özenli sinema tekniğiyle sinema dünyasında büyük saygıyla anılıyor. Otar Iosseliani ‘soyut komediler’ diye bahsettiği filmlerinde, alışılmadık stilleri, imalı mizah anlayışları ve kesin olmayan anlamlarıyla, izleyiciye farklı bir komedi anlayışı sunuyor.
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilk yılında ‘soyut komediler’in ressamı, eşsiz üslubuyla beyazperdenin büyüleyici şairi, yönetmen Otar Iosseliani Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü alırken, son filmi Chantrapas/İşe Yaramaz'ın Türkiye'deki ilk gösteriminde seyircilerle buluşuyor.
AYŞEN GRUDA VE EROL GÜNAYDIN’A ‘ONUR ÖDÜLÜ’
MUFF ilk yılından başlayarak her yıl, Türk sinemasının, filmleriyle sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuş isimlerine ‘Onur Ödülü’ verecek.
Türk sinemasının gülen yüzleri, yıllarca sinemaseverlerin yüzlerinde oluşturdukları tebessümle, kâh ağlatıp, kâh güldüren, güldürürken düşündüren usta oyuncular Ayşen Gruda ve Erol Günaydın bu yıl ilki düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilk ‘Onur Ödülü’ sahipleri olacak.
Festivali katılımlarıyla onurlandıracak olan sanatçılar, ödüllerini 26 Kasım 2010 Cuma gecesi düzenlenecek Açılış Töreni’nde alırken, belki de ilk kez Malatyalı sevenleriyle bir araya gelecekler. Büyük, küçük herkesin gönlünde taht kurmuş olan sanatçılarımız festivalde filmleriyle de Malatyalı sevenleriyle buluşacaklar. Ayşen Gruda'nın rol aldığı 'Tosun Paşa', 'Süt Kardeşler' ve son filmi 'Kağıt'; Erol Günaydın'ın oynadığı 'Beyaz Melek' filmleri Festival kapsamında izleyicilerle buluşacak.
BEYAZPERDE ‘TOSUN PAŞA’SIZ OLUR MU?
MUFF, sinemanın en yeni örneklerini Malatya’ya taşırken; Türk sinemasına duyduğu saygıyla, Kartal Tibet’in yönetmenliğini yaptığı, Kemal Sunal’ın en sevilen filmlerinden biri olan ‘Tosun Paşa’yı yeniden izleyicilerle buluşturacak. Malatya Uluslararası Film Festivali, özel bir teknolojiyle Vipsaş Stüdyoları tarafından restore edilen ‘Tosun Paşa’nın 35mm kopyasını bastırtarak yıllar sonra yeniden beyazperdeye taşıyacak. Festival’in ardından filmin restore edilmiş kopyası ulusal sinema arşivine kazandırılacak.
İKİ YENİ YARIŞMA: KAYISI ‘KRİSTAL’İZE OLACAK, SAHİPLERİNİ BULACAK!
Mizah filmleri genelde tüm dünyada olduğu gibi; ‘en iyi’ filmler arasında gösterilseler de, milyonlarca seyirciyle buluşsalar da, halkın gönlünde taht kursalar da, iş festival ödüllerine geldiğinde yeterli ilgiyi görmezler. Dünyada dağıtılan ödüllerde olduğu gibi ülkemizde de, mizah türünde çekilen filmler ve bu filmlerin yaratıcı ekipleri bugüne kadar pek fazla ödülle buluşamadılar.
Ancak bu “kötü” kader artık değişiyor, çünkü sadece ‘Mizah’ türünde çekilmiş filmler ve bunlara emek verenler, Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ödüllendirilecek, üstelik uzun ve kısa metraj olmak üzere, iki yarışmada birden!
ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
Malatya Uluslararası Film Festivali, ilk yılından başlamak üzere, mizah ve kara mizah gibi alt türlerinde çekilmiş, yabancı ve yerli filmlerin bir arada yarışacağı, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nı hayata geçiriyor.
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’na LC WAIKIKI'den Destek!
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin iki yarışmalı bölümünden birini oluşturan ve LC Waikiki'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda, mizah ve alt türlerinde çekilmiş, biri Türkiye’den olmak üzere çeşitli ülkelerden toplamda 10 film yarışacak. Yarışma, mizah türünde çekilen nitelikli yapımları ve emek verenlerini teşvik edip ödüllendirerek, yetenekli yapımlara uluslararası arenada isimlerini duyurma fırsatı sunacak.
Uluslararası Yarışma’da ‘Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak 10 filmin ön elemesi Festival Danışma Kurulu ve Festival Program Komitesi tarafından yapıldı.
Bu bölüme kabul edilen filmler 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Senaryo', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' dallarında 'Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak, ayrıca LC Waikiki’nin desteğiyle verilecek olan para ödülünün de sahibi olacaklar.
‘Kristal Kayısı’ Ödül kazanan filmler 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde açıklanacak.
Uluslararası Uzun Metraj Film Festivali Yarışma Jürisi
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Ana Jürisi; yönetmen Hüseyin Karabey, American Cinema Foundation Yöneticisi Gary McVey, Yunan oyuncu Katerina Moutsatsou, FIPRESCI Başkanı Jean Roy ve Japon yapımcı Hisami Kuroiwa’dan oluşuyor.
Senem Aytaç, Murat Erşahin ve Ceylan Özgün Özçelik isimlerinden oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi, ‘SİYAD En İyi Uzun Metraj’ ödülü verecek.
Yarışma kategorileri ve dereceye giren filmlere verilecek ödüller ise şöyle:
En İyi Film Ödülü 10.000 Euro ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Yönetmen Ödülü 3.000 Euro ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Senaryo Ödülü 3.000 Euro ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü 3.000 Euro ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü 3.000 Euro ve Kristal Kayısı Ödülü
Jüri Özel Ödülü Kristal Kayısı Ödülü
SİYAD Ödülü (En İyi Film) Plaket
Kemal Sunal Halk Ödülü Plaket
“Kristal Kayısı” İçin Yarışacak Uzun Metraj Filmler
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda toplam 10 film ‘Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak. Filmlerin ön elemesi 50 film arasından Festival Danışma Kurulu ve Festival Program Komitesi tarafından belirlendi.
Ülkemizi Murat Şeker'in 'Çakallarla Dans' filminin temsil edeceği yarışmada, dünyanın farklı ülkelerinden yetenekli yönetmenlerin ‘Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak filmleri şöyle:

  • Baba / Farsan / Balls / Josef Fares / İsveç
  • Bekleme Müziği / Musica En Espera /Music On Hold/ Hernán A. Golfrid / Arjantin
  • Çakallarla Dans / Dances with The Jackals / Murat Şeker / Türkiye
  • Görünmez Kadın / Le Femme Invisible / The Invisible Woman / Agathe Teyssier/ Fransa
  • İsimsiz /Untitled / Jonathan Parker / ABD
  • Kutsal Su / Holy Water / Tom Reeve / İngiltere
  • Optik Yanılmalar /Illusiones Opticas /Optical Illusions / Cristián Jiménez / Şili
  • Plato’nun Akademisi /Akadimia Platonos /Plato’s Academy / Fillipos Tsitos / Yunanistan
  • Sevgili(m) Arkadaşım / Pagafantas/ The Friend Zone / Borja Cobeaga / İspanya
  • Simon Konianski / Micha Wald / Belçika

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'yla birlikte, Festivalin iki yarışmalı bölümünden birini oluşturan ve Türk Telekom'un sponsorluğunda gerçekleştirilen Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda, mizah ve alt türlerinde çekilmiş, kurmaca ve animasyon 12 film yarışacak. Yarışma, mizah türünde çekilen nitelikli yapımları teşvik edip ödüllendirerek, genç yeteneklere ulusal alanda isimlerini duyurma fırsatı sunacak.
Ön jüri tarafından başvurular arasından seçilen ve toplam dört ödül için yarışacak olan 12 film, 5 kişilik ana jüri tarafından ‘En İyi Film’ kategorisinde değerlendirilecek.
Ödüle layık görülen filmin sahibi Kristal Kayısı Ödülü’nün yanı sıra, Türk Telekom’un desteğiyle 3.000 TL para ödülünün de sahibi olacak. Ödül kazanan filmler 2 Aralık 2010 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde açıklanacak.
Malatya Uluslararası Film Festivali Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda verilecek ödüllerin listesi şöyle:
En İyi Film Ödülü 3.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
Jüri Özel Ödülü Kristal Kayısı Ödülü
SİYAD Ödülü (En İyi Film) Plaket
İnönü Üniversitesi Öğrencilerinin Seçimi Plaket
Ulusal Kısa Film Yarışması Jüri Üyeleri
Ulusal Kısa Film Yarışması Ana Jürisinde; gazeteci ve yazar Sayım Çınar, oyuncu ve yönetmen Mehmet Esen, öykü yazarı ve oyuncu Nilüfer Açıkalın, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan Sağer ve “Kısa Şart” bölümünde gösterilen ‘14’ filminin yönetmeni Asitha Ameresekere yer alıyor.
Ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jüri üyeleri Ceyda Aşar, Cumhur Canbazoğlu ve Övgü Gökçe tarafından belirlenecek olan en iyi kısa filme, SİYAD Ödülü verilecek.
Kısa filmler “Kristal Kayısı Ödülü” için yarışıyor!
Malatya Uluslararası Film Festivali çerçevesinde yapılan 'Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'na başvuru süresi 15 Ekim'de sona erdi. Bu tarihe kadar mizah ve alt türlerinde toplam 60 kısa film yarışma için başvurdu ve başvuru yapan adaylar arasında, ön eleme sonucunda 12 kısa film yarışmaya hak kazandı.
Festivalin 'Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'yla birlikte, etkinliğin iki yarışmalı bölümünden birini oluşturacak 'Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'na kabul edilen 12 film; Festival Yönetmeni Ali Çalışır; Festival Danışma Kurulu Üyesi, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve Festival Danışma Kurulu Üyesi, oyuncu Nehir Erdoğan isimlerinden oluşan Ön Jüri tarafından belirlendi.
Toplam dört ödül için yarışacak kısalar, 'En İyi Film', 'Jüri Özel Ödülü', 'SİYAD Ödülü' (En İyi Film) dallarında değerlendirilecek ve 'Ulusal Kısa Film Yarışması'nda verilecek olan dördüncü ödülün sahibini ise, Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri belirleyecek ve öğrenci oylarıyla bir filme 'İnönü Üniversitesi Öğrencilerinin Seçimi' ödülü sunulacak.
Mizah ve alt türlerinde film çekimini desteklemek, bu türde film çeken genç yetenekleri ödüllendirmek ve gençlere ulusal alanda seslerini duyurma olanağı sunmak amacıyla düzenlenen 'Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda, yarışacak kısalar şöyle:

  • Besinlerin Oksitlenmiş Kalıntısı / Oxidized Waste Of Food / Orçin Uzun
  • İşsiz Kalmış Cin/ An Unemployed Jinn / Savaş Baykal
  • Kağıttan Cinayetler / Paper Murders / Selin Cevizli
  • Kavşak / Crossroad / Atölye Grup Çalışması
  • Küçük Bir Hakikat / A Small Truth / Emre Akay
  • Makkafilm / Oktay Kaya
  • Sandviç / The Sandwich / Adam Isenberg
  • Şampiyon Beşiktaş / The Champion / Şirin Soysal
  • Ufak Tefek Olaylar / Incidences / Yusuf Emirdar
  • Uşak Hesabı / The Uşak Thing / Yusuf Emirdar
  • Zafiyet / Inanition / Dilan Sarı
  • Za-man’ın Maceraları / The Adventures Of Time-Man / Eren Aybars Arpacık
KAÇIRILMAYACAK PROGRAM
“SABAH” PANORAMASI
Malatya Uluslararası Film Festivali, sinemaseverlerin yakından tanıdığı ve takip ettiği usta yönetmenlerin son filmlerini ve genç kuşağın yetenekli yönetmenlerinin festivallerde görücüye çıkmış ödüllü ve ilgi uyandıran yapıtlarını, Sabah Gazetesi işbirliğiyle “Sabah” Panoraması” bölümünde izleyicilerle buluşturacak. Sabah Gazetesi’nin Tema Sponsoru olduğu bu bölümde gösterilecek filmler ise şöyle:

  • Ağaç / The Tree / Julie Bertucelli / Fransa, Avustralya
  • Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives / Apichatpong Weerasethakul / Tayland, İngiltere, Fransa, Almanya
  • Aslı Gibidir / A Certified Copy / Abbas Kiarostami / Fransa, İtalya
  • Aşka Fırsat Ver / With Love …. From The Age of Reason/ Yann Samuell / Fransa
  • Ateşle Oynayan Kız / The Girl Who Played With Fire / Daniel Alfredson / İsveç
  • Başka Bir Yerde / Somewhere / Sofia Coppola / ABD
  • Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen? / My Son My Son What Have Ye Done / Werner Herzog / ABD, Almanya
  • Carancho / Carancho / Pablo Trapero / Arjantin, Şili, Fransa
  • Gözlerindeki Sır / The Secret In Their Eyes / Juan José Campanella / Arjantin, İspanya
  • Güzel Bir Hayat Düşlerken / Cirkus Columbia/ Danis Tanoviç / Bosna Hersek, Fransa, İngiltere, Almanya, Sırbistan, Slovenya, Belçika
  • İyi Yürek / The Good Heart / Dagur Kari / Danimarka, İzlanda, Fransa, Almanya
  • Mezara Kadar / Get Low / Aaron Schneider / ABD
  • Mutluyum, Devam Et / Happythankyoumoreplease / Josh Radnor / ABD
  • Öteki Dünya / Black Heaven / Gilles Marchand / Fransa, Belçika
  • Paris’te Son Konser / The Concert / Radu Mihailenau / Fransa, İtalya, Romanya
  • Sihirbaz / The Illusionist / Sylvain Chomet / İngiltere, Fransa
  • Tehlikeli Yol / Route Irish / Ken Loach / İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Belçika
  • Uzun Boylu Esmer / You Will Meet A Tall Dark Stranger / Woody Allen / Amerika, İspanya
  • Yasak Aşk / I Am Love / Luca Guadagnino / İtalya
  • Yuva / The Refuge / François Ozon / Fransa
JAPON SİNEMASININ BEŞ YÜZÜ VE TOKYO
Türkiye’de 2010 Japon yılı olması sebebiyle, Japon Sinemasının Beş Yüzü başlığı altında korku, samuray, gençlik, anime, yakuza gibi türlerde Japon sinema kültürünün en güzel örnekleri gösterilecek.

  • Dopingli Voleybol / Oppai Volleyball / Eiichiro Hasumi
  • Gökyüzü Savaşçıları / The Sky Crawlers / Mamuro Oshii
  • Kamui / Kamui / Yoichi Sai
  • Ölüm Çarkı / The Incite Mill – 7 Day Death Game / Hideo Nakata
  • Tokyo! / Tokyo! / Joon-ho Bong, Leos Carax, Michel Gondry
  • Tokyo’nun Ses Haritası / Map Of Sounds Of Tokyo / Isabel Coixet
ÖDÜLLÜ BELGESELLER
Bu bölümde, dünyanın saygın festivallerinden ödülle dönen ve insan haklarından politikaya, Macaristan’ın efsanevi futbolcusu Puskás’ın hayatından savaş ve uzay yolculuğuna uzanan geniş bir yelpazedeki belgesel yapımları gösterilecek.

  • Disko ve Nükleer Savaş / Disco & Atomic War / Jaak Kilmi / Estonya (Varşova Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü)
  • Efsane Puşkaş / The Real Puskas / Tamás Almási / Macaristan (Macar Sinema Eleştirmenleri Ödülü En İyi Film Ödülü)
  • Eve Dönüş / Last Train Home / Lixin Fan / Kanada (Amsterdam FF En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü, Whistler FF En İyi Kurmaca Belgesel Ödülü)
  • Unutulmuş Kadın / The Forgotten Woman / Dilip Mehta / Kanada (Hollywood Film Festivali 2008 Keşif Ödülü En İyi Belgesel)
  • Uzay Turistleri / Space Tourists / Christian Frei / İsviçre (Sundance FF 2010 Dünya Sineması En İyi Yönetmen Ödülü)
  • Yemin / The Oath / Laura Poitras / ABD (Sundance FF En İyi Görüntü Ödülü) Yemin / The Oath, Usame Bin Ladin’in eski koruması Abu Jandal ve Guantanamo tutuklusu Salim Hamdan’ın hikayesini anlatan bol ödüllü bir yapım.
KEMAL SUNAL’IN ANISINA
Festivalin bu bölümünde 10 yıl önce kaybettiğimiz, kendisi de bir Malatyalı olan Türk sinemasının güldüren yüzü ve efsanevi komedi oyuncusu Kemal Sunal’ın restorasyonu yapılmış filmleri yeniden beyazperdede sevenleriyle buluşacak.

  • Düttürü Dünya / Queer World / Zeki Ökten / 1988
  • Süt Kardeşler / The Foster Brothers / Ertem Eğilmez / 1976
  • Tosun Paşa / Tosun Pasha / Kartal Tibet / 1976
GALALAR
‘Chantrapas/İşe Yaramaz’, ‘Kağıt’ ve ‘Kavşak’ Malatyalılarla buluşuyor!
Türk Telekom’un katkılarıyla, Türk sinemasının son dönem örneklerinden oluşan ‘Kağıt’ ve ‘Kavşak’ filmleri ile Festival'de 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verilecek olan Otar Iosseliani’nin Gürcistan-Fransa yapımı son filmi ‘Chantrapas/İşe Yaramaz’ filminin Malatya galaları yönetmen ve oyuncularının katılımıyla Malatya Park AVM Avşar Sinemaları’nda gerçekleştirilecek.
Galaların ilki, yönetmen Otar Iosseliani’nin katılımıyla 27 Kasım’da gösterilecek “Chantrapas/İşe Yaramaz” filmi olurken, Selim Demirdelen’in aynı zamanda senaryosunu da yazdığı ödüllü filmi ‘Kavşak’, 28 Kasım’da Avşar Sinemaları’nda, filmin yönetmeni Selim Demirdelen, yapımcısı Türker Korkmaz ve oyuncuları Güven Kıraç ile Sezin Akbaşoğulları’nın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Yönetmen Sinan Çetin, oyuncular Uğur Bilgin, Öner Erkan, Asuman Dabak, Zeynep Beşerler ve filmin editörü Barış Denge’nin katılımı ile gerçekleştirilecek olan ‘Kağıt’ filminin galası 29 Kasım tarihinde festival kapsamında Malatyalılarla buluşacak.
Chantrapas/ İşe Yaramaz/ Otar Iosseliani
Otar Iosseliani’nin Türkiye'de ilk kez gösterilecek olan son filmi Chantrapas/İşe Yaramaz’ın 27 Kasım’da yapılacak gösteriminde Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak. Otar’ın kendi yaşamından izleri taşıyan film, filmin karakteri sanatçı, yönetmen Nicolas’ın Gürcistan’dan ‘özgürlükler ve demokrasi ülkesi’ Fransa’ya yasaklar olmadan, özgürce sinema yapabilmek adına çıktığı yolculuğu anlatılıyor. Gürcü asıllı Fransız yönetmen Otar son filminde, kendi gibi yasaklar yüzünden vatanını terk etmek zorunda kalanları, yine kendine has, eşsiz üslubu ile anlatıyor.


Kağıt / Sinan Çetin
“Hangi kağıt hayattan daha değerlidir?”
2010 yapımı, dram ve politika türlerini içeren, senaryo ve yönetimi Sinan Çetin’e ait olan filmde Ayşen Gruda, Öner Erkan, Asuman Dabak, Zafer Ergin, Zeynep Beşerler, Ahmet Mekin, Mazlum Çimen, Fatoş Seğmen, Bahar Sarak, Metin Cantimur ve Uğur Bilgin rol alıyor. Filmin konusu ise şöyle: “Saçma bir kanunu kör bir inatla uygulayan bir küçük memur. Bu saçma kanun karşısında ilk defa tevekkülle boyun eğmeyen genç bir adam. Kanunzedelerin, yanlış kanunlar karşısında hakkını kim koruyacak?”


Kavşak / Selim Demirdelen
“ Önünde bir kavşak belirdiyse hayatın değişecek demektir…”
Selim Demirdelen’in ilk uzun metraj filmi olan Kavşak, festivalde galası gerçekleştirilecek olan filmlerden bir diğeri. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik, En İyi Erkek Oyuncu olmak üzere dört ödül toplayan film, Altın Portakal Film Festivali’nde de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Dolunay Soysert, Güven Kıraç, Mete Horozoğlu ve Umut Kurt’un başlıca rollerini paylaştığı filmde diğer oyuncular da şöyle; Sezin Akbaşoğulları, Cengiz Bozkurt, Ayla Aslancan, Başay Okay, Yücel Erten.
Senaryosunun da Selim Demirdelen’e ait olduğu filmin konusu bir baba ve kızın sıradan geçen hayatlarının bir gün değişmesiyle başlıyor. Bir muhasebe şirketinde şef olarak çalışan, kendi halinde yaşayan Güven’in mutlu bir evliliği ve her şeyden çok sevdiği bir kızı vardır. Sıradan bir iş gününün ardından her zaman olduğu gibi evine gider fakat bu defa evde kimseyi bulamaz…
YAPRAK DÖKÜMÜ
Son bir yıl içinde kaybettiğimiz sinemamızın usta yönetmenleri Halit Refiğ, Zeki Ökten, Yılmaz Duru ve Ahmet Uluçay’ın filmleri, Eylül ayında kaybettiğimiz dünya sinemasının büyük ismi Fransız yönetmen Claude Chabrol’un ‘Hırsız ve Çırağı’, Amerikalı oyuncu Tony Curtis’in ‘Başarının Tatlı Kokusu’ bu bölümde izleyicilerle buluşacak.

  • Başarının Tatlı Kokusu / Sweet Smell Of Success / Alexander MacKendrick /ABD/ 1957
  • Bir Aşk Masalı / My Love My Sorrow / Yılmaz Duru / 1966
  • Gülüm / My Rose / Zeki Ökten / 2003
  • Güz Öyküsü / Autumn Tale / Eric Rohmer / Fransa / 1998
  • Hanım / Madame / Halit Refiğ / 1988
  • Hırsız ve Çırağı / The Swindle / Claude Chabrol / Fransa, İsviçre / 1995
  • Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak / Boats Out of Watermelon Rinds / Ahmet Uluçay / 2004
GÖRDÜM, DUYDUM, BİLİYORUM
Malatyalı görme ve işitme engelli sinemaseverlerin de film izleyebilmesi için programa dâhil edilen görme ve işitme engelliler için sesli betimlemeli filmler, Sesli Betimleme Derneği’nin katkıları ile hayata geçirilecek ve festivalin her yıl tekrarlanacak bölümleri arasında yer alacak. Bu bölümde yer alan filmlerin özelliği, görme engelliler için, diyalogun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından tasvir edilmesi; işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm seslerin altyazı olarak beyazperdeye verilmesidir. Filmler sesli betimleme ve özel altyazı yapıldığı için DVD’den gösterilecektir.
İyi, Kötü, Çirkin / The Good, The Bad and The Ugly / Sergio Leone / 1966

  • Kayıp Balık Nemo / Finding Nemo / Andrew Stanton / 2003
  • Yahşi Batı / The Ottoman Cowboys / Ömer Faruk Sorak / 2009
MİŞMİŞ
İlk yılından itibaren, Malatyalı küçük sinemaseverler için seçilmiş Türkçe dublajlı filmler, her yıl festival programında “Mişmiş” bölümünde yer alacak ve minik sinemaseverleri salonlara çekecek.

  • Baykuş Efsanesi / Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole / Zack Snyder / ABD, Avustralya / 2010 / 3D Animasyon
  • Buz Devri 3: Dinozorların Şafağı / Ice Age 3 / Carlos Saldanha / 2009 / 3D Animasyon
  • Evimde Uzaylı Var / Aliens In The Attic / John Schultz / 2009 / Kurmaca
  • Gezegen 51 / Planet 51 / Jorge Blanco / 2009 / Animasyon
  • Pıtırcık / Little Nicholas / Laurent Tirard / 2009 / Kurmaca
  • Yaman Tilki / Fantastic Mr. Fox / Wes Anderson / 2009 / Animasyon / Altyazılı
YARIŞMA DIŞI: EFA’DAN (EUROPEAN FILM ACADEMY) ‘KISA ŞART’
1988 yılında ilk kez Avrupa Film Ödülleri Töreni vesilesiyle bir araya gelmiş, Avrupa’nın en iyi sinemacılarından oluşan bir grup girişimi olan Avrupa Film Akademisi (EFA), ilk başkanı Ingmar Bergman ve 40 film yapımcısı tarafından 1989 yılında Avrupa Sinema Derneği olarak kurulur. Wim Wenders, iki yıl sonra Avrupa Film Akademisi adını alan derneğin ilk yöneticisi seçilir.
Fransız yapımcı Yves Marmion’un şu anda yöneticiliğini yaptığı Avrupa Film Akademisi, Avrupa film kültürünü teşvik amacıyla 2.300’den fazla Avrupalı film profesyonellerini bir araya getirmektedir.
Yıl boyunca bir dizi sanat, ekonomi, eğitim ve film politikalarına ilişkin etkinlik düzenleyen EFA, konferanslar, seminerler, atölyelerden oluşan programlarıyla endüstri ve yaratıcılık arasında bir köprü oluşturmaktadır. İlk kuruluşundan bugüne kar amacı gütmeyen bir dernek olarak Berlin’de faaliyet göstermektedir.
Malatya Uluslararası Film Festivali, birinci yılında, Avrupa’da geniş bir sinema profesyonelleri ağına sahip EFA’nın seçkilerinden oluşan, zengin içerikli ve nitelikli kısa filmleri izleyicilerle buluşturacak.

  • 14 / 14 / Asitha Ameresekere / İngiltere / 2009
  • Camdan Kapan / The Glass Trap / Pawel Ferdek / Polonya / 2009
  • Cinayetin C’si / Tile M For Murder / Magnus Holmgren / Almanya / 2009
  • Geriye Ne Kaldı / What’s Left / David Nawrath / 2009
  • Günahkar / Sinner / Meni Philip / İsrail / 2009
  • İyi Geceler / Good Night / Valery Rosier / Belçika, Fransa / 2009
  • Mr. Karpf’ın Acıları – Doğumgünü / The Sufferings of Mr. Karpf – The Birthday / Lola Randl / Almanya / 2009
  • Peter Radyo Diyarında / Peter in Radioland / Johanna Wagner / İngiltere / 2009
  • Rüyalar Arasında / Between Dreams / Iris Olsson / Fransa, Rusya / 2009
  • Sahipsiz Mektup / Poste Restante / Marcel Kozinski / Polonya / 2009
  • Sürü / The Herd / Ken Wardrop / İrlanda / 2009
  • Yeniden Bir Arada / Renovare / Paul Negoescu / Almanya, Romanya / 2009
  • Yüzme Dersleri / Swimming Lesson / Danny de Vent / Belçika / 2009
FESTİVAL YAN ETKİNLİKLERİ
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin özellikle gençlere yönelik düzenlenen yan etkinlikleri çerçevesinde, en önemli lokasyonu İnönü Üniversitesi olacak. Öğrencilerin yanı sıra, Malatyalı gençlerin de katılacağı, herhangi bir yaş sınırlaması olmayan Sinema Kültürü Seminerleri, söyleşiler, atölye çalışmaları ve Flört konseri kampus içerisinde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
Sinema Kültürü Seminerleri
Sinemanın usta isimleri ve profesyonelleri, 9 başlık altında düzenlenen sinema seminerlerinde Malatyalılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklar. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan seminerlere katılım için herhangi bir ön koşul ya da yaş sınırlaması yok. Ancak, katılımcılara sertifika sunulacak olan seminerlerde istenen sonuca ulaşmak açısından düzenli takip edilmesi gerekmekte.
Festivalin beş gününe yayılacak olan Sinema Kültür Seminerleri, günde iki başlıkta ikişer saat ders yapılarak tamamlanacak.
Seminerlerde konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor: ‘Bir Filmi Yönetmek’, ‘Görüntü Oluşturma Sanatı’, ‘Bir Senaryo Yazmak’, ‘Oyunculuk Metodolojisi’, ‘Kurgu Teknikleri’, ‘Türk Sinema Tarihi’, ‘Film Analiz Yöntemleri’, ‘Dünya Sinema Tarihi’ ve ’Sanat Yönetmenliği’. Bu başlıkların ele alınmasıyla, katılımcılar bir filmin oluşumunun tüm aşamalarına ilişkin bilgi sahibi olacaklar.
Festivalin dikkat çekici yan etkinliklerinden biri olan seminerlerde, alanında yetkin isimler yer alacak. Sinema eğitimini Rusya’da tamamlamış, sanat yaşamını bir süredir ülkemizde sürdüren ve birçok başarılı yapımda önemli işlere imza atmış Hayk Kirakosyan, ‘Görüntü Oluşturma Sanatı’ konusunu işleyecek. ‘Tabutta Rövaşata’, ‘Cenneti Beklerken’, ‘Çamur’ ve ‘Nokta’ filmlerinin başarılı yönetmeni Derviş Zaim, ‘Bir Senaryo Yazmak’ üzerine bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşırken; Türk Sinema Tarihi’ni Övgü Gökçe işleyecek. Gökçe, bugüne dek sinema üzerine teorik çalışmalar, yazarlık ve eğitmenlik yapmasının yanı sıra, kısa filmler de çekiyor.
‘Bir Filmi Yönetmek’ seminerini ‘Dokuz’, ‘Ara’, ‘Gölgesizler’, ‘Kaptan Feza’ ve ‘Ses’ filmlerinin yönetmeni Ümit Ünal; Film Analiz Yöntemleri’ni, sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarı Mehmet Açar; Dünya Sinema Tarihi seminerini, alanında ülkemizde ve yurtdışında araştırmalar yapmış sinema yazarı Senem Aytaç verecek. Sanat Yönetmenliği seminerini, bu alanda beyazperde ve televizyonda iz bırakan işlere imza atmış Mustafa Ziya Ülkenciler; ‘Kurgu Teknikleri’ seminerini yine ödüllü işlere imza atmış bir isim olan kurgucu Çiçek Kahraman verecek. Sinemamızın usta oyuncusu İzzet Günay ve son dönemin dikkat çeken oyuncularından Şevket Çoruh ise ‘Oyunculuk Metodolojisi’ seminerinde katılımcılarla deneyimlerini paylaşacaklar.
Mehmet Turgut Fotoğraf Atölyesi
Fotoğraf sanatının son dönem en etkileyici isimlerinden biri olan Mehmet Turgut, Festival kapsamında 2 günlük bir atölye çalışmasıyla, yaptığı işleri yakından takip eden gençlerle buluşacak. Sanatçı, düzenleyeceği atölyede, kısa ancak çarpıcı işlerden oluşan sanat yaşamı boyunca karelediği fotoğrafların okuması ve çözümlemesini yaparken, fotoğrafların hikayesini ve deneyimlerini izleyicilerle paylaşacak.


Filmmakers Alliance Kısa Film Atölyesi
Merkezi Los Angeles’ta bulunan Filmmaker Alliance’ın kuruculuğunu ve halen başkanlığını yapan, Amerikalı senarist ve yönetmen Jacques Thelemaque, Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında kısa film atölyesi düzenleyecek.
Dünyanın her yerinde kısa film üretimi üzerine çalışmalar yapan ve kısa film üzerine bir etkileşim ağı olan Filmmakers Alliance Kısa Film Atölyesi’nde, katılımcılar 5 gün süresince ele aldıkları senaryoyu hayata geçirecekler.
Sinema, Dizi, Oyunculuğu Atölyesi
Tiyatro ve sinema alanında oyuncu olarak önemli işlere imza atan usta ve sıra dışı sanatçı Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel, sahne sanatlarında reji ve uyarlamasını yaptığı özgün çalışmaları ve performanslarıyla tanınıyor. Tönel’in rol aldığı sinema filmleri arasında ise Yanlış Zaman Yolcuları, İnşaat, Her Şey Çok Güzel Olacak, Büyük Adam Küçük Aşk, Çıplak sayılabilir.
Halen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı olarak oyuncu adaylarına eğitim vermekte olan Adnan Tönel, festival kapsamında gerçekleşecek oyunculuk atölyesinde öncelikli olarak sinema - televizyon oyunculuğuna yönelik bir eğitim verecek. Atölyede hem sahne ve beyazperde tecrübesini, hem de güçlü bir eğitimci olarak birikimini, yeni oyuncu adaylarıyla paylaşacak.
Karakter ve tip yaratma yöntemlerinden, yaratıcı drama çalışmalarına, sinemada oyuncu yönetimi derslerine uzanacak 25 kişilik kontenjanla sınırlı olacak atölye çalışması İnönü Üniversitesi G. S. F. konferans salonunda gerçekleştirilecek.
Atölyede işlenecek konular ise şöyle:

  • Temel oyunculuk çalışmaları
  • Kendini ifade edebilme ve kamera önünde durum, nesne ve kişilerle ilişki kurabilme
  • Kişilik incelemesi: Kendi hayatını senaryolaştırmak
  • Doğaçlama oyun verme ve oyun devamlılığı sağlayabilme
  • Sinemada karakter yaratma ve oyuncunun karakteri algılama düzeyi
  • Zihinsel Katmanın Bedenle olan ilişkisinde verileri tanımak, tekrarını sağlayabilmek için tekniklerini öğrenmek
  • Dizi, sinema oyunculuğunda tip ve karakter arasındaki farklılıkları öğrenmek
  • Girdiğimiz tipin, karakterin (rol empati) kişilik incelemesini çıkarmak
  • Senaryo okuma devamlılığı ve oyun devamlılığı
  • İlişkili beden kullanımı ve doğaçlamalar
Mehmet Turgut 46 Fotoğraf Sergisi
Festival kapsamında atölye çalışması gerçekleştirecek olan fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut, 46 Dergisi için çektiği, çarpıcı işlerinden oluşan sergisiyle de Festivalde yer alacak.
‘Fotoğrafını çekeceğim kişi başına gelecekleri iyi bilir!’ diyen Mehmet Turgut’un, Cem Yılmaz’dan Levent Üzümcü’ye, Serra Yılmaz’dan Taylan Biraderler’e, Haluk Bilginer’den Haldun Dormen’e fotoğrafladığı sanatçıların seçkisi olacak sergi, Malatya Park AVM içerisinde Festival sonuna kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
Altyazı Dergisi 100. Sayı Sergisi
Kasım ayında 100. sayısını çıkaran Altyazı Aylık Sinema Dergisi, bu sergide en çok beğenilen kapaklarından bir seçki sunacak. Sergi, Festival takipçilerini, Altyazı kapakları eşliğinde son 10 yıl içinde sinema dünyasına damgasını vuran film ve yönetmenlerle kısa bir yolculuğa davet ediyor. Sergi Malatya Park AVM Avşar Sinemaları fuayesinde Festival sonuna kadar açık olacak.
Altyazı’nın Hikâyesi: Sinema Dergiciliği ve Film Eleştirisi Söyleşisi
Bu söyleşide Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin Kasım ayında 100. sayıya varan yayın serüveninden hareketle Türkiye’de sinema dergiciliği ve film eleştirisinin bugünkü durumu konuşulacak. Sinema dergiciliği ve film eleştirisiyle uğraşmak ya da bu konuda fikir sahibi olmak isteyenler için yol gösterici olacak söyleşide, Altyazı editörleri deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. Etkinlik İnönü Üniversitesi G.S.F. konferans salonunda gerçekleştirilecek.
Konuşmacılar: Senem Aytaç, Övgü Gökçe, Fırat Yücel
Ücretsiz Flört Konseri
Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Türkçe Pop-Rock müziğinin başarılı grubu Flört, Malatyalı gençler ve sevenleriyle buluşacak.
Ozan Kotra, Çağatay Kehribar ve Timsah (Hakan Çağlar)'dan oluşan grup, dört yıl boyunca üstünde titizlikle çalıştığı "Demli" albümünden parçalarla birlikte, İnönü Üniversitesi kampusünde gerçekleştirecekleri konserle, Malatyalılara Türkçe Sözlü Pop-Rock müziğinden örnekleri sunacaklar. Festival kapsamında gerçekleştirilecek Flört konserine katılım ücretsiz olacak.


MUFF Yayınlar
Sinema Öğrencileri İçin Sinema Teknik Kitapları
Sinema tekniği üzerine çok az kitabın yayınlanmış olduğu ülkemizde, MUFF ilk yılından itibaren bu eksikliği giderebilmek için, her yıl teknik bir kitabı yayına hazırlayacak. Bu kapsamda Jeremy Vineyard’ın ‘Setting Up Your Shots / Great Camera Moves Every Filmmaker Should Know’ kitabını, ilk yılında okuyucularla buluşturulacak.
Festival kapsamında ayrıca, sinema tarihçisi ve koleksiyoncusu Ali Can Sekmeç’in kaleminden, ‘Onur Ödülü’ alan sanatçılarımız Ayşen Gruda ve Erol Günaydın’ın yaşamlarını konu alan iki kitap hazırlanacak. Kitaplarda sanatçıların biyografilerinin ve filmografilerinin yanı sıra; daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış, kişisel albümlerinden fotoğraflar, filmlerinden kareler yer alacak.


‘Onur Ödülü’ Kitapları
Sanat yaşamları boyunca Türkiye’de yapılan festivaller arasında, ilk kez Malatya Uluslararası Film Festivali’nden ‘Onur Ödülü’ alacak olan Ayşen Gruda ve Erol Günaydın, sinema araştırmacısı Ali Can Sekmeç’in yayına hazırladığı kitaplarla bir kez daha ölümsüzleşecekler.
Film gösterimleri, sinema seminerleri, atölyeler, sergiler ve söyleşilerle dolu bir haftayla; kültür sanat hayatınızı sinemayla renklendirmeye hazırlanan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde buluşmak dileğiyle İyi Festivaller!
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Malatya'da 1. Uluslararası Film Festivali

Törene Vali Ulvi Saran, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz ve Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan ile kamu kurum yöneticileri, ilçe ve belde belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı. Törene gelen sanatçı ve protokol üyeleri ile davetliler, kongre merkezinin dışına kadar uzanan kırmızı halıda yürüyerek salona girdiler. Festivalde onur ödülü alan sinema sanatçısı Ayşen Gruda ve Erol Günaydın festivalin açılışına birlikte geldiler. Erol Günaydın, salona tekerlekli sandalyeyle alındı.

Ünlü oyuncu Nehir Erdoğan, çok duygulu olduğunu söylerken sinema sanatçısı İzzet Günay da, "Elimizden gelen en güzelini yapmaya gayret ettik. Daha güzel festivaller yapılacak diye umuyorum. Sanat ve kültür festivalleri kentler için çok önemli. Onların yaşamlarını değiştiriyor, onları heyecanlandırıyor. Diğer kentlerinde düzenleyeceğini bekliyorum. Malatya'da bir ilki deneyerek benzeşmeye son vererek, mizah ve komedinin ağırlıklı olduğu bir festivali düzenlemeye kara verdi. Uluslararası olması da önem taşıyor. Hem bayan ve hem de erkek sanatçılar ilk kez birincilik ödülünü alacaklar. Buda Türkiye'de bir ilk oldu.

Ünlü oyuncu Ali Sunal ise, "İnsanın kendi memleketinde böyle bir festival olması çok güzel. Konseptin babam olması ve mizah olması, babamın anılıyor olması çok hoş. Malatya şahane bir şey yaşıyor" dedi.

Malatyalı olan sanatçı Kenan Işık ise, "Malatya'da böyle bir festival olması Malatya için çok önemli.Sanat ve kültür geliştiği takdirde ülkenin sorunları daha kolay çözülür. Malatya'da bir sinema festivalinin olması benim için gurur verici bir şey" diye konuştu.

Açılışa sinema sanatçıları Fatma Girik ve Türkan Şoray birlikte geldi. Şoray, "Böyle bir festivalin Malatya'da düzenlenmesi çok güzel. Bizde o mutluluğu yaşamak için buradayız" dedi.

Festivalin sunuculuğunu yapan Ali Sunal, baba memleketinde olmanın heyecanını yaşadığını söylerken, festival yönetmeni Ali Çalışır da, Malatya tarihine yaraşır bir festivalle tanıştığını belirtti.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, eski filmleri olan özlemin kendisinde de olduğunu söyleyerek, Malatya Belediyesi'nin sanatsal ve kültürel faaliyetlere ağırlık verdiğini kaydetti.

Malatya Belediyesi'nin İnönü Üniversitesi ile ilk kez uluslararası bir heykel sempozyumu düzenlediğini hatırlatan Çakır, Malatya Sanat Merkezi'nde şuanda 700 çocuğun 17 ayrı sanatsal dalda faaliyette bulunduğunu söyledi. Malatya'da önemli devlet adamları kadar sanatçılarında yetiştiğini ifade etti.

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, ekonomik büyüme için sanatsal ve kültürel alt yapının da hazır olması gerektiğini vurgulayarak, kentlerin gelişmesi için kültür-sanat faaliyetlerinin markalaşmayı daha da hızlandıracağını ifade etti. Fındıklı, "Malatya inşallah bu ayın sonunda büyük şehir ilan edilecek. Ama kağıda ve kanuna büyük şehir yazılması ile büyük şehir olunmuyor. Bizim Malatya olarak mantığımızı ve dünyaya bakışımızı değiştirmeliyiz" dedi.

Malatya'nın Doğu ile Batı Kuzey ile Güney arasında önemli bir geçiş noktası olan Malatya'nın ekonomik ve kültürel hayatta önemli bir il olduğunu belirten Vali Ulvi Saran da, Malatya'nın sinema ve sahne sanatlarında çok önemli isimler yetiştirdiğini kaydetti. Malatyalının gerek ekonomide ve gerekse de sosyal hayatta, gerekse de düşünce ve sanat alanın da iddialı isimler yetiştirdiğini ve bugün Malatyalı işadamlarınca İstanbul'da Malatyalılar ekonomisinin oluştuğunu belirten Saran, "Malatya böyle bir organizasyon için gerekli alt yapıya hazırdır" dedi. Saran, Malatya Uluslararası Film Festivali'nin bugünden büyük metropol şehirlerindeki film festivalleri kadar önemli bir noktaya geldiğini söyledi.
SAHNEDE DUYGULU ANLAR

Tören sonunda Ayşen Gruda ve Erol Günaydın'a Malatya Film Festivali Onur Ödülü verildi. Ödülleri vermek için sahneye davet edilen Vali Ulvi Saran, ödülleri vermek üzere sahneye Türkan Şoray ile Fatma Girik'i davet etti. Girik ve Şoray'ın sahneye çıkmasıyla duygulu anlar yaşandı. Türkan Şoray ödülü Erol Günaydın'a, Fatma Girik ise Ayşen Gruda'ya verdi.

Ödüllerin verilmesinden sonra sahnedeki duygusal anlar esprilere yol açtı. Vali Ulvi Saran, sanatçılara, "Malatya'da daha değerli ödül düşünemedik" diyerek bakır tepsi içerisinde kayısı hediye etti. Açılış töreni hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
İHA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
1. Malatya Film Festivali'nin 'En iyileri'

1. Malatya Uluslararası Film Festivali ödül töreni İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Festivalin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çok sayıda kamu ve özel sektör yöneticisiyle davetli katıldı.

Bakan Günay, festivale gelişi sırasında yaptığı açıklamada, "Başarılı bir başlangıç yapıldı. Umuyorum ki gelecek yılarda gelenekselleşir, uluslararası niteliği artar, Malatya'ya Türkiye'ye çok daha katkılar yararlar getirir. Malatya tam Türkiye'nin kalbi olan yerlerden birisi. Doğu ile batı arasında bir geçiş noktası. Bu etkinliklerin Batı'dan, Ege'den İç Anadolu'dan Doğu'ya doğru kayması da Türkiye'nin sosyal yaşamının geliştiğini gösteriyor. Daha bundan 1.5 ay önce Türkiye tarihinde Van'da bir Turizm Fuarı yaptık. Van'da bir Turizm Fuarı, Malatya'da bir uluslararası film festivali, bütün bunlar Türkiye'de sosyal yapının ekonominin bütünüyle yaşamın iyileştiğini ve güzelleştiğini gösteriyor" dedi.

"Sanayi kentinde, kültür kentinde bir uluslararası bir sinema filminin başlangıç yapması sanıyorum, önemli bir ihtiyaca cevap veriyor" diyen Günay, şunları söyledi:

"Güzel bir iş başlatıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Malatya halkının bütünüyle büyük bir emeğinin olduğunu biliyorum. Türkiye ekonomik olarak iyi gelişmeler yaşıyor. Hayatın acımasızlığını, hayatın gaddarlığını, hayatın katı yüzünü kültür ve sanat yaşanabilir kılıyor, katlanabilir kılıyor. O yüzden kültür ve sanatın yaşamımıza daha fazla katılmasına ihtiyacımız var. Asıl gelişme ekonomik rakamların katkısı ile birilikte kültürün ve sanatın yaşamımızda ne kadar yer aldığı ile başarılabilinir.
Türkiye'nin iyi bir gelişme içinde olduğunu da sizinle paylaşmak istiyorum. 2002 Türkiye'si sadece 9 filim üretmiş. 2009 yılında 70 filim üretti. 2002 yılında Türk filmleri 2 milyonun altında seyirci bulmuş dibe vurmuş, 2008 yılında Türk filmleri 70 milyon seyirciye ulaşmış. Bu Türkiye sinemasının dünya ile yarışmakta olduğunun güzel bir göstergesidir."

"2005 yılında çıkan bir yasa çerçevesizinde sinemaya sınırlı ve güzel bir katkı sağlıyoruz" diyen Bakan Günay, "Her yıl 10 milyon TL tutarında sineme filmlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. 2004 yılından itibaren Türk filmlerinin uluslararasında tanıtımı için 1 milyon TL ayırmışken, 2008 yılında 14 milyon TL katkı sağlamışız. Trük filmleri 2008 ve 2009 yıllarında Türk filmleri 100'den fazla ödül getirdi. Çok önemli ödülleri Türkiye'ye getiriyoruz. Hedefimiz kültür salonu olmayan, sinema salonu olmayan bir yerleşim yeri kalmasın. Daha fazla kadın, daha fazla çocuğun bu etkinliklerde bulunması gerekiyor. Çünkü hayatı kadınlar şekillendiriyor" diye konuştu.

Vali Saran da, "Düzenlenen festival, Malatya'nın imajına hem ülke içinde ve dünyada çok büyük bir katkı sağladı. Festivale Türkiye ve uluslararası medyada önemli bir ilgi verildi. Arama motoru Google'de Malatya Uluslararası Film Festivali'ndeki kayıt festivalin 7. gününde 1 milyon 350 bine çıktığını gösteriyor. Festivalimizin gerçekleşmesinde katkısı bulunan kuruluşları tek tek kutluyorum" dedi.

Festival Yönetmeni Ali Çalışır ise, "Malatyalılar, festival konusunda kararını verdiler. Umarım bundan sonra dönüş yok" diyerek destek veren herkese teşekkür etti.

"Kristal Kayısı" ödüllerinin verildiği sırada Yunanlı oyuncu Katerina Moutsatsos'un Türkçe konuşmasını Bakan Günay ilgiyle izledi. Festivalde Uzun Metraj Film Yarışması Ana Jürisi olan Yunanlı oyuncu Katerina Moutsatsos, "Yoğun geçti. Yeni yetenekler gördük. Sinemanın her yere gitmesi gerekiyor. Bugünkü kültür sinemadır. Ben Yunan adasından geliyorum. Yunanistan biraz son dönemde değişti. Malatya'da bir mağazadan çıkarken elime kolonya döktüler. Çok duygulandım. Yunanistan'da da yapıyorlardı, ama artık yapmıyorlar" dedi.

Oyuncu İzzet Güney ise ilk olmasına rağmen Malatya Uluslararası Film Festivali'nin güzel bir başlangıç yaptığını ve ikinci festival için mevcut hata ve eksikliklerin gözden geçirileceğini söyledi. Güney, Malatya'nın ilk olmasına rağmen önemli bir noktaya geldiğini ifade etti.

Malatya Uluslararası Film Festivali çerçevesinde yapılan 'Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nın sonuçları ise şöyle:

En İyi Film:
Uşak Hesabı / Yusuf Emirdar

Jüri Özel Ödülü: Şampiyon Beşiktaş / Şirin Soysal

SİYAD Ödülü (En İyi Film): Küçük Bir Hakikat / Emre Akay

İnönü Üniversitesinin Öğrencilerinin Seçimi: Uşak Hesabı / Yusuf Emirdar."

Uluslararası yarışma bölümünde ise mizah ve alt türlerinde çekilmiş, kurmaca ve animasyon film yarıştı. Yarışma sonuçları şu şekilde:

Kemal Sunal Halk Ödülü: Çakallarla Dans /Murat Şeker

SİYAD Ödülü: Simon Konianski / Micha Wald / Belçika

En İyi Jüri Hesabı: Bekleme Müziği / Musica En Espera / Hernan Goldfrid / Arjantin

En İyi Film: Görünmez Kadın / Le Femme Invisible / Agathe Teyssier/ Fransa."

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü:
Baba / Farsan / Jan Fares / İsveç

En İyi Senaryo Filmi: Optik Yanılmalar /Illusiones Opticas / Christian Jimenez,- Alicia Scherson / Şili

En İyi Yönetmen: Plato'nun Akademisi /Akadimia Platonos / Fillipos Tsitos / Yunanistan

En İyi Kadın Oyuncu: Görünmez Kadın / Le Femme Invisible / Julie Depardieu / Fransa

1. Malatya Film Festivali'nde "Onur Ödülü" Ayşen Gruda ve Erol Günaydın'a, 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' ise sinemanın alaycı ve büyüleyici e7alışıyoruz. 2004 yılşairi olarak bilinen Gürcü yönetmen Otar Iosseliani'ye verilmişti.
 
Üst