Etiketlenen üyelerin listesi

Sütün içinde bulunan kremadan (kaymaktan) elde edilen yağa, tereyağı denir. Elde ediliş şekillerine göre köy tereyağları, süthane tereyağları ve pastörize tereyağları olarak adlandırılırlar. Tereyağı bazı yerlerde yoğurttan, bazı yerlerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve râyiha bakımından diğerinden üstünse de, randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye’de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması, yoğurttan yapılmasındandır. Sütten tereyağı

Bu konu 1293 kez görüntülendi 2 yorum aldı ...
Sağlık - tereyağı 1293 Reviews

    Konuyu değerlendir: Sağlık - tereyağı

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 1293 kez incelendi.

  1. #1
    bulut_bey79 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    emektaremektar Kıdemli Üye emektaremektar
    Üyelik tarihi
    28-10-2006
    Yer
    istanbul
    Yaş
    38
    Mesajlar
    6.059
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu
    @bulut_bey79

    Sütün içinde bulunan kremadan (kaymaktan) elde edilen yağa, tereyağı denir. Elde ediliş şekillerine göre köy tereyağları, süthane tereyağları ve pastörize tereyağları olarak adlandırılırlar. Tereyağı bazı yerlerde yoğurttan, bazı yerlerde sütten yapılır. Yoğurttan yapılan lezzet ve râyiha bakımından diğerinden üstünse de, randımanlı olmayışı yüzünden tereyağı endüstrisinde kullanılmaz. Türkiye’de Vakfıkebir (Trabzon) tereyağlarının meşhur olması, yoğurttan yapılmasındandır.


    Sütten tereyağı elde etmek için, önce krema elde edilmekte, bilahare bundan tereyağı yapılmaktadır. Krema elde etmek için, merkezkaç kuvvetiyle çalışan makinelerden faydalanılır. Elde edilen krema, özel kaplarda 12-15°C’de olgunlaşmaya bırakılır. Olgunlaşma neticesinde krema yıkanarak, tereyağı ve su kısmı ayrılır. Sonra da karıştırılmak ve yoğurulmak suretiyle, suyu ve kıvamı ayarlanır. 4-8°C’lik odaya nakledilerek soğutulur ve paketlenir.


    Tereyağının saklanmasına yardımcı olan tek antiseptik madde, yemek tuzudur. Bu sebeple, eskiden içerisinde %5-15 tuz ihtiva eden bol tuzlu tereyağı yapılırdı. Bugün tadı daha güzel olan, yarı tuzlu tereyağı, yani, içinde %1.5 tuz bulunan tereyağı tercih edilmektedir. Tereyağı, kızartmalar dışında, mutfakta kullanılan başlıca malzemelerden biridir. Ayrıca, sosların yapımında, pasta hamurunda da kullanılır.


    Tereyağının sarı rengi, hayvanların beslendiği bitkilerde bulunan “karoten” zenginliğine bağlıdır. Yazın yapılan tereyağı, kışın yapılan tereyağından daha sarıdır. Tüketicinin, tereyağını tercih etmesinin sebebi, A ve D vitaminleri ve karoten gibi, besleyici maddelerin bulunmasındandır. Süt hayvanının cins ve ırkına bağlı olmak kaydıyla, 5-10 kg sütten 1 kg tereyağı elde edilmektedir. Tereyağının terkibinde ortalama olarak %84 yağ, %0.8 protein, %0.5 karbonhidrat ve %15-16 su vardır. Bu terkipte 100 gr tereyağı, 785 kilo kalori verir.


    Tereyağının eritilmesiyle elde edilen yağa sadeyağ denir. Bu yağlar buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Tereyağı herkese tavsiye edilebilecek çok üstün bir gıdadır.


    Rehber ansiklopedisi 19/42 - Théma Larousse - Büyük Larousse



    türkiye takvimi

  2. #2

    emektaremektar Kıdemli Üye emektaremektar
    Üyelik tarihi
    15-10-2006
    Yer
    Karadeniz
    Mesajlar
    5.452
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu
    @reis
    Uy gözüne olduğumun tereyağısı..

  3. #3
    cicek demeti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    emektaremektar Kıdemli Üye emektaremektar
    Üyelik tarihi
    07-01-2011
    Mesajlar
    11.683
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu
    @cicek demeti
    Faydali bilgiler icin tesekkur ederim...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Sağlık - depresyon
    By bulut_bey79 in forum SAĞLIKLI HAYAT
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 04-05-2013, 23:21
  2. Sağlık - gözler
    By bulut_bey79 in forum SAĞLIKLI HAYAT
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 05-09-2012, 00:22
  3. Namaz ve Sağlık
    By Büşra in forum İSLAMİ HAYAT
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29-07-2012, 17:26
  4. Sağlık - hıyar
    By bulut_bey79 in forum SAĞLIKLI HAYAT
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 08-05-2012, 23:36
  5. Radyasyon ve Sağlık
    By Meryem in forum SAĞLIKLI HAYAT
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26-05-2010, 23:12

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Facebook platformu Giriş